ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Reuters: Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συνολικά για τα εμβόλια

Μητσοτάκης στο Reuters: Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συνολικά για τα εμβόλια
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Υπερασπίστηκε την απόφαση της Κομισιόν να αγοράσει κεντρικά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα πως τα μικρότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) θα είχαν αντιμετωπίσει δυσκολίες εάν είχαν κάνει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες μόνα τους.

Οι δηλώσεις αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγιναν στο πρακτορείο Reuters, έρχονται ενώ η Κομισιόν βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις για την εμβολιαστική της στρατηγική αλλά και τη διαμάχη με την βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

«Μπορώ να σας πω ότι ως μικρή χώρα, δεν θα ήθελα να διαπραγματεύομαι μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, και συμπλήρωσε:

«Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συνολικά. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές, να υπήρξαν ζητήματα αλλά ας μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπενθυμίζει πως όταν ξέσπασε η πανδημία πέρσι, οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να ανταγωνίζονται η μια την άλλη στην προσπάθεια να διασφαλίσουν επάρκεια σε μάσκες, υγειονομικό υλικό αλλά και απαραίτητο εξοπλισμό, όπως οι αναπνευστήρες.

Ο πρωθυπουργός είπε πως αμφισβητεί σοβαρά εάν η Ελλάδα θα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τον αριθμό των δόσεων που αναμένεται να έχει τώρα στη διάθεσή της –κάτι που λογικά ισχύει και για άλλες μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Εσθονία αλλά και μεγαλύτερες, όπως η Ιταλία.

«Μπορούμε να τσακωνόμαστε για τις παραδόσεις και εάν έγιναν σωστοί χειρισμοί αλλά δεν μπορούμε να μαλώνουμε για την κύρια απόφαση» εξήγησε ο ίδιος.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι είναι αρκετά ικανοποιημένος από την γενική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, στην οποία έχουν παρουσιαστεί λιγότερα κρούσματα και θάνατοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες –και μάλιστα παρά την πρόσφατη έξαρση του ιού αλλά και την αποδυνάμωση του εθνικού συστήματος υγείας από την δεκαετή κρίση, όπως σημειώνει το Reuters.

Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν εμβολιάσει, κατά μέσο όρο, το 3% του πληθυσμού της έναντι του 9% στις ΗΠΑ και του 14% στη Βρετανία.