ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 166 «ναι» το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 166 «ναι» το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ψηφίστηκε επί της αρχής, από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο προβλέπει -μεταξύ άλλων- σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, με 166 ψήφους υπέρ και 132 κατά ψηφίσθηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Από την ψηφοφορία απείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και Βασίλειος Βιλιάρδος που βρίσκονται σε επίσκεψη στην Χίο.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας ψηφίσθηκε επίσης κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων, στο σύνολό του όπως και οι τροπολογίες.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δήλωσε:

«Ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή, φοίτηση και ασφάλεια των Πανεπιστημίων μας. Ας ασχοληθούμε τώρα όλοι μαζί με τις σύγχρονες προκλήσεις Πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες».

Με μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια η εκπαιδευτική κοινότητα αντέδρασε στην πρωτοφανή -για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας που συνοδεύεται με την ίδρυση ενός «μικρού αστυνομικού τμήματος» σε κάθε τμήμα, με τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης και την ΕΛΑΣ να έχει πρόσβαση στο υλικό που συλλέγεται από τις κάμερες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ