ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Λύση για όλους τους Κυπρίους όχι για τα συμφέροντα της Τουρκίας

Μητσοτάκης: Λύση για όλους τους Κυπρίους όχι για τα συμφέροντα της Τουρκίας
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο  Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις καθυστέρησαν καθώς λόγω των διευρυμένων συνομιλιών που διεξήχθησαν. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι παρουσία του κ. Μητσοτάκη αναδεικνύει τη βούλησή του για συντονισμό και στήριξη των εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Προσέθεσε ότι: «Αξιολογήσαμε τα δεδομένα για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό. Επιβεβαιώσαμε την απόλυτη βεβαιότητα για συμμετοχή στην Πενταμερή. Επιδιώκουμε λύση που δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και των αξιών. Λύση που θα τερματίζει τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και τον στρατό κατοχής και να είναι λειτουργική, που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλο τον κυπριακό λαό, χωρίς υπερπρονόμια της μίας ή της άλλης κοινότητας.»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι:

«Η κοινή μας θέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ότι απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας για τη δημιουργία δημιουργικού κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες της.»

Ο κ. Αναστασιάδης προσέθεσε ότι συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ του Μαρτίου όπου θα συζητηθεί η έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Επισήμανε ότι κοινή επιθυμία Ελλάς και Κύπρου είναι η Τουρκία να δείξει η έμπρακτηα δείχνει εμπράκτως ότι επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο μακριά από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Στέλνοντας μήνυμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε:

«Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα επιδείξει αλληλεγγύη και θα έχει ενεργό ρόλο σε μια διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.»

Τέλος αναφερόμενο στις συνομιλίες του με τον κ. Μητσοταάκη, είπε ότι τον ενημέρωσε για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Επίσης συζήτησαν τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με άλλες χώρες της περιοχής. Οι απόψεις των δύο ηγετών ταυτίστηκαν, σημείωσε.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε αναφορικά με το Κυρριακό:

«Ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτό είναι το συμφωνημένο και αποδεκτό πλαίσιο λύσης.

Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μία διεθνή παρουσία και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, η Τουρκία και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είναι εκτός αυτού του πλαισίου, αφού εμμένουν στη λύση δύο κρατών. Αυτό το απορρίπτουμε όχι μόνο εμείς αλλά και η ΕΕ. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, όχι των συμφερόντων της Τουρκίας. Απαιτείται επίσης η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.»

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ακόμα ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία Γκουτέρες και θα συμμετάσχει, αν κληθεί, στην Πενταμερή.

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι:

«Στις διερευνητικές προσερχόμαστε με ετοιμότητα και μηδενική αφέλεια. Εκεί θα δοκιμαστεί και η πραγματική πρόθεση της Τουρκίας. Η Ελλάδα απέδειξε με την Ιταλία, Αλβανία και με την Αίγυπτο. ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και οι σχέσεις καλής γειτονίας συμβαδίζουν.»

Τέλος υπογράμμισε ότι:

«Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία,. Εχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, την ΕΕ αλλά και τη διεθνή κοινότητα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ