ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επιχείρηση Ικαρία»: Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο το προφίλ του Μητσοτάκη

«Επιχείρηση Ικαρία»: Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο το προφίλ του Μητσοτάκη

Η διαπίστωση είναι κοινή σε όλες τις δημοσκοπήσεις: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το «καλό χαρτί» της κυβέρνησης.

Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είναι περίπου διπλάσια από αυτήν του Αλέξη Τσίπρα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αρκετά πιο δημοφιλής από την κυβέρνηση και το κόμμα του. Στις έρευνες καταγράφεται σημαντικό ποσοστό θετικών γνωμών για τον πρωθυπουργό από ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης, ιδίως του ΚΙΝΑΛ.

Επομένως, για την αξιωματική αντιπολίτευση το να «ψαλιδίσει» την απήχηση του πρωθυπουργού, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για να μειώσει τη διαφορά που τη χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία.

Το γεύμα στην Ικαρία

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ άρπαξε την ευκαιρία που δόθηκε από το γεύμα του πρωθυπουργού στο σπίτι του Χριστόδουλου Στεφανάδη στην Ικαρία.

Η εικόνα της πολυπληθούς συνοδείας του πρωθυπουργού στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ την ημέρα που η απαγόρευση της κυκλοφορίας είχε μετακινηθεί στις 6:00 μ.μ., προκάλεσε μεγάλο αριθμό αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο.

«Ο Μητσοτάκης έπαθε μεγάλη ζημιά στην Ικαρία», εκτιμά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με σημαίνοντα ρόλο στην επικοινωνία του κόμματος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε κατευθείαν δριμεία επίθεση στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, εγκαλώντας τον για προκλητική αλαζονεία. Επίσης, τον κατηγόρησε ότι δεν εφαρμόζει ο ίδιος τα μέτρα που επιβάλλει στους πολίτες.

Πέρα από τη συγκυρία και τα δημοσκοπικά ποσοστά, στη σκέψη των ιθυνόντων της Κουμουνδούρου παίζει ρόλο και η ιστορική εμπειρία. Αρκετές φορές στο παρελθόν η ελληνική κοινωνία έχει δείξει ότι θεωρεί τα ζητήματα ήθους και ύφους της εξουσίας πιο σημαντικά από τις διαχειριστικές αστοχίες.

Η ερώτηση

Στην επίθεση στον κ. Μητσοτάκη έδωσε συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, στην οποία ρωτάει τον πρωθυπουργό:

-Θεωρεί ότι η συμπεριφορά του συνάδει με τα μέτρα περιορισμών που έχει ανακοινώσει ο ίδιος και η κυβέρνηση του;

-Τι έχει να πει στους επαγγελματίες της εστίασης οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση; Θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα τους με τα ίδια «μέτρα» που τήρησε ο ίδιος και οι συνδαιτημόνες του στο γεύμα της Ικαρίας;

-Τι έχει να πει στους πολίτες οι οποίοι, ορθώς τηρούν τα μέτρα περιορισμών και για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και υπό την απειλή προστίμων;

Πού ήταν η ΕΛΑΣ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε όμως και δεύτερη ερώτηση για την επίσκεψη στην Ικαρία. Η Όλγα Γεροβασίλη και άλλοι 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάνε τον κ. Χρυσοχοΐδη:

«Εφήρμοσε η ΕΛ.ΑΣ. ισότιμα το νόμο, ελέγχοντας την ως άνω απολύτως απαγορευμένη και παράνομη κοινωνική εκδήλωση/συνάθροιση στον Εύδηλο Ικαρίας, στην οικία του Βουλευτή ΝΔ, Χρ. Στεφανάδη και βεβαιώνοντας κατά περίπτωση τα προβλεπόμενα πρόστιμα στα κυβερνητικά στελέχη ή τους παρείχε ασυλία απ’ τον νόμο;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ