ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διχογνωμία φορέων για πανεπιστημιακή αστυνομία

Διχογνωμία φορέων για πανεπιστημιακή αστυνομία
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διχογνωμία επικρατεί στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της αστυνομίας γύρω από τη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου που συνεχίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με την ακρόαση των εμπλεκόμενων φορέων, ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις για τη ρύθμιση που προβλέπει παρουσία αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια.

Εκ μέρους της ΠΟΣΔΕΠ ο Γεράσιμος Σιάσιος ζήτησε να εποπτεύεται από τον πρύτανη και όχι από την ΕΛ.ΑΣ. το ειδικά εκπαιδευμένο σώμα αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια, ότι το θέμα δεν είναι ιδεολογικό, αλλά λειτουργικό. Σε ό,τι αφορά στη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ζήτησε ωστόσο, υπάρξει ειδική μέριμνα για τα ακριτικά πανεπιστήμια.

Υπαγωγή στις πρυτανικές του οποιουδήποτε σώματος επιφορτιστεί με τη φύλαξη των πανεπιστημίων, ζήτησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, καθώς δεν θεωρεί αναγκαία την παρουσία αστυνομικών. Ο κ. Μαμούρης ζήτησε ακόμη, να αλλάξει το σύστημα μετεγγραφών για να μην υπάρχει υπερπληθώρα σε κάποια τμήματα και να μην είναι οριζόντιο το μέτρο των ανώτατων ορίων στις σπουδές, καθώς η καθυστέρηση ολοκλήρωσης σπουδών είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα.

Αίσθηση μάλιστα, προκάλεσε η αναφορά του πως αρκετοί πρυτάνεις δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους στο πλαίσιο μιας κακώς εννοούμενης συνεργασίας με ομάδες εντός του Πανεπιστημίου.

Στον αντίποδα ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλας Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι κάθε πανεπιστήμιο έχει τις δικές του ανάγκες και πως η φύλαξη είναι θέμα των πανεπιστημίων, η ασφάλεια θέμα της πολιτείας.

«Οι Έλληνες φοιτητές και πανεπιστημιακοί δεν απολαμβάνουν ασφαλές περιβάλλον όπως στην Ευρώπη. Θα θέλαμε συμφωνία των κομμάτων για να λυθούν προβλήματα», υποστήριξε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας.

Εκ μέρους της ΟΛΜΕ ο Ανδρέας Παπαντωνάκης εκτίμησε η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας, καθώς -όπως είπε- το 1/3 των υποψηφίων θα μείνει εκτός πρόσβασης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κάθετα αντίθετη στη ρύθμιση για την πανεπιστημιακή αστυνομία είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με τον πρόεδρό της Γρηγόρη Γερακαράκο να αναφέρει ότι ο «αστυνομικός την πληρώνει πάντα και για τα πάντα».

Κάλεσε την κυβέρνηση να βρει την χρυσή τομή και να αγκαλιάσει τους φοιτητές, τους ακαδημαϊκούς και τους αστυνομικούς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας Γιάννης Κατσιαμάκας επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ζήτησε να υπάρξει ακριβή περιγραφή καθηκόντων της αστυνομίας με συγκεκριμένη χρονική περίοδο δράσης, και σαφή προσδιορισμό της εργασιακής σχέσης των ειδικών φρουρών.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το ασκήσουν αστυνόμευση ένστολη εκπαιδευμένοι με αστυνομικά στοιχεία εκπαίδευσης. Δεν μπορεί οι πολίτες να αντικαταστήσουν την αστυνομία», υποστήριξε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ