ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για πανδημία - συλλαλητήρια στη Βουλή: Κόντρα Τσίπρα- Κεραμέως

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για πανδημία - συλλαλητήρια στη Βουλή: Κόντρα Τσίπρα- Κεραμέως
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας και Νίκη Κεραμέως με αφορμή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναβολή συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που προκαλεί αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί στα μουλωχτά, με πρόσχημα την πανδημία, προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις και υποστήριξε πως αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων λόγω των διαδηλώσεων.

«Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε:

«Σταματήστε να συρρικνώνετε τη δημοκρατία».

Μίλησε για αθλιότητες της κυβέρνησης με μια εξ αυτών να είναι η διαστρέβλωση των δηλώσεων του κατά τη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Επεκρινε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί γκεμπελίστικες μεθόδου και σημειωσε πως ουδέποτε είπε ο ίδιος ότι αναλαμβάνει το ρίσκο να νοσήσουν κάποιοι, αλλά ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει και υπάρξουν διαδηλώσεις δέχεται πως υπάρχει ρίσκο.

«Θέλετε να κλειδώσουμε τη Βουλή;», διερωτήθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και σχολίασε πως ο μόνος στόχος του αιτήματος Τσίπρα είναι να σταματήσει η συζήτηση γύρω από την πρωτοφανή δήλωσή του για το «ρίσκο» και πως η κυβέρνηση δεν θα του κάνει το χατίρι.

Στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει και τον έλεγχο της πανδημίας και τον πολιτικό έλεγχο γι αυτό και καταφεύγει -όπως ειπε- σε αθλιότητες.

«Πρέπει να σταματήσετε ιδίως μετά το φιάσκο της Ικαρίας να προχωράτε σε αθλιότητες προκειμένου να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα από τις αθλιότητες Μητσοτάκης. Σας εκθέτουν ακόμα περισσότερο και αναδεικνύουν αντιδημοκρατική κουλτούρα», είπε.

Ως αθλιότητα, χαρακτήρισε το έγγραφο με οδηγίες που φέρεται να αναρτήθηκε στην ΕΡΤ για μη αναπαραγωγή εικόνων από την Ικαρία αλλά και φωτογραφιών που θα έδειχναν τον Δημήτρη Λιγνάδη με άλλους:

«Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι; Αυτό το έγγραφο αποτελεί αθλιότητα. Ούτε στη Λούφα και Παραλλαγή δεν γίνονταν αυτά. Έχετε καταντήσει τη Δημόσια Τηλεόραση ΥΕΝΕΔ», ανέφερε, σχολιάζοντας παράλληλα και τα όσα ειπώθηκαν για τη δική του συνάντηση στην Πάτρα με φορείς της εστίασης.

«Προσπαθούσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να εξισώσει την αθλιότητα της Ικαρίας με την επίσκεψή μου στην Πάτρα, όπου τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας», είπε και συμπλήρωσε ότι ακόμη κι η Καθημερινή ανέφερε πως η κυβέρνηση κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με ταπεράκια. «Η επικοινωνιακή σας πολιτική είναι για τα πανηγύρια κι όχι τα ικαριώτικα», ειπε με αρκετή δόση ειρωνείας.

«Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να ανασκευάσει σήμερα. Είπε βεβαίως δέχομαι το ρίσκο. Δέχεται ο κ. Τσίπρας το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος. Το λέμε απερίφραστα. Δεν θα σταματήσει η συζήτηση στη Βουλή για να σταματήσει η συζήτηση για την πρωτοφανή δήλωση Τσίπρα. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ: Το πρωί διαδηλώνει και μετά καταγγέλλει αύξηση κρουσμάτων», απάντησε η Νίκη Κεραμέως, απορρίπτοντας παράλληλα την κριτική ότι δεν έγινε διάλογος για το νομοσχέδιο.

«Οι μόνοι στους οποίους προκαλεί διχασμό το νομοσχέδιο και η ίδρυση υπηρεσίας φύλαξης στα πανεπιστήμια, είναι στους ψηφοφόρους τους ΣΥΡΙΖΑ», είπε η υπουργός Παιδείας, η οποία νωρίτερα ήρθε σε σκληρή κόντρα με τον Πάνο Σκουρλέτη για την πανδημία και τα συλλαλητήρια.

«Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο στη Βουλή. Μέσα στην Δημοκρατία είναι η διαμαρτυρία και η συγκέντρωση. Είμαστε ακόμα σε συνθήκες πανδημίας και εσείς με δεδομένες τις αντιρρήσεις πρυτάνεων, φοιτητών, γονέων, επιμένετε σε ένα νομοσχέδιο που διχάζει, αιφνιδιάζει και επιλέγετε να συνεχίσετε ακάθεκτοι. Έχετε ευθύνη για την κοινωνική αναταραχή», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νίκη Κεραμέως να απαντά αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί διαδηλώνει και το βράδυ διαμαρτύρεται για αύξηση κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των σχολείων, η υπουργός Παιδείας απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε, έκανε λόγο για ανακρίβειες.

«Είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν έγιναν προσλήψεις; Μόνο το 23% των χωρών προχώρησε σε προσλήψεις και η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές», είπε και καταλόγισε πρωτοφανή ανευθυνότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν εσείς ήσασταν κυβέρνηση τα σχολεία θα ήταν κλειστά και τα παιδία στο μαύρο γιατί και την τηλεκπαίδευση την πολεμήσατε λυσσαλέα. Τα σχολεία ανοίγουν και κλείνουν σε όλη την χώρα γιατί υπηρετούν δύο συνθήκες. Την προστασία υγείας και την ανάγκη ενημέρωσης», είπε.

Στήριξη στη Νίκη Κεραμέως προσέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που παρενέβη στη συζήτηση του νομοσχεδίου, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά σε άλλα θέματα, πλην εκείνων της παιδείας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που συμβάλλει στην αναβάθμιση των σπουδών και βελτιώνει το ακαδημαϊκό περιβάλλον, ενώ αναφερόμενος στα φαινόμενα εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είπε πως αποτελεί πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και της κοινωνίας, να πάψουν τέτοια φαινόμενα και να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η νομιμότητα. «Ευελπιστώ ότι η προτεινόμενη ρύθμιση θα αποτελέσει το "φάρμακο" για την αντιμετώπιση μιας πανθομολογούμενης νόσου, την οποία το πολιτικό σύστημα και η πανεπιστημιακή κοινότητα, μέχρι σήμερα, δεν μπόρεσαν να θεραπεύσουν», κατέληξε.

Για πανεπιστημιακό παρακράτος της ΔΑΠ έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης που υποστήριξε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με τους εκπαιδευτικούς απέναντι δεν γίνεται. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επέκρινε την κυβέρνηση για ρεβανσιστική διαχείριση των πανεπιστημίων και χαρακτήρισε κρατιστή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς -όπως είπε- κανένας σοβαρός φιλελεύθερος πολιτικός δεν θα σκεφτόταν να μιλήσει για πανεπιστημιακή αστυνομία. Κατά τον ίδιο απέτυχε η κατάργηση του ασύλου και θα οφείλει η κυβέρνηση να παραδεχθεί την αποτυχία της.
Έστρεψε τα πυρά του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε για εκπαιδευτικό λαϊκισμό, καθώς -όπως είπε- δεν έκανε τίποτα για την προστασία του ασύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ