ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήγας στο CNN Greece: Η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρει τη σφραγίδα Μητσοτάκη

Ρήγας στο CNN Greece: Η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρει τη σφραγίδα Μητσοτάκη

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο Πάνος Ρήγας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί εγκληματική πολιτική σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό.

Το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι:

«Η αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη. Παρά τον χρόνο που είχε η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε ουσιαστικά το ΕΣΥ, δεν αύξησε τις κλίνες ΜΕΘ παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια να πείσει με ψεύδη για το αντίθετο, δεν εφάρμοσε και δεν εφαρμόζει συγκεκριμένους και αυστηρούς κανονισμούς και πρωτόκολλα για την προστασία ασθενών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Για την οικονομία, ο κ. Ρήγας επισήμανε: «Είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη όσον αφορά το βάθος της ύφεσης το 2020, οι πολίτες χάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους ενώ παράλληλα, αν και υπερχρεωμένοι, φορτώνονται με νέα χρέη προς το κράτος και τις τράπεζες ύψους άνω των 20 δις. Τα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στην εστίαση, έχουν ήδη ξεκινήσει. Όλα αυτά, όμως, υπονομεύουν τις δυνατότητες να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Και όταν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης μπουν σε τροχιά ανάκαμψης, όταν το Σύμφωνο Σταθερότητας επανέλθει, όταν η ομπρέλα της ΕΚΤ κλείσει, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί ξανά μπροστά σε πολύ σοβαρές περιπέτειες».

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ο κ. Ρήγας τόνισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με την προοπτική και την ελπίδα να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου είτε διμερώς είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να είναι αντίθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν γκρίζες ζώνες ή για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, απέναντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάνου Ρήγα στο CNN Greece:

-Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει οπορτουνιστική αντιπολίτευση. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι όταν αυστηροποιούνται τα μέτρα εσείς ζητάτε χαλάρωση, και όταν χαλαρώνουν ζητάτε αυστηροποίηση. Τι απαντάτε;

-Οι προτάσεις μας και η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση για την πανδημία ανταποκρίνονται σε επιστημονικές και επιδημιολογικές πραγματικότητες. Αν δεν ανταποκρίνονταν, η κυβέρνηση θα είχε αφήσει τα κόμματα να δουν τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής όπως επί μήνες της ζητούμε να πράξει. Επιπλέον σας παραπέμπω σε άρθρο επιφανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή και στο οποίο παρατίθενται σχεδόν πανομοιότυπα τόσο οι προτάσεις μας όσο και η κριτική μας στην κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις για χαλάρωση και αυστηροποίηση του lockdown ακολουθούν η μία την άλλη χωρίς στρατηγική, εξαντλώντας τους πολίτες αλλά και την οικονομία. Το λοκντάουν αποτελεί το τελικό μέτρο- λύση στον αγώνα εναντίον της εξάπλωσης του ιού και δηλώνει αποτυχία να συγκρατηθεί το πρόβλημα με πιο έγκαιρα, έγκυρα αλλά και πιο ανώδυνα μέσα για την κοινωνία.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη. Παρά τον χρόνο που είχε η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε ουσιαστικά το ΕΣΥ, δεν αύξησε τις κλίνες ΜΕΘ παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια να πείσει με ψεύδη για το αντίθετο, δεν εφάρμοσε και δεν εφαρμόζει συγκεκριμένους και αυστηρούς κανονισμούς και πρωτόκολλα για την προστασία ασθενών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή οι εφημερίες του νοσοκομειακού προσωπικού δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, δεν εφαρμόζεται σχέδιο μαζικής συνταγογράφησης τεστ και αυστηρής ιχνηλάτησης, δεν εξασφαλίζονται αναγκαία θεραπευτικά φάρμακα, οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα εκείνοι σε μαζικούς χώρους εργασίας παραμένουν απολύτως απροστάτευτοι. Θρηνούμε πάνω από 6.000 συνανθρώπους μας και η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική.

Το μέγεθος της ύφεσης

-Τι εκτιμάτε για τις εξελίξεις στην οικονομία. Βλέπετε να έρχεται η ανάκαμψη μέσα στο έτος; Τι μέτρα θα έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή;

-Η έκθεση χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν εκτιμά ότι η χώρα μας θα σημειώσει διψήφια ύφεση το 2020 και τη δεύτερη βαθύτερη στην Ευρώπη, αλλάζοντας προς το χειρότερο τις δικές της προηγούμενες προβλέψεις. Επίσης, παραπέμπει πια στο τέλος του 2022 την επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019. Για φέτος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 3,5% -πολύ χαμηλότερο από το 4,8% που προέβλεπε η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό- και 5% για το 2022. Ακόμη όμως και αυτά, υπό την προϋπόθεση της στήριξης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της επανεκκίνησης του λιανικού εμπορίου, της κρατικής στήριξης προς το σύνολο της οικονομίας και της θετικής πορείας των εμβολιασμών, ώστε να ανακάμψει σταδιακά ο τουρισμός κρίσιμος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.

Είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη όσον αφορά το βάθος της ύφεσης το 2020, οι πολίτες χάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους ενώ παράλληλα, αν και υπερχρεωμένοι, φορτώνονται με νέα χρέη προς το κράτος και τις τράπεζες ύψους άνω των 20 δις. Τα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στην εστίαση, έχουν ήδη ξεκινήσει. Όλα αυτά, όμως, υπονομεύουν τις δυνατότητες να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Και όταν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης μπουν σε τροχιά ανάκαμψης, όταν το Σύμφωνο Σταθερότητας επανέλθει, όταν η ομπρέλα της ΕΚΤ κλείσει, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί ξανά μπροστά σε πολύ σοβαρές περιπέτειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεκμηριωμένα επισημάνει ότι η κυβέρνηση οφείλει:

-Nα θωρακίσει άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο επιμένει να αφήνει στην τύχη του.

-Να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου, που θα αξιοποιεί πλήρως τις σημαντικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας μας για ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Αυτό σημαίνει μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, στήριξη της εργασίας, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με “κούρεμα”, στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

-Σχεδιασμό και υλοποίηση γενναίου προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, ως μοχλό κινητοποίησης και της ιδιωτικής οικονομίας.

-Νομοθετική ρύθμιση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για την ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ό,τι δηλαδή εξαρχής έχει τεκμηριωμένα επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρονικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση για να μην αποκτήσει η κρίση που βιώνουμε μόνιμα χαρακτηριστικά, με επώδυνες για την κοινωνία επιπτώσεις, έχουν στενέψει δραματικά.

Διαθέτουμε ως χώρα τους πόρους, για να χρηματοδοτήσουμε όλα τα αναγκαία μέτρα. . Υπάρχει το "μαξιλάρι" ασφαλείας που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πολύ μεγάλη ρευστότητα από την ΕΚΤ που εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα για την πανδημία και έχουμε αναστολή του συμφώνου σταθερότητας. Είναι αποκλειστικά και μόνο επιλογή της κυβέρνησης να μην τα χρησιμοποιεί όλα στις παρούσες εξαιρετικά δυσμενείς και διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες.

Η ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής είναι αναγκαία διότι η πολιτική αυτή είναι κοινωνικά επικίνδυνη.

Οι διερευνητικές επαφές

-Έχοντας διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ήθελα να μας πείτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ενδεχόμενη παραπομπή στη Χάγη του θέματος της ΑΟΖ, σε περίπτωση που κατέληγαν σε συμφωνία οι διερευνητικές επαφές.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με την προοπτική και την ελπίδα να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου είτε διμερώς είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να είναι αντίθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν γκρίζες ζώνες ή για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, απέναντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Πρέπει να επιδιώξουμε μια έντιμη συμφωνία και η κυβέρνηση οφείλει να μας πει ποιοι είναι οι ενδιάμεσοι στόχοι και η τακτική της. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποδείξει ότι δεν τελεί σε ομηρία από τον κ. Σαμαρά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει με τις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η ΕΡΤ

-Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι κάνει κομματική προπαγάνδα μέσω της ΕΡΤ. Ωστόσο, ανάλογη δεν ήταν η κατάσταση και επί ΣΥΡΙΖΑ;

ΕΡΤ έχει μετατραπεί σε χυδαίο προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου με τα λεφτά των φορολογουμένων. Ψήφισαν αμοιβές στα "goldenboys" της ΕΡΤ και δώρα στους καναλάρχες, γιατί επιτελούν μετά επιμελείας το θεάρεστο έργο της κυβερνητικής προπαγάνδας ασκώντας μάλιστα και λογοκρισία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε σε δύσκολες συνθήκες, αφού ανέτρεψε το μαύρο που είχε συντελεστεί στην ΕΡΤ, να αναβαθμίσει την δημόσια τηλεόραση. Ακόμα και αν δεν τα κατάφερε πλήρως, ο πλουραλισμός υπήρχε.

Η νέα τάση

-Στα εσωκομματικά τώρα. Ηγείστε μιας νέας τάση της ΡΕΝΕ. Τι νόημα έχει μια ακόμα εσωκομματική τάση στον ΣΥΡΙΖΑ;

-Αρχικά να σας διορθώσω η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα δεν είναι τάση. Είναι ρεύμα ιδεών και θα εξηγήσω τη διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ , στη διαδρομή συγκρότησής του από εκλογικό συνασπισμό κομμάτων σε ενιαίο πολιτικό φορέα, βίωσε τη χρήσιμη για την εποχή εκείνη εμπειρία των τάσεων ως μεταβατικό στάδιο των συνιστωσών προκειμένου να υπάρξει ιδεολογική ώσμωση που θα οδηγούσε στην πολιτική ενότητα. Αναμφισβήτητα αυτό λειτούργησε θετικά στη μετεξέλιξή του σε φορέα με ενεργό ρόλο στη συγκρότηση μιας σύγχρονης προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που μέσα από τον πλουραλισμό απόψεων συνθέτει και δημιουργεί.

Όμως τα νέα δεδομένα, οι σύγχρονες εξελίξεις και οι κοινωνικές ανάγκες δείχνουν πως ο ρόλος των τάσεων έχει πλέον υπερβεί τα όριά του. Αταλάντευτη επιδίωξή μας πρέπει να είναι η δημιουργική σύνθεση με ορίζοντα το μέλλον για τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας.

Ένα πλειοψηφικό ρεύμα ιδεών, το οποίο θα είναι ανοιχτό να συμμετέχουν όλα τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι που θέλουν να συμβάλλουν στην διεύρυνση, στην ανασυγκρότηση και μετασχηματισμό του φορέα ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, ως κορμό της προοδευτικής παράταξης στη βάση των αρχών της αριστεράς .

Συνεπώς εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε μια προωθητική κίνηση κι έναν δημιουργικό αναστοχασμό με μια θεωρητική και προγραμματική εμβάθυνση. Η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα είναι ρεύμα ιδεών που απαντά στην εσωστρεφή ακινησία με εξωστρεφή δημιουργικό προβληματισμό.

Ενεργοποιούμε κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που βρισκόταν σε αδράνεια, συμβάλλουμε και ενισχύουμε τη συμμετοχή δυνάμεων της κοινωνίας στην ενεργή συμμετοχή, στην προσπάθεια να πάρει τη ζωή του στα χέρια. Είμαστε αντίθετοι σε προσωπικές στρατηγικές και στρατηγικές τασικών μηχανισμών που υποσκάπτουν την κοινή προσπάθεια και αλλοιώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Οι τάσεις, όπως λειτουργούν πλέον, παράγουν συχνά επιθετικότητα και αντιπαλότητα στην εσωτερική λειτουργία του κόμματός μας.

Για μας οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας δε βρίσκονται εντός των τειχών. Βρίσκονται εκτός, και είναι όλοι αυτοί που εκφράζουν την πιο άγρια εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Είναι αυτοί που στο δόγμα του νόμου και τάξης απομειώνουν τη δημοκρατική λειτουργία και τα ατομικά δικαιώματα. Είναι αυτοί που εκφράζουν το δήθεν επιτελικό κράτος και την δήθεν αριστεία, για να κρύψουν ότι είναι υπηρέτες άλλων «αφεντάδων» και όχι των λαϊκών συμφερόντων. Είναι ξεκάθαρο πως στις δύσκολες εποχές που έρχονται για την κοινωνία, η ενότητα, ο διάλογος, η σύνθεση και τελικά η τεκμηριωμένη πρόταση είναι μονόδρομος.

Η στροφή προς το Κέντρο

-Η ΡΕΝΕ τι πιστεύει για την περίφημη στροφή του κόμματος προς το Κέντρο;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σύντομα θα κληθεί να αναμετρηθεί με τα αποτελέσματα της καταστροφικής διακυβέρνησης της Δεξιάς παράταξης. Το πολιτικό σύστημα, χρειάζεται στο σύνολό του μια εκ βάθρων αλλαγή, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή της κοινωνίας και όχι τη διαφαινόμενη απαξίωσή του.

Στηρίζουμε με σαφήνεια την ανάγκη διεύρυνσης και συνύπαρξης όλων των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου, με κατανόηση της ιστορικής αναγκαιότητας και στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού ριζοσπαστικού ενωτικού κοινωνικού μετώπου. Μέτωπο ικανό να αντιμετωπίσει την επιχειρούμενη επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την κοινωνική καταστροφή.

Στηρίζουμε την προσπάθεια δημιουργίας ενός μεγάλου ριζοσπαστικού κοινωνικού ρεύματος με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η δική μας Αριστερά ή θα να είναι η συνέχεια μα και τέκνο της εποχής της όπως οφείλει να κάνει ή θα μείνει στην πολιτική ιστορία ως άλλο ένα πολιτικό και ιστορικό γεγονός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ