ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Όλγα Γεροβασίλη

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την Όλγα Γεροβασίλη

Δεν τίθεται θέμα συνοχής της κυβέρνησης, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον Γιάννη Μουζάλα και στην αναφορά του στην πΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία», που έχει προκαλέσει τριγμούς.

Δεν τίθεται θέμα σχέσεων των δύο κυβερνώντων εταίρων, ξεκαθάρισε η κα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Σύνοδο Κορυφής.

«Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε δημόσια το λεκτικό σφάλμα και ζήτησε δημόσια συγγνώμη, ο πρωθυπουργός κατανοεί την ευαισθησία των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ελληνικού λαού για το ονοματολογικό ζήτημα της πΓΔΜ», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην εθνική θέση σε σχέση με την ονομασία».

Σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη, για την κυβέρνηση προέχει η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η επιτυχής έκβαση της αυριανής Συνόδου Κορυφής

Σε ερώτηση αν ο κ. Μουζάλας έχει θέσει στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του, απάντησε αρνητικά, εξηγώντας πως δεδομένου του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες και των υποχρεώσεών του εκεί, ακόμη και η επικοινωνία μαζί του είναι δύσκολη.

Αναφερόμενη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι μια ευρωπαϊκή απόφαση για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού είναι εφικτή.

Επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η αξιόπιστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που θα εξασφαλίσει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, η εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, η αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ, η κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης, η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με τη συνδρομή και προσωπικού από ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως η FRONTEX, η άμεση εφαρμογή συμφωνίας επανεισδοχής που υπογράφηκε στη Σμύρνη και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Για την επίτευξη των επιδιώξεών της η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, αυτή τη στιγμή σε 30 χώρους, φιλοξενούνται 30.000 πρόσφυγες περίπου.

Η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται η εγκατάσταση δομών φιλοξενίας στα σύνορα, στην Ειδομένη, για να μη λειτουργήσουν ως πόλος έλξης απελπισμένων ανθρώπων, ενώ τα σύνορα είναι κλειστά.

Στόχος της κυβέρνησης για την Ειδομένη είναι η σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση ανθρώπων που είναι εκεί χωρίς φυσικά τη χρήση βίας, είπε η κα Γεροβασίλη και τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν δέχεται μαθήματα ευαισθησίας από κανέναν».

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας ως τις 25/3.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς μεγάλες αλλαγές, είπε η κα Γεροβασίλη τονίζοντας πως «οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για συντάξεις και αφορολόγητο θα τηρηθούν στο ακέραιο. Βασικός στόχος, το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ