ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Βουλή: Μνημείο αυταρχισμού το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Τσίπρας στη Βουλή: Μνημείο αυταρχισμού το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την αναβάθμιση των ΑΕΙ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ συνιστά «μνημείο αυταρχισμού».

«Εκμεταλλεύεστε την κρίση για να επιβάλετε καθεστώς φόβου και επιτήρησης» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς και τους φίλους σας τις παρακάμπτετε».

Σημείωσε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση κάνει ένα δώρο στα ιδιωτικά κολλέγια της χώρας, καθώς 24.000 μαθητές θα μένουν εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εξαιτίας της μείωσης των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

«Σκοπεύετε να μεγαλώσετε την πελατεία προς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Αυτός είναι ο στόχος σας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σηκώνετε σκόνη, για να κρύψετε από τη δημόσια συζήτηση ένα συμβόλαιο συμφερόντων, παραβιάζοντας ακόμη και το άρθρο 16 του Συντάγματος», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι το νομοσχέδιο και η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπόβαθμιση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και του ακαδημαϊκού ρόλου τους, σε συγχωνεύσεις τμημάτων ακόμη και σε κλείσιμο αρκετών σχολών.

«Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. Όσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Για αυτό και δε δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

«Αν είχα κάνει υπουργό κάποιον που είχε στείλει πρύτανη Πανεπιστημίου στο νοσοκομείο, δεν θα μπορούσα να σταθώ πουθένα κύριε Μητσοτάκη», είπε αναφερόμενος στην περίπτωση του νυν υφυπουργού Ναυτιλίας, Κώστα Κατσαφάδου.

«Αυτή είναι η υποκρισία σας και έρχεστε τώρα να μας κουνήσετε το δάχτυλο. Ούτε καλύψαμε ποτέ ως παράταξη, ούτε υποθάλψαμε τη βία. Εργαλειοποιείτε το πρόβλημα και το οξύνετε με τις πράξεις σας», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ικαρία

«Δεν είπατε μια συγγνώμη για την Ικαρία αλλά μας είπατε ότι ήταν κουραστικό το ταξίδι 45 λεπτών με ένα Σινούκ με τα ακουστικά στα αυτιά σας για να συναντήσετε ηλικιωμένους», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Η χώρα είναι καραντίνα σε 9 μήνες και δεν έχετε τσίπα να ζητήσετε συγγνώμη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις αναφορές του πρωθυπουργού στη νεολαία Λαμπράκη

Με αφορμή, δε, τις αναφορές Μητσοτάκη στη νεολαία Λαμπράκη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «άκρως διχαστική ομιλία που απευθύνεται σε μια κοινωνία αποχαυνωμένη κουρασμένη που μπαίνει σε δεύτερο lockdown μέσα σε lockdown».

«Σε μια διχαστική τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης έβαλε ένα κερασάκι στην τούρτα με αναφορά στους ιδεολογικούς του αντιπάλους για να δώσει την εντύπωση ότι αυτά που κάνει δεν έχουν σχέση με την ακραία alt right πολιτική αλλά είναι δήθεν κεντρώος πολιτικός. Το θράσος το έχετε εσείς να κάνετε αναφορά στη νεολαία Λαμπράκη», σημείωσε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ