ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες για συνάντηση με Ερντογάν

Μητσοτάκης: Οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες για συνάντηση με Ερντογάν
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Η εμπειρία μού λέει ότι αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Αυτό είναι ένας κανόνας που νομίζω ότι ισχύει στην πολιτική. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας» ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στην ακραία ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι δεν θα μείνει στην σημερινή τοποθέτηση, του Τούρκου Προέδρου για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι τα έχω ξαναδεί αυτά στο παρελθόν». Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός: «Τέτοιες εξάρσεις μερικές φορές μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους, αν και δεν υποτιμώ τη σημασία της ρητορικής στη διαμόρφωση καλού κλίματος».

Στην ερώτηση για τη δήλωση Ερντογάν «Μητσοτάκη, δεν θα κάτσω μαζί σου με αυτά που κάνεις στα νησιά. Τώρα θα γνωρίσεις τους τρελούς Τούρκους», ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Τους τρελούς Τούρκους τους ανέφερε κι εχθές. μιλώντας για τον Πρόεδρο Macron. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά. Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν. Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα "Δεν θα μιλήσουμε" και μετά, "Θα μιλήσουμε" και μετά "Μπορεί να μιλήσουμε" και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση.»

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα του η σημερινή έξαρση να είναι μια έξαρση της στιγμής όπως είπε: «Από εκεί και πέρα η Ελλάδα, ξέρετε, έχει πολλή αυτοπεποίθηση, πολύ καλούς συμμάχους. Είναι μέλος της Ευρώπης. Όταν η Τουρκία μας λέει «δεν ξέρετε που ανήκετε», όχι, ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ήχησε μάλιστα εκ νέου, το ευρωπαϊκό καμπανάκι προς την Άγκυρα: «Και υπάρχει, επίσης, και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο όπου στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα υπάρχει μία έκθεση προόδου για την Τουρκία, που θα παρουσιάζει συνολικά τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα δίνει στην Τουρκία μια θετική προοπτική και πρέπει να τη δίνει, αλλά θα βάζει και τις προϋποθέσεις και τους όρους υπό τους οποίους αυτή η λεγόμενη θετική ατζέντα μπορεί να υλοποιηθεί».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Τις ξεκινήσαμε τις διερευνητικές. Έχουμε προσκαλέσει τους Τούρκους συνομιλητές μας να έρθουν στην Αθήνα και είμαστε στη φάση όπου τους έχουμε προτείνει ημερομηνίες και περιμένουμε την απάντησή τους. Το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο: Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των γκρίζων ζωνών που θέτει η Άγκυρα: «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα για εμάς» είπε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε δε ότι: «Ξέρετε, και στο παρελθόν αυτά τα θέματα μπαίναν και βγαίναν. Δηλαδή μπορεί να γίνει μια κουβέντα, είναι θέματα τα οποία εμείς δεν συζητάμε. Είναι σαφές αυτό. Ξέρετε, μερικές φορές τα παρακολουθείτε πολύ καλά, υπάρχει μια χορογραφία, λέγονται πράγματα, παίρνονται απαντήσεις και τελικά καθόμαστε να συζητήσουμε αυτό που είναι το ουσιαστικό μας πρόβλημα. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ούτε αποστρατικοποίησης, ούτε προφανώς γκρίζων ζωνών.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι: «Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο». Υπενθύμισε δε στη γείτονα ότι: «Έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός».

Για το Κυπριακό όπως είπε ο πρωθυπουργός, το πλαίσιο έχει προσδιοριστεία από την ίδια: «Λέγεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Μπορεί να συζητήσει κανείς τους βαθμούς αυτονομίας που θα υπάρξουν σε αυτό το σχήμα, αλλά αυτό είναι το πλαίσιο από το οποίο δεν μπορούμε να αποκλίνουμε».

Όπως εξήγησε: «…όταν θα συγκληθεί η πενταμερής με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρητή, πιστεύω ότι από αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε όλοι πλην της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εγώ θέλω πάντα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε με νόημα: «Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, είμαστε «καταδικασμένοι» να ζούμε μαζί». Όπως υποστήριξε: « Έχουμε περάσει από πολλές εντάσεις και από πολλές τρικυμίες, καλές, κακές περιόδους. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε το κακό 2020 πίσω μας και να δούμε πώς το 2021 μπορούμε να επενδύσουμε σε μία πιο θετική ατζέντα, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το βασικό θέμα το οποίο μας χωρίζει» ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε: «Αποτελεί επιτυχία και για την Ελλάδα και μία ένδειξη ωριμότητας της ελληνικής κοινής γνώμης το γεγονός ότι λέμε ξεκάθαρα ότι αν διαφωνούμε για το θέμα αυτό να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως το λέμε και το εννοούμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε τέτοιες συμφωνίες να τις κάνουμε, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, όπως κάναμε με την Ιταλία. Με την Αίγυπτο ήταν πολύ πιο δύσκολη, πιο σύνθετη».

Για το εάν υπήρξε κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής κρίσης στην οποία οι δυο χώρες έφτασαν κοντά στο πολεμικό επεισόδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης. Αλλά όχι, δεν θα σας έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω».

Κληθείς να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για το περιστατικό της σύγκρουσης της Φρεγάτας Λήμνος με την τουρκική ναυαρχίδα «Κεμάλ Ρείς» απάντησε λακωνικά: «Ναι». Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα μπορεί «να τα βρει με αυτήν την Τουρκία» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν το ξέρω. Αλλά το να τα βρει είναι σχετικό. Η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται. Πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση και από την άλλη μεριά».

Συμπλήρωσε δε: «Εάν το κλίμα δεν είναι καλό, εάν το κλίμα δυναμιτίζεται από συνεχείς δηλώσεις, αν η εξωτερική πολιτική μονίμως γίνεται εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, τότε τα πράγματα εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν πάρα πολύ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ωστόσο: «Από εμένα υπάρχει, αλλά έχω την αυτοπεποίθηση να ξέρω ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, ότι έχουμε ισχυρούς συμμάχους και ότι έχουμε και μια ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, που μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με τον μήνα, γίνεται όπως βλέπετε πολύ ισχυρότερη» είπε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ