ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος και ΚΚΕ υπέρ του αιτήματος Κουφοντίνα για μεταφορά στον Κορυδαλλό

Τσακαλώτος και ΚΚΕ υπέρ του αιτήματος Κουφοντίνα για μεταφορά στον Κορυδαλλό
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε θέση για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην σαφώς στήριξε το αίτημά του για μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού. Σε ανάρτησή του στο Facebook o κ. Τσακαλώτος έγραψε:

«Απόλυτος σεβασμός του κράτους δικαίου σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου θα ισχύει για όλους. Και όταν λέμε για όλους, εννοούμε όλους!»

Το παραπάνω είναι αυτονόητο όχι μόνο για τους ανθρώπους της Αριστεράς και του πνεύματος, αλλά ευτυχώς και για αρκετούς πολιτικούς από όλο το δημοκρατικό φάσμα. Όσοι δεν συμμερίζονται αυτή τη πολύ απλή αρχή δεν κατανοούν τι θα πει κράτος δικαίου. Ελπίζω λοιπόν οι νόμοι να ισχύσουν για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς εκδικητικότητα, χωρίς ναι μεν αλλά. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία.»

Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου και Αννέτα Καββαδία.

Η δήλωση Μπακογιάννη

Η αρχική φράση της δήλωσης Τσακαλώτου είναι αποστροφή από τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Σκάι. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε:

«Σε αντίθεση με τους τρομοκράτες που πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, εμείς οι δημοκράτες πιστεύουμε στον απόλυτο σεβασμό του κράτους δικαίου. Τι σημαίνει αυτό; Απόλυτος σεβασμός του κράτους δικαίου σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου θα ισχύσει για όλους. Και όταν λέμε για όλους εννοούμε όλους. Αυτό γίνεται σήμερα στην ελληνική πολιτεία και αυτό εύχομαι να συνεχίσει να γίνεται.»

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Θέση υπέρ του αιτήματος Κουφοντίνα πήρε εμμέσως και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του ο Περισσός επισημαίνει:

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Επίσης, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ.

Απ’ αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ αντιτάχθηκε και στην τελευταία τροποποίηση της σωφρονιστικής νομοθεσίας, με τον 4760/2020, που αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις για μεταγωγή σε Αγροτικές Φυλακές, ενώ εξαίρεσε από τη μεταγωγή τους σε αυτές τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία, διαχωρίζοντας δηλαδή, με επιλεκτικό τρόπο και με μη αποδεκτά επιστημονικά κριτήρια, μια κατηγορία κρατουμένων αποκλειστικά με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί.»

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι:

«Αυτή η διαχρονική στάση του ΚΚΕ σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί ενέργειες ατομικής τρομοκρατίας, όπως αυτές του Κουφοντίνα, που αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται από το κράτος και τις κυβερνήσεις, για να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, την επαναστατική ιδεολογία και δράση, αλλά και για να θεσπίζουν -στο όνομα της πάταξής τους- “τρομονόμους”, που τελικά στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και της εργατικής – λαϊκής πάλης.

Γι’ αυτό και σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους αντιδραστικούς νόμους, ειδικότερα ενάντια στο πλαίσιο των “τρομονόμων” που νομοθέτησαν, διατήρησαν και διαρκώς εμπλουτίζουν όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.»

Υπενθυμίζεται ότι ο Κουφοντίνας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, ευρισκόμενος στην 42η μέρα απεργίας πείνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ