ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η «ομπρέλα» θέλει να γίνει πρώτη εσωκομματική δύναμη

ΣΥΡΙΖΑ: Η «ομπρέλα» θέλει να γίνει πρώτη εσωκομματική δύναμη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζονται οι διεργασίες και οι ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προοπτική των πρόωρων εκλογών κάνει όλα τα στελέχη ανεξαρτήτως τάσεων να είναι εξαιρετικά προσεκτικά στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο είχε ζητήσει «το επόμενο διάστημα όλες οι εκδηλώσεις να αφορούν συντεταγμένες συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και όχι με αναφορά σε επιμέρους απόψεις».

Στις διασκέψεις όμως των νομαρχιακών επιτροπών που γίνονται διαδικτυακά, οι τάσεις διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενίοτε σε πολύ υψηλούς τόνους. Παράλληλα, οι τάσεις εντείνουν την προσπάθειά τους για να κερδίσουν πόντους στο εσωκομματικό παιχνίδι.

Οι συσκέψεις της «Ομπρέλα»

Τα στελέχη της «ομπρέλας» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα. Μετά από σειρά συζητήσεων σε όλη την Ελλάδα, εκτιμούν ότι η συμμαχία τους έχει διευρυνθεί, ενσωματώνοντας μέλη και στελέχη που στο παρελθόν δεν είχαν σχέση με τους 53+ ή τους κκ Βούτση, Φίλη και Σκουρλέτη. Είναι προφανές ότι η συμμετοχή των κκ Παπαδημούλη και Βίτσα στην «ομπρέλα» «άνοιξε» την τάση σε πιο ευρύ εσωκομματικό ακροατήριο. Παράλληλα, τα όχι καλά δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με πραγματικές πολιτικές διαφωνίες, δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για την τάση. Ο στόχος που θέτουν τα στελέχη της πλέον είναι να καταστεί η «ομπρέλα» πρώτη εσωκομματική δύναμη, εκμεταλλευόμενη τη διάσπαση της προεδρικής Κίνησης Μελών.

Η ιδεολογική ταυτότητα

Το βασικό στοιχείο συσπείρωσης της «ομπρέλας» είναι το ζήτημα της ιδεολογικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε στο CNN Greece στέλεχος της «ομπρέλας» με μακρά πορεία στο χώρο της λεγόμενης «Ανανεωτικής» Αριστεράς, «ο κόσμος που μας προσεγγίζει, θέλει μια ανοιχτή και σύγχρονη κυβερνώσα Αριστερά. Αλλά θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της Αριστεράς, όχι του Κέντρου.»

Αυτή η τοποθέτηση βρίσκεται στους αντίποδες της διακηρυγμένης θέλησης του κ. Τσίπρα να μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο. Ωστόσο, σε καμιά διαδικασία της «ομπρέλας» δεν έχει ασκηθεί ανοιχτά κριτική στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Αυτή άλλωστε είναι και η «γραμμή» της ηγεσίας της τάσης.

Τα ερωτήματα

Ηγετικό στέλεχος της «ομπρέλας» με έφεση στην ιδεολογική αναζήτηση, σε συζήτησή του με το CNN Greece επιχείρησε να συνοψίσει τον πλούσιο διάλογο στις συζητήσεις της «ομπρέλας» σε 5 ερωτήματα. Συγκεκριμένα:

-Γιατί χάσαμε; Τι λάθη έγιναν στη διακυβέρνηση;

-Γιατί κέρδισε η ΝΔ; Ποια ήταν η «υπόσχεση» Μητσοτάκη που έπεισε την κοινωνία;

-Ποιες είναι οι προκλήσεις που θέτει για τον ΣΥΡΙΖΑ η διακυβέρνηση Μητσοτάκη;

Γιατί υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑq

-Ποια είναι τα προαπαιτούμενα της αντεπίθεση του κόμματος σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, την εσωκομματική λειτουργία και την πολιτική συμμαχιών;

Αναμφίβολα οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλούσιες. Το μέλλον θα δείξει αν θα συμβάλουν στην επανεκκίνησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ