ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία: Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - Τσίπρα για το επιτελικό κράτος

Κακοκαιρία: Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - Τσίπρα για το επιτελικό κράτος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τα πολύ μεγάλα προβλήματα που έφερε η κακοκαιρία, έδωσαν λαβή για μια σφοδρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην παρέμβασή σου στη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην κακοκαιρία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανικανότητα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Όλες οι κυβερνήσεις, κάθε χρόνο που είχαμε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είχαν μια έγνοια, να μην κλείσουν κεντρικοί δρόμοι, να μην αποκλειστούν άνθρωποι αβοήθητοι στα σπίτια τους, να μην παραλύσει η χώρα και να μην κοπεί στα δύο. Κι εσείς πριν καν ξεκινήσει να πέφτει το πρώτο χιόνι, κλείνει από μόνοι σας την εθνική οδό με απόφαση του ΠΡΟΠΟ. Τι ευφυής σκέψη, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά»,

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτό ενδεχομένως να το έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να μην εφαρμόσει νόμο που εκείνη ψήφισε το Φεβρουάριο του 2020. Βάσει αυτού του νόμου, σε περίπτωση διακοπής κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων, υπήρχε η δυνατότητα να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο από 5.000 έως 1 εκατ.

«Ήρθατε λοιπόν με απόφαση του υπουργείου ΠΡΟΠΟ να μην εφαρμοστεί ο νόμος που εσείς ψηφίσατε για τον παραχωρησιούχο και τώρα ο παραχωρησιούχος θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει και αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη αν θέλει», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τη στάση του πρωθυπουργού και του περιφερειάρχη, λέγοντας ότι:

«Τι θα γινόταν αν ήταν η Ρένα Δούρου στη θέση του σημερινού περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη που φωτογραφιζόταν «περιχαρής» στο χιονισμένο Σύνταγμα, την ίδια στιγμή που πάνω από 250.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση και ο χαρούμενος πρωθυπουργός έπινε τον καφέ του στο Da Capo την ώρα που η χώρα ήταν στον πάγο.»

Τέλος, υπογράμμισε:

«Ενάμιση χρόνο τώρα το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι επικοινωνία. Αυτό το περιβόητο επιτελικό κράτος είναι ένα κράτος σαράβαλο που το διοικούν golden boys.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υποστελεχωμένος, δεν έχετε προσλάβει τεχνικούς και συνεργεία, όπου υπάρχουν αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, αλλά φροντίσατε να φέρετε τα golden boys και να ξεκινήσετε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής του». Ενώ η ανώτερη αμοιβή γενικού διευθυντή ήταν 4.650 το μήνα, η κυβέρνηση την έκανε 100.000 το χρόνο συν 50% μπόνους και των διευθυντών 70.000 συν 30% μπόνους και δημιούργησε 11 νέες θέσεις golden boys της αρεσκείας της. Δυο νέες γενικές διευθύνσεις, πέντε νέες διευθύνσεις, δυο θέσεις διευθυντών επικουρίας ενώ δεν υπάρχει κανείς από κάτω και αναβαθμίσατε και δυο κλιμάκια σε διευθύνσεις.»

Η απάντηση Ταραντίλη

Στον κ. Τσίπρα απάντησε σε υψηλούς τόνους ο Χρήστος Ταραντίλης. Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε:

«Οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καυγάδες. Γι’ αυτό ακριβώς επί 3 ημέρες έχουμε αποφύγει να απαντήσουμε στις διαρκείς ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε διάταξη μάχης για την οργανωμένη αποκατάσταση ζημιών.»

Ο κ. Ταραντίλης προσέθεσε ότι:

«Επειδή όμως τον ακούσαμε στη Βουλή να διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της εθνικής οδού, του επισυνάπτουμε φωτογραφία και βίντεο από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών- Λαμίας. Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας.»

Ανταπάντηση Ηλιόπουλου

Στον κ. Ταρανταντίλη απάντησε ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος υποστήριξε ότι:

«Τις τελευταίες 48 ώρες οι κάτοικοι της Αττικής ζουν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους το τι σημαίνει «επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη».

Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται ακόμα χωρίς ρεύμα και νερό, και οι απεγνωσμένοι πολίτες μάταια ζητούν βοήθεια από τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς κανείς δεν απαντά στα τηλέφωνα. Εχθές εκατοντάδες πολίτες ξεροστάλιαζαν στους σταθμούς του ΗΣΑΠ γιατί κανείς δεν τους ενημέρωνε πως διακόπηκαν τα δρομολόγια.»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε:

«Τα εκχιονιστικά, δε, μέσα στην πόλη εμφανίζονται μόνο στους δρόμους που πρόκειται να περάσει ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα η ελληνική κοινωνία αποσβολωμένη βλέπει μέσα στη Βουλή να ψηφίζεται από την κυβέρνηση ο τριπλασιασμός των μισθών των γαλάζιων golden boys, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Το μπάχαλο και την αλαζονεία της κυβέρνησης θα θυμούνται οι πολίτες και από αυτή την περιπέτειά που τους έβαλε ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό καλό θα ήταν ο κ. Ταραντιλης να θυμηθεί ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση, να σταματήσει να κάνει φθηνή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και να αρχίσει να απαντά στους πολίτες.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ