ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σημίτης: Κίνδυνος τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας

Κ. Σημίτης: Κίνδυνος τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας
EUROKINISSI

Παρέμβαση από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, εν όψει της νέας Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, στις 17 Μαρτίου, για το προσφυγικό, αλλά και για το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Άγκυρας. Ο κ. Σημίτης δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σημίτη:

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αρχίζει την Πέμπτη, πρόκειται να αποφασιστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο Κορυφής στις 17/3/2016 είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές 'το ταχύτερο δυνατόν'.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα μήπως με την εσπευσμένη αυτή έναρξη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της. Συγκεκριμένα: η Ένωση αποφάσισε το Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι ότι κάθε υποψήφιο κράτος θα πρέπει να φέρνει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις συνοριακές του διαφορές με ένα κράτος μέλος.

Στην προκείμενη περίπτωση δηλαδή η Τουρκία τις διαφορές που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλάδα. Εάν η κυβέρνηση δεν υπενθυμίσει την απόφαση αυτή και δεν υπάρξει σχετική δήλωση της Ένωσης ότι η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει θα συμβεί το εξής: Η Τουρκία θα ισχυριστεί, οποτεδήποτε δημιουργήσει πρόβλημα με την Ελλάδα, ότι ο κανόνας που καθιερώθηκε στο Ελσίνκι έχει παύσει να ισχύει λόγω αχρησίας. Μπορεί κατόπιν τούτου να προβάλει οποιεσδήποτε απαιτήσεις έχει εις βάρος της Ελλάδας.

Αν θέλουμε ειρήνη, συνεργασία και διεθνή στήριξη πρέπει να επιμένουμε σε ρυθμίσεις που αποκλείουν μελλοντικές αντιπαραθέσεις. Αλλιώς θα είμαστε έρμαιοι προβλημάτων της κάθε στιγμής, όπως σήμερα του προσφυγικού».

Η απάντηση της κυβέρνησης

Από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας την δήλωση του κ. Σημίτη, ανέφεραν:

«Με ενδιαφέρον παρατηρήσαμε σήμερα ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επικαλέστηκε τη Συμφωνία του Ελσίνκι, του 1999, προκειμένου να εκφράσει ανησυχία για την πολιτική της κυβέρνησης. Αλήθεια άραγε, ποιοι κυβερνούσαν στο μεσοδιάστημα των τελευταίων χρόνων και δεν αξιοποίησαν την εν λόγω Συμφωνία; Ας απευθυνθεί, λοιπόν, ο κ. Σημίτης, αν όντως ανησυχεί, στο κόμμα του και στη ΝΔ, και όχι στη σημερινή κυβέρνηση.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ