ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν σε Μέρκελ: Να οργανωθεί μια ευρωτουρκική Σύνοδος μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021

Ερντογάν σε Μέρκελ: Να οργανωθεί μια ευρωτουρκική Σύνοδος μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021
AP Photo / Pool Presidential Press Service

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την επιθυμία του να οργανωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους μια σύνοδος Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένει από την πλευρά του «αξιόπιστες πράξεις» για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία του να οργανωθεί μια σύνοδος Τουρκίας-ΕΕ πριν από τη λήξη της πορτογαλικής προεδρίας», ανέφερε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες.

Ο Ερντογάν είπε επίσης στη Μέρκελ ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει «θετικό» πνεύμα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Η αντίδραση του Βερολίνου

Στα «θετικά μηνύματα» της τηλεδιάσκεψης Μέρκελ – Ερντογάν αναφέρθηκε και το Βερολίνο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να τονίζει:

«Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος στα διαφιλονικούμενα θέματα στο πλαίσιο του διαλόγου, ενώ επαναβεβαίωσε τη σημασία σταθερών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

Όπως επισήμανε ο κ. Ζάιμπερτ, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν διμερή και διεθνή θέματα, αλλά και οι προκλήσεις της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ