ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας και το «ρίσκο»: Οξεία αντιπαράθεση για τις φοιτητικές διαδηλώσεις

Ο Τσίπρας και το «ρίσκο»: Οξεία αντιπαράθεση για τις φοιτητικές διαδηλώσεις
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα έδωσε λαβή για μια οξεία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha, o κ. Τσίπρας είπε: «Οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας, αν θέλουμε η δημοκρατία να λειτουργεί και να μη μπει συνολικά σε καραντίνα. Εκτός αν αποφασίσουμε ότι η Βουλή θα αναστείλει τις εργασίες της και θα νομοθετεί μονάχα για ζητήματα που αφορούν την πανδημία. Να μην υπάρχουν τότε ούτε συγκεντρώσεις ούτε διαμαρτυρία.»

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον δημοσιογράφο:

«-Εσείς δέχεστε το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας;

-Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι' αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία. Διότι εδώ, κοιτάξτε, είναι άλλη συζήτηση με αυτή που αφορούσε μια επετειακή εκδήλωση όπως ήταν αυτή του Πολυτεχνείου. Είναι κάθε χρόνο, δεν την έφερε η κυβέρνηση, κάθε χρόνο είναι και είπαμε κι εμείς πρώτοι, «παιδιά κοιτάξτε, φέτος να κάνουμε λίγο διαφορετικά, να μην κάνουμε διαδήλωση γιατί ενέχει το ρίσκο να υπάρξει διάδοση του ιού.»

Η δήλωση Ταραντίλη

Αμέσως μετά, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση στο διαδίκτυο, ενώ ο κ. Ταραντίλης έκανε την εξής δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι στις πορείες. Πώς γίνεται να αδιαφορεί κάποιος για τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την υγεία των πολιτών; Πόσο υποκριτικό είναι να καταγγέλλει την Κυβέρνηση για ανεπάρκεια μέτρων, όταν ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραβίασή τους;

Πόσο ανεύθυνο είναι να προσκαλεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε συγκεντρώσεις και πορείες αυτό το κρίσιμο διάστημα που η κοινωνία δίνει μάχη με την πανδημία; Η υγεία των συνανθρώπων μας πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα όλων μας.»

Το ρίσκο και η ευθύνη

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για γκεμπελικές μεθόδους. Συγκεκριμένα, επισήμανε:

«Αθλιότητα τέταρτη και σημαντικότερη. Η απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες το βράδυ -και θλίβομαι, γιατί είναι ένας νέος πολιτικός, που υιοθετεί πολύ γρήγορα τέτοιες μεθόδους, γκεμπελικής έμπνευσης μεθόδους- να αλλάξει εσκεμμένα τις λέξεις από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στον κ. Σρόιτερ, προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαμαρτυρίες των πολιτών και ιδιαίτερα των φοιτητών.»

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι:

Με ρώτησε ο δημοσιογράφος εάν δέχομαι ότι υπάρχει ρίσκο. Και απάντησα, βεβαίως το δέχομαι και γι' αυτό ζητώ από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη νομοθέτηση τούτες τις ώρες ενός νομοσχεδίου που δημιουργεί αντιδράσεις, εάν θέλει και εάν πραγματικά νοιάζεται, προκειμένου να μην υπάρξει ρίσκο επιδημιολογικό.

Άλλο το δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο και άλλο το αναλαμβάνω το ρίσκο. Μήπως δεν το κατάλαβε αυτό ο εκπρόσωπός σας; Προφανώς και το κατάλαβε. Όμως, εκεί, σ' αυτό το σημείο της αθλιότητας έχετε περιπέσει. Με fake news, με διαστρέβλωση και με αλλαγή των λέξεων προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις.»

Τι λέει για την αυριανή διαδήλωση:

Στο θέμα επανήλθε ο Χρήστος Ταραντίλης με νέα δήλωση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι:

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή προσπάθησε να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του, ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορωνοϊό κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση.

Από τη δήλωσή του στη Βουλή προκύπτει σαφώς ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Κατά τον κ. Τσίπρα “δέχομαι την ευθύνη” δεν σημαίνει “αναλαμβάνω την ευθύνη”. Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες.»

Ο κ. Ταρντίλης υπογράμμισε:

«Τον ρωτάμε επίσης ευθέως: Από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση; Θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή και σε άλλες διαδηλώσεις, τη στιγμή που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας; Αναμένουμε την απάντησή του.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ