ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπαραθέσεις στις νομαρχιακές για τις εγγραφές μελών

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπαραθέσεις στις νομαρχιακές για τις εγγραφές μελών
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η διαδικασία για την εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε λαβή για ζωηρές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπαραθέσεις στις νομαρχιακές για τις εγγραφές μελών

Η διαδικασία για την εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε λαβή για ζωηρές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

«Πέτρα του σκανδάλου» αποτέλεσαν οι ομαδικές εγγραφές μελών με την εκπνοή της προθεσμίας. Σε περιοχές όπως η Ανατολική Αττική, η Α Αθήνας, η Α Πειραιά, η Α Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο, η Αιτωλοακαρνανία, και η Πέλλα, ήρθαν ομαδικές λίστες νέων μελών των οποίων η αξιοπιστία αμφισβητήθηκε. Στον έλεγχο που ακολούθησε, βρέθηκαν εγγραφές αρκετών προσώπων με τα ίδιες διευθύνσεις. Επίσης βρέθηκαν άνθρωποι οι οποίοι δεν κατοικούν στην περιοχή της οργάνωσης στην οποία εμφανίζονται να εγγράφονται, καθώς και ορισμένοι οι οποίοι δεν είχαν καν εκφράσει επιθυμία να εγγραφούν. Ωστόσο, η πλειονότητα όσων περιλαμβάνονταν στις ομαδικές λίστες, επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ακόμα ότι βρέθηκαν κάποιες παρατυπίες και στις ηλεκτρονικές εγγραφές του iSyriza, δηλαδή ομαδικές εγγραφές με το ίδιο «νοικιασμένο» κινητό -εγγραφές οι οποίες ακυρώθηκαν.

Οι συσχετισμοί

Εφτά ανώτερες κομματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το CNN Greece, συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι οι ομαδικές εγγραφές δεν μεταβάλλουν τον γενικό εσωκομματικό συσχετισμό. Μπορούν όμως να επηρεάσουν αρκετά τις ισορροπίες στο τοπικό επίπεδο. Γενικά οι ομαδικές εγγραφές αποδίδονται σε δίκτυα βουλευτούν που ανήκουν στην προεδρική Κίνηση Μελών. Πέρα από τη διαμόρφωση των τοπικών συσχετισμών, οι «φουσκωμένες» εγγραφές είχαν και στόχο την εκλογή περισσότερων αντιπροσώπων από τις συγκεκριμένες οργανώσεις για το συνέδριο όταν αυτό γίνει.

Οι διαφωνίες για τις ομαδικές εγγραφές δεν έχουν κάνουν μόνο με την εγκυρότητά τους. «Το πιο σοβαρό ζήτημα είναι η αλλοίωση της σχέσης των μελών με το κόμμα και την πολιτική γενικά», είπε στο CNN Greece ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά πορεία στην Αριστερά.

Μπορεί να μην αλλάζουν τον γενικό συντονισμό, αλλά οι ομαδικές εγγραφές κάνουν ακόμα πιο τοξικό το εσωκομματικό κλίμα. Πάντως, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι το θεσμικό οργανωτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει αντοχές πολύ μεγαλύτερες από όση «προέβλεπαν» ορισμένοι.

Οι ταυτότητες

Ποιοι είναι όμως αυτοί που γράφονται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ; Στο πρώτο κύμα εγγραφών μετά τις εκλογές, η πλειονότητα των νέων μελών είχε μια ιστορική σχέση με την Αριστερά. Δηλαδή κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν ενταχθεί σε αριστερές πολιτικές ή συνδικαλιστικές συλλογικότητες. Τώρα η κατάσταση μοιάζει διαφορετική. Οι περισσότεροι από όσους γράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συναντηθεί με το κόμμα την τελευταία δεκαετία κι έχουν μια γενική προοδευτική τοποθέτηση. Συνήθως η «γέφυρά» τους με το κόμμα γίνεται από τους τοπικούς βουλευτές και τα αυτοδιοικητικά σχήματα. Κατά πάσα πιθανότητα, από το νέο κύμα εγγραφών ευνοημένη θα βγει η «προεδρική» Κίνηση Μελών.

Πάντως, θα πρέπει να προβληματίσει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα νέα μέλη ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50+. Δηλαδή, ενώ τα καλύτερα εκλογική ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ τα πετυχαίνει στις νεότερες γενικές, εντούτοις, οι πιο νέοι δεν επιθυμούν να αποκτήσουν οργανωτική σχέση μαζί του. Και αυτό δεν αλλάζει από την οργανωτική πρόοδο που φαίνεται ότι κάνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ