ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάρρευση του επιτελικού κράτους και υπέρογκοι μισθοί στα golden boys

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάρρευση του επιτελικού κράτους και υπέρογκοι μισθοί στα golden boys
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τα πολύ μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την κακοκαιρία, έδωσαν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει σήμερα:

«Για τέταρτη μέρα χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ενοχλημένος «από το πινγκ πονγκ ευθυνών». Ας σταματήσει να αναζητά «υπευθύνους» για μετακύλιση ευθυνών. Το χάος και η επιτελική ανικανότητα έχουν την υπογραφή του. Οι πολίτες πληρώνουν το πρωθυπουργικό πινγκ πονγκ μεταξύ ανεμελιάς και ανικανότητας.»

Η στόχευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση στοχεύει σε δύο σημεία στα οποία μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν να έχει το πλεονέκτημα. Πρόκειται για:

-τη διοικητική επάρκεια της διακυβέρνησης,

-τη μείωση της σπατάλης στο κράτος.

Μετά την τραγωδία στο Μάτι, η Νέα Δημοκρατία στήριξε σε μεγάλο βαθμό τον πολιτικό λόγο της στην «ανικανότητα των ΣΥΡΙΖΑαίων».

Επίσης, έδωσε μεγάλη έμφαση στους μετακλητούς της κυβέρνησης Τσίπρα, κάνοντας τον Νίκο Καρανίκα εμβληματικό παράδειγμα. Στη συνέχεια, από τη θέση του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το «επιτελικό κράτος», δηλαδή την πολύ μεγάλη ενίσχυση του μηχανισμού του Μαξίμου, θέλησε να δείξει ότι η κυβέρνηση μπορεί να διοικεί με τεχνοκρατική επάρκεια.

Κράτος σαράβαλο

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντιστρέψει τους όρους του παιχνιδιού. Εγκαλεί την κυβέρνηση για διοικητική ανικανότητα και μη χρηστή διαχείριση. Χτες ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη Βουλή:

«Ενάμιση χρόνο τώρα, όσο κυβερνάτε, το μόνο που κάνετε είναι η επικοινωνία και αυτό το περιβόητο “επιτελικό κράτος” είναι ένα κράτος σαράβαλο, το οποίο το διοικούν golden boys που αμείβονται χρυσοπληρωμένα, αλλά από κάτω είναι διαλυμένο.»

Ανικανότητα της κυβέρνησης

Σχετικά με το ζήτημα της διοικητικής επάρκειας της κυβέρνησης, ανώτερος αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στο CNN Greece το εξής σχόλιο:

«Η ΝΔ χάνει την μάχη στο γήπεδο που αυτή είχε επιλέξει. Μια σειρά από αποτυχίες φανερώνουν την ανικανότητα και την γύμνια του κυβερνητικού μηχανισμού.

Το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης με τα tablet που είναι αμφίβολο πια αν θα φτάσουν στα σχολεία ακόμα και μέσα στον Μάρτη. Η έκρηξη στις εκκρεμείς συντάξεις, που τριπλασιάστηκαν σε σχέση με αυτά που παρέλαβαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τέλος το γεγονός ότι για μια κακοκαιρία εφάμιλλη με αυτή του 2017, 2008 και 2002 υπάρχουν περιοχές τρεις μέρες δίχως ρεύμα και έκλεισε για πρώτη φορά ο ΗΣΑΠ. Όλα τα παραπάνω δίνουν μια εικόνα αποσύνθεσης και ανικανότητας. Αυτή η αίσθηση σε συνδυασμό με τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας αντικειμενικά δημιουργούν μεγάλη οργή και θυμό στην κοινωνία.»

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε:

«Το αφήγημα του επιτελικού κράτους και του ικανού πολιτικού προσωπικού καταρρέει με πάταγο.»

Τα golden boys

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μισθούς στα στελέχη του Δημοσίου, οι οποίοι δεν δικαιολογούνται. Για να στηρίξει αυτήν την κριτική, πηγή της Κουμουνδούρου έδωσε στο CNN Greece τα εξής στοιχεία:

-Με το νόμο 4643/2019 ο κ. Χατζηδάκης κατάργησε το πλαφόν στις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ. Η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γεώργιου Στάσση, φτάνει στα 300.000 ευρώ το χρόνο, μαζί με τα μπόνους.

-Για τους γενικούς διευθυντές και διευθυντές της ΔΕΗ οι μεικτές αποδοχές ανέρχονται σε 100.000 και 70.000 ευρώ μεικτά ετησίως αντίστοιχα, χωρίς να υπολογίζονται αμοιβές τους ως μελών επιτροπών, αποζημιώσεις για συνεδριάσεις συμβουλίου, “χρήση εταιρικού αυτοκινήτου με κάλυψη συναφών δαπανών”, διάφορα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης κτλ.

-Στον ΔΕΔΔΗΕ έχουν δημιουργηθεί δύο νέες θέσεις γενικών διευθυντών, πέντε νέες διευθύνσεις, δύο θέσεις διευθυντών επικουρίας και αναβαθμίστηκαν δύο κλιμάκια σε διευθύνσεις.

-Οι αμοιβές των διευθυντών ξεφεύγουν του πλαφόν των 4650 ευρώ το μήνα που ίσχυε μέχρι και την προηγούμενη διοίκηση,

-Ο γενικοί διευθυντές αμείβονται με 100.000 ευρώ και οι επικεφαλής διευθύνσεων με 70.000 ευρώ

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι την ώρα που δίνονται «χρυσοί» μισθοί, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει «αποψιλωθεί» από τους τεχνικούς του συντηρούν το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ