ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οργή για ΕΡΤ και Ζούλα – Ένα βήμα πριν το εμπάργκο

ΣΥΡΙΖΑ: Οργή για ΕΡΤ και Ζούλα – Ένα βήμα πριν το εμπάργκο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Οργή επικρατεί στην Κουμουνδούρου για την ΕΡΤ και τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Ζούλα.

Εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο ενημερωτικός τομέας της ΕΡΤ δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα.

H κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζεται:

-Στα δελτία ειδήσεων τα οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μετατραπεί σε προπαγανδιστικές εκπομπές της κυβέρνησης.

-Στη συστηματική απόκρυψη των ειδήσεων που ενοχλούν την κυβέρνηση.

-Στην έλλειψη αναλογικότητας στα πάνελ, όπου υπερεκπροσωπείται προκλητικά η Νέα Δημοκρατία και υποεκπροσωπείται η αντιπολίτευση.

Το σημείωμα

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η δημοσίευση σημειώματος που απευθυνόταν στους παραγωγούς των ειδήσεων.

Το σημείωμα περιείχε την οδηγία να μην προβληθεί το βίντεο από το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία, καθώς και φωτογραφίες του Δημήτρη Λιγνάδη μαζί με άλλα πρόσωπα. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος απέδωσε το σημείωμα σε κάποιον «κακόβουλο, ανόητο ή προβοκάτορα».

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε το σημείωμα στη διοίκηση της ΕΡΤ και προσωπικά στον Κωνσταντίνο Ζούλα. Σε μια πολύ σκληρή ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου υποστήριξε ότι:

«Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την πρωτοφανή λογοκρισία και την μετατροπή της ΕΡΤ σε χυδαίο προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου με τα λεφτά των φορολογουμένων. […]

Επειδή χθες ο Πρωθυπουργός έκανε πως δεν άκουσε, επαναφέρουμε το ερώτημα του κ. Τσίπρα: Θα ζητήσει την παραίτηση του κ. Ζούλα για το φιάσκο και θα προχωρήσει σε ορισμό νέας διοίκησης με διακομματική συναίνεση στη Βουλή; Αν όχι, μπορεί κάλλιστα να μείνει μόνος του με τον κ. Ζούλα στην ΕΡΤ να φτιάχνουν οι δυο τους την ημερήσια προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν χρειάζεται να κρατούν τα προσχήματα».

Στην ανακοίνωση πέραν του ότι ζητείται η παραίτηση Ζούλα, υπονοείται το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια τηλεόραση.

Υπενθυμίζεται ότι εμπάργκο είχε κάνει και η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Διακομματική για ΕΡΤ

Στο θέμα της ΕΡΤ έκανε εκτενή αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας στις παρεμβάσεις του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αυτοκριτική του προέδρου του ΣΥΡΖΑ για την ΕΡΤ. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι:

«Εγώ, λοιπόν, να παραδεχθώ ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουμε φερθεί στην ΕΡΤ με τρόπο που δεν είναι σωστός.»

Ασφαλώς η αυτοκριτική Τσίπρα δεν πρέπει να ενθουσίασε τον Νίκο Παππά, ο οποίος ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος της δημόσιας τηλεόρασης στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ένα βήμα παρουσιάζοντας μια πρόταση για τον ορισμό της διοίκησης της ΕΡΤ με συναινετικό χαρακτήρα:

«Ελάτε, λοιπόν, να κάνουμε μια συμφωνία. Θα είναι καλό για το πολιτικό σύστημα. Η Δημόσια Τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους οι οποίοι θα ορίζονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Θα ορίζονται με μια λογική συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων και να την εφαρμόζουμε όλοι από εδώ και στο εξής. Να φτιάξουμε μια τηλεόραση η οποία, εν πάση περιπτώσει, θα είναι μια όαση αντικειμενικότητας.»

Να σημειωθεί ότι με την πρόταση Τσίπρα συμφώνησε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας χτες στην εκπομπή της Νάτασας Γιάμαλη στο Kontra.

Το εμπάργκο

Σε σύσκεψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε χτες, συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα της ΕΡΤ. Στο αίτημα της παραίτησης Ζούλα υπήρξε συμφωνία όλων των συμμετεχόντων. Ακούστηκαν επίσης ισχυρές οι φωνές για την επιβολή εμπάργκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΕΡΤ.

Το CNN Greece ρώτησε ανώτερη κομματική πηγή αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να σταματήσει να στέλνει εκπροσώπους του στις εκπομπές της ΕΡΤ. Η απάντηση ήταν η εξής:

«Η διοίκηση Ζούλα έχει επιλέξει να πορευτεί στην ΕΡΤ με λογοκρισία και διαστρέβλωση. Το ζήσαμε με την απαράδεκτη κάλυψη του κορωνοπάρτι της Ικαρίας, με το σημείωμα λογοκρισίας που έχουν ήδη καταγγέλλει εργαζόμενοι της ΕΡΤ αλλά και η ΕΣΗΕΑ. Το ζήσαμε με το θράσος που η ΕΡΤ παρουσιάζει κεντρικά στελέχη της φοιτητικής παράταξης της ΝΔ ως απλούς φοιτητές. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ορισμό διοίκησης από την Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής είναι μια πρόταση ευθύνης. Αν η κυβέρνηση απορρίψει αυτή την πρόταση, φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει».

Εν ολίγοις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βήμα πριν το εμπάργκο στην ΕΡΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ