ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Εισάγετε τον χαφιεδισμό στα πανεπιστήμια

Σκουρλέτης: Εισάγετε τον χαφιεδισμό στα πανεπιστήμια
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως εξαπέλυσε ο Πάνος Σκουρλέτης από το βήμα της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων:

«Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν ακούει τίποτα. Δεν ακούει τις κραυγές αγωνίας των υποψηφίων, των οικογενειών τους, των φοιτητών, τις αποφάσεις των Πρυτάνεων, τις συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών. Κι αν θα μπορούσε κανείς να βάλει έναν τίτλο σε ένα μέρος του νομοσχεδίου, θα ήταν “η μηχανική της αστυνόμευσης” ή αλλιώς, “η εισαγωγή στον ψηφιακό χαφιεδισμό”.

Διότι αυτό που έχετε περιγράψει με απόλυτη ακρίβεια, το “κάμερες παντού”, καθώς και ο τρόπος, που παρά τις επισημάνσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θέλετε να επεξεργάζεστε αυτά τα στοιχεία, ουσιαστικά δείχνουν ότι πάτε να δημιουργήσετε -με βάση μια αντίληψη ανελεύθερης κοινωνίας- έναν κλειστό χώρο, ο οποίος διαρκώς θα παρακολουθείται και που καμιά σχέση δεν έχει με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, που θα πρέπει να κυριαρχεί σε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.»

Ο κ. Σκουρλέτης προσέθεσε:

«Μήπως, τελικά, δεν είναι τυχαίο αυτό που είδαμε χθες στους δρόμους της Αθήνας με τα επεισόδια σε βάρος των φοιτητών, όταν την ίδια ώρα συμβαίνανε, για παρεμφερείς λόγους, επεισόδια στη γειτονική μας Τουρκία; Μήπως, τελικά, συγκρίνεστε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τη δημοκρατία του; Γιατί προς τη Δύση δεν βλέπετε. Αστυνομία στα δυτικά πανεπιστήμια δεν υπάρχει. Δημοκρατία Ερντογάν. Κι εσείς κ. Συρίγο, που σας ενδιαφέρουν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα έπρεπε να μην έχετε την Τουρκία ως πρότυπο σύγκρισης. Δυστυχώς.»

Τόνισε δε ότι:

«Ο τρόπος που το κάνετε, αυτός ο κατάπτυστος, ο απαράδεκτος τρόπος, της δημιουργίας Αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, γίνεται ακόμη χειρότερος καθώς βάζετε ειδικούς φρουρούς. Εκείνη την κατηγορία αστυνομικών, με τη μικρότερη εκπαίδευση.

Με διαδικασίες οι οποίες, προφανώς, βολεύουν την αντίληψη που έχετε για τον ρόλο της Αστυνομίας, θέλοντας να διαμορφώσετε σε αυτούς τους ανθρώπους -διότι δεν μπαίνουν μέσα από τις Σχολές, μπαίνουν από όχι και τόσο αδιάβλητες διαδικασίες- την αντίληψη του “Ράμπο”, του αστυνομικού - φόβητρο. Διότι θέλετε, σε αυτούς τους ανθρώπους, να δημιουργείτε την εντύπωση ότι είναι μισητοί στην κοινωνία, για να μισούν την κοινωνία. Είναι η αρχή κάθε ολοκληρωτικής εξουσίας. Αυτό επιχειρείτε να κάνετε, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, αλλά βλέπουμε ότι, τελικά, είναι ο μπούσουλάς σας για να αντιμετωπίζετε τη νόμιμη, συνταγματική και κατοχυρωμένη διαμαρτυρία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ