ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροτζιάφας στο CNN Greece: Δεν είναι προβλέψιμο το τέλος της πανδημίας

Γεροτζιάφας στο CNN Greece: Δεν είναι προβλέψιμο το τέλος της πανδημίας

Σε συνέντευξη του στο CNN Greece o καθηγητής της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας υπογράμμισε ότι είναι επείγον να αρθεί το καθεστώς των πατεντών στα εμβόλια για τον κορωνοϊό ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή τους.

Επισήμανε επίσης όσο καθυστερεί η συλλογική ανοσία, τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. Τέλος, τόνισε ότι δεν είναι προβλέψιμο το τέλος της πανδημίας. Κατά συνέπεια, παράλληλα με τον εμβολιασμό θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για καιρό ακόμα.

Ο κ. Γεροτζιάφας είναι καθηγητής Αιματολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι, διευθυντής του Κέντρου Θρόμβωσης νοσοκομείου Tenon και του ερευνητικού τμήματος INSERM U938, επιστημονικός σύμβουλος του ομίλου Hellenic Healthcare Group (Metropolitan & Υγεία).

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γρηγόρη Γεροτζιάφα στο CNN Greece:

-Πόσο επικίνδυνα είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού; Υπάρχει κίνδυνος οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την ανοσία από τον εμβολιασμό;

-Οι μεταλλάξεις αποτελούν φυσικές εξελίξεις του κορωνοϊού. Όπως κάθε μορφή ζωής, ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται για να επιβιώσει. Οι μεταλλάξεις είναι μέρος της ζωής του ιού κι εμφανίζονται κατά τυχαίο τρόπο. Ας αναλογιστούμε ότι οι ιοί είναι τρισεκατομμύρια και διαρκώς αναπαράγονται. Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι οι «εθνικές ονομασίες» που δίνονται στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού (βρετανική, βραζιλιάνικη, νοτιοαφρικανική) δεν σχετίζονται με το γεωγραφικό σημείο όπου η μετάλλαγμένη μορφή είναι πιο συχνή, αλλά με το πού βρίσκεται το εργαστήριο το οποίο την ανίχνευσε. Οι αλλαγές που φέρνουν στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού μπορούν να τον κάνουν πιο ανθεκτικό απέναντι σε ορισμένα εμβόλια. Ωστόσο, η νόσος COVID δεν αλλάζει και δεν απαιτούνται διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Νέα γενιά εμβολίων

-Αυτή η ενισχυμένη ανθεκτικότητα τι σημαίνει για τα εμβόλια; Μπορούν να γίνουν γρήγορα οι απαιτούμενες προσαρμογές στα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας;

-Θα υπάρξει δεύτερη γενιά εμβολίων. Το πρόβλημα δεν είναι η δραστική ουσία. Αυτή είναι εύκολο να παραχθεί για να αντιμετωπιστεί το μεταλλαγμένο στέλεχος. Τα δύσκολα είναι:

-Η κλινική μελέτη.

-Η πιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

-Η αναδιαμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας.

-Η μεταφορά και η προμήθεια των χωρών.

-Η καμπάνια εμβολιασμού.

-Εκτιμάτε ότι οι εταιρίες και οι κυβερνήσεις θα αντιδράσουν γρήγορα και με επάρκεια στις νέες απαιτήσεις;

-Η μέχρι τώρα εμπειρία από τον εμβολιασμό δεν είναι καλή. Η παραγωγή εμβολίων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Όσο πιο πολύ καθυστερούμε τόσο πιο πολλές θα είναι οι μεταλλάξεις. Κατά συνέπεια, δεν είναι απίθανο του χρόνου μπορεί να χρειαστούμε νέο εμβολιασμό για να προστατευτούμε από τις μεταλλάξεις. Έτσι κι αλλιώς, ακόμα δεν ξέρουμε ούτε πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου ούτε αν ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό. Γι’ αυτό λέμε ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια.

-Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να γίνει για να καλυφθούν οι ανάγκες σε εμβόλια;

Είναι επείγον να οργανωθεί η μαζική παραγωγή εμβολίων σε πλανητικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει:

-Να μπει φραγμός στον εμβολιαστικό εθνικισμό, χαρακτηριστικότερη έκφραση του οποίου είναι ο ανταγωνισμός ΕΕ, Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ.

-Να μη χρησιμοποιείται το εμβόλιο ως εργαλείο γεωστρατηγικής όπως κάνουν η Κίνα και η Ρωσία.

-Να μην αντιμετωπίζεται το εμβόλιο ως εμπόρευμα. Όπως λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι πιο φτωχές χώρες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος της προμήθειας εμβολίων ούτε το κόστος της εκστρατείας εμβολιασμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σε πρόσφατη ανακοίνωσή του εκτιμάει το οικονομικό κόστος της πανδημίας στα 20 τρισεκατομμύρια. Στην ίδια ανακοίνωση ο ΠΟΕ ζητάει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια, καθώς και την ανταλλαγή τεχνολογίας για όλα τα μέσα που χρησιμοποιούμε ενάντια στην πανδημία: εμβόλια, τεστ κτλ.

-Θα μπορούσατε να συνοψίσετε τα μέτρα που απαιτούνται για τον κορωνοϊό;

Απαιτείται μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας η οποία θα περιλαμβάνει:

-Την τήρηση των μέτρων προστασίας: Αποστάσεις, μάσκες, πλύσιμο χεριών.

-Τον ταχύ εμβολιασμό, μέσα από την απελευθέρωση της πατέντας.

-Τη συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.

-Την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας COVID, ιδιαίτερα της βαριάς μορφής της

-Την έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή. Τα δύο τελευταία έχουν ως προϋπόθεση την ενίσχυση του ΕΣΥ γενικά και της Πρωτοβάθμιας Υγείας ειδικά.

-Είναι ορατό το τέλος της πανδημίας;

Όχι. Ξέρεις ότι θα τελειώσει μια επιδημία, αλλά δεν μπορείς να προβλέψεις το πότε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ