ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στο «Φόρουμ Φιλίας»: Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Κόλπου

Δένδιας στο «Φόρουμ Φιλίας»: Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Κόλπου
ΙΝΤΙΜΕ

«Φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του «Φόρουμ Φιλίας» που φιλοξενείται σήμερα στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.

«Αυτό που μας ενώνει όλους σήμερα είναι η καταδίκη παράνομων πράξεων που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια», σημείωσε.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στη διαστρέβλωση της θρησκείας, στον παραλογισμό».

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, για την εμπέδωση της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή το βασικό συστατικό που χρειάζεται είναι η ειρήνη, η οποία «απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό». Και πρόσθεσε:

«Για να πετύχουν τους σκοπούς τους οι δυνάμεις αυτές προβαίνουν σε πλήθος παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Απειλούν ή κάνουν χρήση βίας. Καταλαμβάνουν εδάφη άλλων κρατών. Υποστηρίζουν ακραίες ομάδες ή ακραίες ιδεολογίες. Υποθάλπτουν την τρομοκρατία. Αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών με απώτερο στόχο την ανατροπή μη φιλικών προς αυτές κυβερνήσεων».

ΥΠΕΞ Μπαχρέιν: Να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα σε αυτή την πολύ ευαίσθητη περιοχή

Την κοινή βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων των χωρών τους σε όλους τους τομείς, τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων τους και την επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σε αυτή την πολύ ευαίσθητη περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι, μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης του Φόρουμ Φιλίας, στην Αθήνα.

Παίρνοντας τη σκυτάλη των δηλώσεων, κατά αλφαβητική σειρά από τον οικοδεσπότη του Φόρουμ Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχει στο Φόρουμ με χώρες που «έχουν ιστορική σχέση και ειλικρινή επιθυμία να συσφίξουν τη σχέση τους». Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Νίκο Δένδια για την πρόσκλησή του στο Μπαχρέιν και τους ομολόγους που συμμετείχαν στο Φόρουμ, καθώς και την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη «μεγάλη φιλοξενία, την υποδοχή και την πολύ καλή οργάνωση».

Εστιάζοντας στο Φόρουμ, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και σημείωσε πως «η αδελφική αυτή ευκαιρία μάς έδωσε τον χρόνο για να συζητήσουμε διάφορα θέματα για τις χώρες μας, για τις προκλήσεις ασφάλειας και τους τρόπους που πρέπει να βρουν για να μπορέσουν να συντονιστούν για να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνεργασία των χωρών του Φόρουμ στον τομέα της ενέργειας, της ψηφιακής οικονομίας, της προστασίας του πολίτη και της επόμενης ημέρας από την πανδημία του κορονοϊού, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «σε αυτά που αποφάσισαν θα έχουν θετικό αντίκρισμα στους κοινούς τους στόχους».

Σημειώνεται πως στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ Φιλίας, που διοργάνωσε η Ελλάδα, συμμετείχαν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία.

Στη συνάντηση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, εξετάστηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ