ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καπρίτσιο» χαρακτηρίζει Τούρκος υπουργός τη στάση της Κύπρου

«Καπρίτσιο» χαρακτηρίζει Τούρκος υπουργός τη στάση της Κύπρου
REUTERS/Virginia Mayo/Pool

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επιτρέψει στην Κύπρο «το καπρίτσιο» να χαλάσει την προωθούμενη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπολκάν Μποζκίρ, μετά την δέσμευση της Κύπρου να μπλοκάρει την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Η Κύπρος διαφώνησε χθες με την επέκταση των ενταξιακών συνομιλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελούν μέρος της συμφωνίας με την Άγκυρα ως αντάλλαγμα για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

«Όταν γίνεται ένα βήμα μπροστά προς μια λύση, όταν έχει κλείσει μια συμφωνία πακέτο, το συνολικό πλαίσιο θα μπορεί να καταστραφεί εξαιτίας ενός ... καπρίτσιου μιας χώρας μέλους,» δήλωσε ο Μποζκίρ σε συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι NTV.

Πράλληλα, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Μαρτίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επέμεινε στην θέση ότι, εφόσον η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, με τις οποίες φαίνεται η Τουρκία να εμμένει στην πρόταση της για άνοιγμα κεφαλαίων, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τις δικές της θέσεις».

«Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και γενικότερα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, δεν τίθεται θέμα να ανοίξουν κεφάλαια» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ενώ κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ.

Αύριο το πρωί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ