ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» Βαρουφάκη ακόμα και σε ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ

«Όχι» Βαρουφάκη ακόμα και σε ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το ΜέΡΑ25 «βλέπει» πρόωρες εκλογές ακόμα και στο τέλος της άνοιξης, αν το επιτρέψουν στον κ. Μητσοτάκη οι υγειονομικές συνθήκες.

Η εκτίμηση στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη είναι ότι από το φθινόπωρο έρχεται οικονομικός Αρμαγεδών, κάτι που φαίνεται ήδη από το ψαλίδισμα των επιστρεπτέων προκαταβολών και την εκτίναξη του δημόσιο χρέους. «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού έρχεται η πανδημία του 5ου Μνημονίου», είπε στο CNN Greece στέλεχος του ΜέΡΑ25.

Η πανδημία

Σε ό,τι αφορά τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο συνομιλητής μας ήταν κατηγορηματικός: «Δολοφονούν τη δημόσια υγεία και την οικονομία.» Εδώ και ένα χρόνο οι κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι θέλουμε λίγο ακόμα για να βγούμε από τα δύσκολα, αλλά το μόνο που βλέπουμε είναι καταστολή, προσθέτει. Κατά το στέλεχος του ΜέΡΑ25, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση του ΕΣΥ, την πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜ, τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς, την αποτελεσματική ιχνηλάτηση.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η βελόνα όμως έχει κολλήσει στο «αυστηρότερο λοκντάουν», συνεπές με τη λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για «μια αυταρχική απάντηση σε κάθε πρόβλημα»».

Οργανωτική ανασυγκρότηση

Εν όψει και του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών, το ΜέΡΑ25 επιταχύνει την οργανωτική ανασυγκρότησή του. Το συνέδριο του κόμματος έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει διαδικτυακά. Έχουν αρχίσει να συγκροτούνται νομαρχιακές επιτροπές ενώ το Ράδιο ΜέΡΑ25 εκπέμπει στο διαδίκτυο. Πέρα από αυτές καθαυτές τις οργανωτικές απαιτήσεις ενός κοινοβουλευτικού κόμματος (όπως το να έχει παντού εκλογικούς αντιπροσώπους), στόχος είναι να αποκτήσει το ΜέΡΑ25 μια πιο συλλογική παρουσία και να μη θεωρείται one man show του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα πιο λεπτά ζήτημα για το ΜέΡΑ25 είναι η σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου συνεχίζει την επίθεση φιλίας, προτάσσοντας την πρόταση για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Ωστόσο, το ΜέΡΑ25 την απορρίπτει. Μάλιστα ο κομματικός αξιωματούχος με τον οποίο συνομιλήσαμε, είπε το κόμμα θα έλεγε «όχι» ακόμα και σε ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αν προέκυπταν οι συσχετισμοί λόγω απλής αναλογικής.

Σε κάθε περίπτωση, το ΜέΡΑ25 δεν χάνει την ευκαιρία να ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια οριοθέτησης του χώρου του. Είναι ενδεικτική η σημερινή ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Τελευταία ο κ. Τσίπρας όλο και πιο συχνά αντιπολιτεύεται τον εαυτό του και τις θέσεις του από την περίοδο της πρωθυπουργίας του.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ