ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τροπολογία για την καταβολή εθνικών συντάξεων με αναδρομική ισχύ

Χατζηδάκης: Τροπολογία για την καταβολή εθνικών συντάξεων με αναδρομική ισχύ
INTIME/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την καταβολή εθνικών συντάξεων με αναδρομική ισχύ για τους δικαιούχους που εκκρεμεί η αίτησή τους, ανέφερε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης και έστειλε αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση να σταματήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που μπλοκάρουν αναίτια την έκδοση των συντάξεων.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως στη διαδικασία αυτή θα προβλέπεται ένας μηχανισμός συμψηφισμού, για όποιους πάρουν κάτι τώρα και ίσως δεν δικαιούνται.

«Να το πω ανοιχτά και από την καρδιά μου για όσους περιμένουν συντάξεις. Ένα κράτος το οποίο καθυστερεί να δώσει τις συντάξεις για ένα, δύο η τέσσερα χρόνια δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνάει από κόσκινο χωρίς να τους δώσει προσωρινή ενίσχυση, αυτό με εμένα υπουργό δεν θα γίνεται», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και διαμήνυσε πως δεν θα μπλοκάρει το σύστημα εσαεί για μικρά ποσά συμψηφισμών.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το υπουργείο Εργασίας έδωσε 31% παραπάνω συντάξεις το 2020 απ' ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς όπως είπε έγιναν 1,7 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές στον ΕΦΚΑ και κατέληξε λέγοντας ότι «θα προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο σπάζοντας γραφειοκρατικά δεσμά».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από την πρώτη μέρα εκλογής της ξεκίνησε να εφαρμόζει τον περίφημο οδοστρωτήρα στα εργασιακά που είχε αναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά.

«Με το πρόσχημα της πανδημίας η ΝΔ προχώρησε -με κάθε μέτρο που πήρε- σε αναδιάρθρωση της οικονομίας, εγκαταλείποντας τους μικρομεσαίους στην τύχη τους και ενισχύοντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Εκεί όμως που ξεπέρασε τον εαυτό της ήταν η απορρύθμιση της εργασίας και το χτύπημα των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους. Κάθε μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση, υποτίθεται για να αντιμετωπίσει την πανδημία, ενώ μας έλεγαν ότι είναι έκτακτα, όπως είχαμε προειδοποιήσει, είναι μέτρα που ήρθαν για να μείνουν», είπε.

Για «εκκαθάριση των δυσκαμψιών στην εργασία», με ελαστικοποίηση, εκκαθάριση εργασιακών δικαιωμάτων και μείωση μισθών που υποτίθεται πως θα λειτουργήσουν ως επενδυτικά κίνητρα μετά την κρίση, έκανε λόγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι «πρόκειται για «θατσερισμό από τα πανέρια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ