ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαψεύδει ο υφ. Προστασίας τις καταγγελίες του ΜέΡΑ 25 περί επίθεσης των ΜΑΤ στη Σακοράφα

Διαψεύδει ο υφ. Προστασίας τις καταγγελίες του ΜέΡΑ 25 περί επίθεσης των ΜΑΤ στη Σακοράφα
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο επεισόδιο, που κατήγγειλε το ΜέΡΑ 25 ότι σημειώθηκε μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, έξω από το κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αναφέρθηκε στην Ολομέλεια ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου διέψευσε ότι η αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα δέχθηκε άγρια βιαιοπραγία από άνδρες των ΜΑΤ.

«Το θέμα που ετέθη ως προς τη βιαιοπραγία από πλευράς της Αστυνομίας εναντίον της κυρίας αντιπροέδρου, της κ. Σακοράφα, έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, δεδομένου ότι η παραπληροφόρηση κινείται, δυστυχώς, με τέτοια ταχύτητα που δημιουργεί πολλές φορές και ψευδείς εντυπώσεις και μέσα στο Κοινοβούλιο. Η αλήθεια είναι η εξής: Έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής βρίσκονταν περίπου εκατό άτομα σε συμπαράσταση περίπου πενήντα δύο ατόμων που έχουν προσαχθεί μετά τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι έξω από τα Προπύλαια και κάποια εδώ στο Σύνταγμα από μια ομάδα που επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών και κυρίως της "ΟΔΟΥ", που είναι η νέα δύναμη που βάζουμε μπροστά, στα πλαίσια του νέου δόγματος για την ήπια παρουσία ενώπιον των συγκεντρώσεων και είναι μια δύναμη αυτή δίχως γκλομπς και ασπίδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα επεισόδια αυτά κατά τη διαδήλωση, εξήγησε ο υφυπουργός, «έπεσε καταιγισμός πετρών εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και κάποιες μολότοφ, ενώ εκτοξεύτηκαν και 30 μολότοφ, φωτοβολίδες ευθείας βολής εναντίον των δυνάμεων της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί με πολύ μεγάλη ψυχραιμία ενέργησαν και τελικά, προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση 52 άτομα που εξετάζονταν -σε ενημέρωση πάντα και του αρμόδιου εισαγγελέα. Έξω από το κτήριο της ΓΑΔΑ συγκεντρώθηκαν περί τα 100 άτομα σε συμπαράσταση και υπήρχε μαζί τους και μια κοινοβουλευτική παρουσία από πλευράς του ΜέΡΑ25».

Υπήρξε, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, «μια προσπάθεια και επικοινωνίας του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής με τους βουλευτές που βρίσκονταν από πλευράς του ΜέΡΑ25 και ενημερώθηκαν υπεύθυνα ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των προσαχθέντων, θα τους ενημερώσουν λεπτομερώς για το τι ακριβώς θα γίνει με τους πενήντα δύο προσαχθέντες».

Ζητήθηκε από τους συγκεντρωμένους «ως παράκληση να παραμείνουν στο πεζοδρόμιο και να μην κλείσουν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δεδομένου ότι εδημιουργείτο πολύ μεγάλο συγκοινωνιακό πρόβλημα». Στο σημείο, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, είχαν παραταχθεί μπροστά στους συγκεντρωμένους δυνάμεις της «ΟΔΟΣ», οι οποίοι δεν φέρουν ασπίδες, δεν φέρουν γκλομπς, δεν φέρουν απολύτως τίποτε. Ήταν απλά μπροστά για να σηματοδοτήσουν ότι δεν θα πρέπει οι συγκεντρωμένοι εκεί να αποκλείσουν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα από πλευράς κίνησης των υπόλοιπων συμπολιτών μας. Η ομάδα αυτής των αστυνομικών της «ΟΔΟΣ» δέχθηκε μια βίαιη επίθεση από τους συγκεντρωμένους και έχουμε τρεις τραυματίες αστυνομικούς αυτήν τη στιγμή, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο»

Στο σημείο αυτό, είπε ο υφυπουργός, «ευρίσκετο και η κ. Σακοράφα. Προφανώς απωθήθηκε να ανέβει πάνω στο πεζοδρόμιο, χωρίς να γίνει και αντιληπτή από τους αστυνομικούς υπαλλήλους καθώς όλοι οι συγκεντρωμένοι φορούσαν και την μάσκα τους» και τόνισε πως «ουδεμία άλλη απώθηση έγινε με ασπίδες, με γκλομπς, με χρήση χημικών, οτιδήποτε», για να προσθέσει: «μάλιστα υπήρχε επικοινωνία της κ. Σακοράφα με αρμόδιους αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Κατά συνέπεια, διαψεύδεται ό,τι άλλο μεταφέρθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό, καθώς -όπως γνωρίζετε- λειτουργούν κι οι κάμερες σε αυτές τις περιπτώσεις πλέον, με βάση τον νέο νόμο που ψηφίσαμε και το προεδρικό διάταγμα που ετέθη σε ισχύ, και όλα αυτά πλέον είναι στη διάθεση της έρευνας, και του Εισαγγελέα και οποιουδήποτε άλλου θέλει να καταγγείλει οτιδήποτε. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός από πλευράς ελληνικής αστυνομίας στο Σύνταγμα και στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι».

Σχετικά με συλλήψεις φωτορεπόρτερ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως «δεν υπήρξε σύλληψη φωτορεπόρτερ» απλά «την ώρα που πήγε να τραβήξει κάποιες φωτογραφίες κάνοντας τη δουλειά του ρωτήθηκε τι ακριβώς είναι και τι κάνει εκεί. Δεν είχε να επιδείξει κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ιδιότητά του. Μόλις βρήκε την ταυτότητά του και είπε ότι είναι φωτορεπόρτερ, αμέσως αφέθηκε ελεύθερος από τον χώρο που ήταν», σημειώνοντας ότι «μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό για το θέμα των δημοσιογράφων και για την ακώλυτη άσκηση του λειτουργήματός τους υπάρχει και ειδική πρόβλεψη για όσους θέλουν και επιθυμούν μπορεί να γνωρίζουν τον Αξιωματικό που υπάρχει ως σύνδεσμος, ούτως ώστε όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση να μπορούν να τύχουν της προστασίας που επιβάλλεται από την Ελληνική Αστυνομία». Παρακάλεσε, ακόμα, «παρά τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις ή ιδεοληψίες υπάρχουν γύρω από ορισμένα θέματα να αποφεύγονται οι υπερβολές για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία πραγματικά είναι κοντά στον Έλληνα πολίτη, ασκεί τα καθήκοντα τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια τις συνταγματικές επιταγές. Και όπου επιβάλλεται και υπάρχουν οποιεσδήποτε καταγγελίες, οι έρευνες διενεργούνται ταχύτατα, όπως επιβάλλει το δικαιοκρατικό μας σύστημα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 24 Κλέων Γρηγοριάδης, σχετικά με το επεισόδιο με την κ. Σοφία Σακοράφα επέμεινε ότι όπως τον ενημέρωσε η βουλευτής «δεν απωθήθηκε, όπως λέτε, αλλά προπηλακίστηκε και το δεύτερο -και το κυριότερο- προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ και συγκεκριμένα από τις ασπίδες πολυμελούς ομάδας ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι κάλπαζαν για να συντρίψουν αυτούς που βρέθηκαν σε ένδειξη συμπαράστασης μαζεμένοι έξω από τη ΓΑΔΑ και μαζί τους ήταν και η αντιπρόεδρος της Βουλής». Μάλιστα, είπε πως η κυρία Σοφία Σακοράφα «άρχισε να φωνάζει αυτή, ο κ. Μαρματάκης, που είναι στέλεχος του κόμματός μας, όπως και ο κ. Αχταρίδης, που είναι στέλεχος της νεολαίας του κόμματός μας: «Βουλευτής, Βουλευτής, σταματήστε. Μην του επιτίθεστε».

Παρ' όλα αυτά, η ομάδα των ΜΑΤ -και καθόλου η ομάδα «ΟΔΟΣ»- έπεσε επάνω της, με αποτέλεσμα, ναι μεν να μην τη χτυπήσει με την έννοια του σηκώνω το κλομπ και χτυπάω, αλλά να την σαλαμοποιήσει στους συμπαραστεκόμενους που ήταν πίσω της. Κι αυτό είναι επικίνδυνο από κάθε άποψη και από υγειονομική και πρόσθεσε:

«εγώ να δέχομαι ότι ακόμα και ότι μπορεί να ταράχτηκε πολύ η κ. Σακοράφα και να το περιγράφει δραματικότερα το επεισόδιο, σας ρωτάω όμως, εσείς συμφωνείτε με το να απωθούνται βουλευτές και αντιπρόεδροι κοινοβουλίων από αστυνομικές δυνάμεις; Αυτό για εσάς είναι εντάξει; Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι εντάξει…».

Αντιπαράθεση Βρούτση - Σκουρλέτη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με τον επεισόδιο με την αντιπρόεδρο της Βουλής Σοφία Σακοράφα ανέφερε πως «δεν ξέρω ποιος ήταν ο βαθμός του προπηλακισμού, αλλά, σε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου και μία τρίχα να πειράξει αστυνομικό όργανο αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, για να το πω επιεικώς», ενώ χαρακτήρισε «παράνομη τη σύλληψη φωτορεπόρτερ έξω από τη Βουλή την ώρα άσκησης των καθηκόντων τους».

Κάλεσε τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναζητήσει «εάν υπάρχει και κάτι άλλο έξω από τις εντολές που έχουν δοθεί στους αστυνομικούς» λέγοντας πως αυτοί «οι άνθρωποι δεν μπορούν να δρουν χωρίς κανένα όριο». Ηθικός αυτουργός αυτής της υπόθεσης της αύξησης της αστυνομικής βίας είπε «είναι η ίδια η πολιτική και η φυσική ηγεσία, όταν βγάζετε κατ' επανάληψη αντισυνταγματικές ανακοινώσεις, όπου απαγορεύετε τη συγκέντρωση άνω των τριών ατόμων και το έχετε κάνει δύο φορές, όταν ιδρύετε ομάδες όπως η προηγούμενη (σ.σ. ομάδα «Δράση») η οποία είχε καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, που από τη δομή της, ο τρόπος που λειτουργεί είναι χωρίς να παίρνουν εντολές. "Βαράτε τους είναι το σήμα" και χτυπάνε ασυστόλως».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως τα αστυνομικά όργανα δέχονται πιέσεις για να αντιδρούν με ακραίο τρόπο, ενώ θύμισε πως θύματα της αστυνομικής βίας ήταν ο Γρηγορόπουλος, η Κουμή, η Κανελλοπούλου, ο Καλτεζά και ρώτησε «θα συνεχίσετε σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο της καταστολής».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε ότι «ντροπή δεν είναι όταν υπερασπίζεσαι τη δημοκρατία. Ντροπή είναι να την υπονομεύεις, να καταπατάς το Σύνταγμα και να καταγγέλλεις την Αριστερά ότι έχει σχέση με τρομοκράτες, όπως κάνατε από το πρωί». Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις των βουλευτές της πλειοψηφίας με όσα ανέφερε, είπε: «μην μας απειλείτε; Μέχρι τώρα απειλούσε η Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή βγήκε, με την ψήφο του ελληνικού λαού, έξω από αυτή την Αίθουσα, τι θέλετε λοιπόν, να πάρετε τη θέση της;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης αντέτεινε πως σήμερα «παρακολουθούμε ένα θέατρο της απόλυτης υποκρισίας και του παραλογισμού. Είναι γνωστό σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής ότι αυτή η παράταξη και αυτή η Κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, είναι απόλυτα θεσμικά αφοσιωμένη στη Δημοκρατία και στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Αυτό είναι απόλυτα διαπιστωμένο». Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί «να δημιουργήσει μία τεχνητή πόλωση. Διότι περί αυτού πρόκειται. Διότι και η αστυνομία κάνει τη δουλειά της έτσι όπως πρέπει να την κάνει -ακούσαμε τον Υπουργό- με σεβασμό στη λειτουργία των θεσμών και με ευπρέπεια, έτσι όπως πρέπει να γίνεται». Λυπάμαι, συνέχισε ο κ. Βρούτσης, «αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναφέρετε τις “πλατείες Συντάγματος”. Διότι ο δεξιά καθήμενός σας, ο κ. Σκουρλέτης πρωταγωνιστούσε σε εκείνα τα επεισόδια που προπηλάκιζαν Βουλευτές και Υπουργούς την περίοδο εκείνη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε διακόπτοντάς του και του ζήτησε «να το πάρει πίσω αυτό…», αλλά ο κ. Βρούτσης επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο του 2012, 2014, 2015 ήταν απέναντι στην Πλατεία και πρωταγωνιστούσε στους προπηλακισμούς εναντίον της Βουλής, των Βουλευτών και της λειτουργίας των θεσμών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σχολίασε πως «οι συλλήψεις δεν γίνονται με λουλούδια, γίνονται με ξύλο. Η σύλληψη των φωτορεπόρτερ που έγινε εδώ στο Σύνταγμα για ποιον λόγο έγινε; Δεν ήταν δικαίωμά του να βγάζει φωτογραφίες, αυτή δεν είναι η δουλειά του;» Αναφορικά με το επεισόδιο έξω από τη ΓΑΔΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε «πως νομίζω ότι υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν ασπίδες, ΜΑΤ , που σπρώχνουν και προπηλακίζουν ανθρώπους» και πρόσθεσε:

«ακούστε, για να είμαστε ξεκάθαροι. Εμείς, οι βουλευτές του ΚΚΕ , δεν θεωρούμε ότι είμαστε κάτι άλλο από τον λαό, ούτε έχουμε το προνόμιο να δέρνουν τους άλλους και εμείς να είμαστε ανέγγιχτοι. 'Αλλωστε, έχουμε και εμπειρία και το γνωρίζετε καλά. Και να μιλήσω και προσωπικά, αλλά να ξέρετε πως το ξύλο έχει δύο άκρες. Μη νομίζετε ότι θα μας δέρνουν ανελέητα και θα καθόμαστε με ψηλά τα χέρια και θα κάνουμε τους μάρτυρες. Τελείωσαν αυτά, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να βαράνε οι ΜΑΤατζήδες αναίτια και εμείς να καθόμαστε να μας λιανίζουν. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα». Διερωτήθηκε «ποιος είναι νόμιμος, αυτός που έχει τη μαγκούρα και είναι σαν αστακός; Και παράνομος είναι ένας άνθρωπος που διαδηλώνει, εξήντα-εβδομήντα χρονών;» και ανέφερε πως αυτοί που χτυπάνε από τους αστυνομικούς είναι «ο χρυσαυγίτικος κυρίως τομέας που δεν θέλετε να τον ξεκαθαρίσετε από την ΕΛΑΣ. Χτυπάνε οι ειδικοί φρουροί, που τι δουλειά έκαναν πριν έρθουν στην Αστυνομία; Οι περισσότεροι τι ήταν; Μπράβοι»!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, λίγο αργότερα, προσήλθε στην Ολομέλεια και ανέφερε πως το κόμμα του «καταδικάζει κάθε μορφή βίας απ' όπου και εάν προέρχεται. Είναι σταθερή η θέση μας και πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση δεν προάγει ποτέ ούτε τη δημοκρατία ούτε τον ουσιώδη διάλογο. Ιδιαίτερα όταν αυτή η βία ενδύεται την «κρατική νομιμότητα», το πρόβλημα μεγαλώνει εξαιρετικά» Είναι αδιανόητο «σήμερα που συζητάμε για την Παιδεία να εμφανίζονται παρόμοια γεγονότα εναντίον βουλευτού και εναντίον ανθρώπων που διαδηλώνουν. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη και οφείλει να ερευνήσει και να αποδώσει τις ευθύνες σε αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια. Δεν μπορεί ιδεολογικά και πολιτικά να συζητάμε αν η αστυνομία μπορεί να είναι νόμιμη μέσα στα πανεπιστήμια και από την άλλη μεριά να υπάρχουν αυτά τα γεγονότα που αμαυρώνουν ουσιαστικά κάθε έννοια δημοκρατίας και σωστής λειτουργίας του θεσμού του κράτους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας ανέφερε πως και εμείς «είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα και σε όλους τους τόνους τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Το κάναμε, το κάνουμε και θα το κάνουμε για μια ζωή. Δεν το συζητάμε. Ιδίως για την κ. Σακοράφα που αποτελεί πραγματικά μια προσωπικότητα «κόσμημα» και όπως έχουμε πει σε όλες τις περιπτώσεις που έχει τύχει συνάδελφοι βουλευτές να είναι θύματα βίας. Η βία δεν έχει χρώμα, δεν έχει ιδεολογία, δεν έχει τίποτα. Μακριά από εμάς αυτά. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ