ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βλάχος στο CNN Greece: Το κράτος «πάγωσε» μπροστά σε ένα αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο

Βλάχος στο CNN Greece: Το κράτος  «πάγωσε» μπροστά σε ένα αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο

Σε δήλωσή του στο CNN Greece, o Παναγιώτης Βλάχος υποστήριξε ότι η κακοκαιρία εξέθεσε το επιτελικό κράτος και την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται κρίσεις.

Συγκεκριμένα, ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ ανέφερε:

«Φαίνεται ότι από την περίφημη "επανίδρυση του κράτους" που υποσχόταν παλιότερα η Νέα Δημοκρατία, περάσαμε στην φάρσα της επιτελικής ανικανότητας. Μόνο έτσι εξηγείται πως το κράτος "πάγωσε" μπροστά σε ένα αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο, με την Πολιτική Προστασία να παρακολουθεί επί δύο ημέρες, 250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ, δήμων και του φωτογραφιζόμενου στα χιόνια Περιφερειάρχη Αττικής.»

Ο κ. Βλάχος προσέθεσε ότι:

«Εκτός και αν διεκδικούν παράσημο υπευθυνότητας επειδή έκλεισαν την εθνική οδό χωρίς προειδοποίηση. Αλήθεια, η παραχωρησιούχος εταιρεία ενημέρωσε την Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κακοκαιρία; Ποιος θα πληρώσει για την πρωτοφανή ταλαιπωρία χιλιάδων εγκλωβισμένων οδηγών;»

Και κατέληξε ως εξής:

«Το συμπέρασμα είναι ότι η Μήδεια, όπως και ο Ιανός εξέθεσαν το επιτελικό κράτος και ανέδειξαν την απουσία προγραμματισμού, σχεδίου και ικανότητας διαχείρισης κρίσεων της γαλάζιας διακυβέρνησης.»

Προετοιμασία στα λόγια

Σε ανακοίνωση του το ΚΙΝΑΛ είχε παρατηρήσει ότι:

«Η ένταση της Μήδειας ήταν γνωστή εδώ και μέρες. Στα λόγια η Κυβέρνηση ήταν πανέτοιμη. Στην πράξη όμως χρεωκόπησε. Στάθηκε για μια ακόμη φορά αδύναμη και ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες. Επί δύο μέρες, η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει. Έκλεισαν την Εθνική Οδό και νόμισαν ότι έκαναν το καθήκον τους. 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ρεύμα, κάποιες περιοχές μάλιστα για 36 ώρες (!) και πολλές χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό για 12 ώρες. Και μόνο στις 8 το βράδυ της δεύτερης ημέρας, θυμήθηκαν να κηρύξουν περιοχές σε έκτακτη ανάγκη και να ζητήσουν τη βοήθεια του στρατού για να ανοίξει δρόμους και να μαζέψει δένδρα. Πράγμα που έπρεπε να γίνει από την πρώτη ημέρα, αφού γνώριζαν την αδυναμία και την ανεπάρκεια των μηχανισμών τους. Του συστήματος που δεν έχουν ακόμη -μετά από πολλούς μήνες- συγκροτήσει.»

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι:

«Ομολόγησαν έτσι την πλήρη απουσία προγραμματισμού, σχεδίου, ικανότητας αντίδρασης μπροστά στις δυσκολίες. Ομολόγησαν την τραγική αποτυχία τους. Πρωταθλητές στα λόγια, τελευταίοι στη δυνατότητα να εγγυηθούν την προστασία των πολιτών. Ένα επιτελικό κράτος-μαϊμού. Συγχαίρουμε το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ για την υπεράνθρωπη προσπάθειά του. Επισημαίνουμε όμως την ανεπάρκεια, όλα τα τελευταία χρόνια, του εκσυγχρονισμού και της συντήρησης των δικτύων του.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ