ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο τρόπος ψηφοφορίας στη Βουλή στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα - Τσίπρα

Ο τρόπος ψηφοφορίας στη Βουλή στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα - Τσίπρα
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Με το ισχύον σύστημα, αυτό της επιστολικής ψήφου, θα συνεχίσουν να εκφράζονται οι βουλευτές, με τον Πρόεδρο της Βουλής σύμφωνα με πληροφορίες να επισημαίνει στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα πως αποτελεί μεν μια παρωχημένη, αλλά ασφαλή μέθοδο για τα αποτελέσματα των ονομαστικών ψηφοφοριών στη Βουλή.

«Δοκιμάσαμε τις ονομαστικές μέσω webex, αλλά το σύστημα παρουσίασε σοβαρές αδυναμίες», είπε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής κρίνει το μέτρο της επιστολικής ψήφου συνταγματικό και αναλογικό.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπα, και έγινε σε «πολιτισμένη ατμόσφαιρα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι ψηφοφορίες στη Βουλή και επανέλαβε τη θέση του για χρήση της τεχνολογίας και συστήματος webex.

Σε ότι αφορά στις εκπρόθεσμες και άσχετες με τα συζητούμενα νομοσχέδια τροπολογίες, ο Πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων οι εκπρόθεσμες τροπολογίες έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ μόλις ένα νομοσχέδιο κατατέθηκε ως κατεπείγον για το 2020, από τα συνολικά 15 από την αρχή του χρόνου.

Στη συζήτηση τέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα το γεγονός ότι δεν έχει προγραμματιστεί η συζήτηση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την δημοκρατία, αλλά και η επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό για την Ικαρία με τον κ. Τασούλα να απαντά, σύμφωνα με πηγές της Βουλής, πως το τελευταίο διάστημα διεξήχθησαν τέσσερις συζητήσεις με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, βάσει του άρθρου 142α του ΚτΒ και έξι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στην «Ώρα Πρωθυπουργού».

Επίσης, ειπώθηκε από πλευράς του Προέδρου της Βουλής, πως οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης πολλές φορές εξελίχθηκαν ουσιαστικά σε προ ημερησίας συζήτηση και από πλευράς χρόνου μίλησαν πενταπλάσια όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. «Άρα δεν υπάρχει καμία διάθεση αποφυγής και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης», τόνισε ο Κώστας Τασούλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ