ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας συζήτησαν Βαρθολομαίος και ειδικός σύμβουλος της UNESCO

Για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας συζήτησαν Βαρθολομαίος και ειδικός σύμβουλος της UNESCO
Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Με τον ειδικό σύμβουλο της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, αρχαιολόγο Μουνίρ Μπουσενακί, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη, στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

Οι κ.κ. Βαρθολομαίος και Μπουσενακί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και αυτό της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της παρόμοιας απόφασης για τη Μονή της Χώρας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε δεχθεί και πάλι τον κ. Μπουσενακί, τον περασμένο Οκτώβριο, με τον οποίο είχε και τότε συζητήσει το θέμα των δύο βυζαντινών μνημείων.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά το παρελθόν, είχε επισκεφθεί επισήμως την έδρα του διεθνούς Οργανισμού, όπου σε ειδική εκδήλωση απηύθυνε ομιλία.

Η Αγία Σοφία συμπεριελήφθη το 1985 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αναγνωρίστηκε το μουσειακό της καθεστώς ως άξιο διατήρησης στο πλαίσιο της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Πέρυσι τον Ιούλιο η UNESCO είχε ανακοινώσει ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί.

«Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε τότε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της.

«H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», είχε δηλώσει η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ