ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας - Λε Ντριάν συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις εν όψει του «Philia Forum»

Δένδιας - Λε Ντριάν συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις εν όψει του «Philia Forum»
INTIME

Τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Γάλλος ομόλογός του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε τηλεφωνική συνομιλία εν όψει του Φόρουμ Φιλίας (Philia Forum) -που διοργανώνει η Ελλάδα αύριο, Πέμπτη στην Αθήνα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών «Philia Forum», μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την έναρξη της συνάντησης θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (στις 11:15 π.μ.), ενώ μετά το πέρας των εργασιών της ολομέλειας της Υπουργικής θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Tύπο (περί ώρα 13:35).

Εκτός από τη Γαλλία, στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, το Μπραχρέιν και η Σαουηδική Αραβία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Έχουν ακόμα προσκληθεί να συμμετάσχουν η Ιορδανία και το Ιράκ.

Στη συνάντηση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών-εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, θα εξετασθούν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Η σύγκληση του Φόρουμ Φιλίας, με τη συμμετοχή Αραβικών κρατών και κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδηλώνει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, επισήμαναν νωρίτερα οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ