ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τη νέα διαφοροποίηση Λοβέρδου

Η Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τη νέα διαφοροποίηση Λοβέρδου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζεται η απόκλιση στις τοποθετήσεις του ΚΙΝΑΛ και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος διαφοροποιήθηκε για μία ακόμα από την κεντρική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη. Συγκεκριμένα, ενώ το ΚΙΝΑΛ στηλίτευε την απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κλείσει προληπτικά την Εθνική Οδό, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε στη συμφωνία του, δηλώνοντας ότι:

«Κι εγώ αυτή θα διάλεγα αλλά το προτιμότερο ήταν να έχεις εκείνες τις δυνατότητες τις τεχνικές που να μην κλείνουν οι δρόμοι. Και στην κεντρική και στη βόρεια Ευρώπη δύσκολα κλείνουν οι δρόμοι, στην νότια Ευρώπη μπορεί και να το πετύχεις το σύμπτωμα.»

Η γραμμή του ΚΙΝΑΛ

Αρκεί μια απλή ανάγνωση στις δηλώσεις τους για να φανεί η απόσταση που χωρίζει την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ. Σήμερα η Φώφη Γεννηματά δήλωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης νίπτει τας χείρας του για την χρεοκοπία του δήθεν επιτελικού του κράτους. Δεν τόλμησε να αναλάβει τις ευθύνες που του ανήκουν και παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο για το πιγκ-πογκ ευθυνών που εκπορεύεται από τους Υπουργούς του. Ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Πλήρης αποτυχία. Η Πολιτική Προστασία, για μια ακόμη φορά, διακρίθηκε μόνο στο ρόλο του θλιβερού παρατηρητή, επιχειρώντας εκ των υστέρων να παραστήσει τον συντονιστή! Και απαντά με το γνωστό «οι άλλοι ήταν χειρότεροι».»

Στη Βουλή ο Κώστας Σκανδαλίδης είχε πει ότι:

«Επί δύο μέρες κ. Υπουργέ, η πολιτική προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει. Έκλεισαν την Εθνική Οδό και νόμιζαν ότι έκαναν το καθήκον τους. Μείναν χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, σε κάποιες περιοχές μάλιστα για 36 ώρες και πολλές χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό για 12 ώρες. Αυτό λέγεται αποτυχία για κάτι που περιμένατε και δεν ετοιμαστήκατε. Και κανείς, κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, καμία επικοινωνιακή καταιγίδα δε μπορεί να τη δικαιολογήσει.»

Ενώ ο Παναγιώτης Βλάχος, γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, αναρωτήθηκε στο CNN Greece αν οι κυβερνώντες «διεκδικούν παράσημο υπευθυνότητας επειδή έκλεισαν την εθνική οδό χωρίς προειδοποίηση. Αλήθεια, η παραχωρησιούχος εταιρεία ενημέρωσε την Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κακοκαιρία; Ποιος θα πληρώσει για την πρωτοφανή ταλαιπωρία χιλιάδων εγκλωβισμένων οδηγών;»

Η αντίδραση

Η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε με ψυχραιμία στη νέα διαφοροποίηση Λοβέρδου, επιχειρώντας να κρατηθεί το θέμα χαμηλά και να μην τροφοδοτηθεί εκ νέου η εσωστρέφεια. Το CNN Greece ρώτησε ανώτερο στέλεχος του κόμματος για το πώς στέκεται ηηγεσία απέναντι στο ζήτημα. Ο συνομιλητής μας παρατήρησε ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα στην προσωπική άποψη.

Προσέθεσε όμως με νόημα ότι «ο Λοβέρδος δεν διαφοροποιήθηκε από τη Γεννηματά αλλά από το ΚΙΝΑΛ. Η απόφαση για τη γραμμή μας σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της κακοκαιρίας, διαμορφώθηκε συλλογικά στα όργανα ύστερα από εισήγηση του Τομέα Πολιτικής Προστασίας.»

Η δήλωση Καΐλή

Από την άλλη μεριά, η Εύα Καϊλή στήριξε εμμέσως τον κ. Λοβέρδο, δηλώνοντας ότι: «Δεν νομίζω ότι ο λόγος διαφωνίας εσωτερικά στο ΚΙΝΑΛ θα είναι αν θα κλείσει ή δεν θα κλείσει η εθνική οδός, αυτό είναι θέμα άποψης. Δεν έχει εκλογικό πρόσημο έχει να κάνει με τον τρόπο που κανείς αντιλαμβάνεται τη διαχείριση μιας κρίσης οπότε είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.»

Η κ. Καϊλή είπε ακόμα ότι για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ ότι:

«Αυτή τη στιγμή έχει φανεί ότι πρέπει σίγουρα να ανανεωθεί ο πολιτικός μας λόγος, να γίνει πιο σύγχρονος. Θα ήθελα να δω πολύ τις προτάσεις αυτές, θα έλεγα ότι υπάρχει για ανάγκη αλλαγή.»

Ο σχεδιασμός

Δύο στελέχη του ΚΙΝΑΛ με τα οποία συνομίλησε το CNN Greece συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι τόσο «χτυπητές» διαφοροποιήσεις δεν ευνοούν την προσπάθεια του κ. Λοβέρδου να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος γιατί τον αποξενώνουν από την κομματική βάση. Ο ένας εκ των δύο συνομιλητών μας έκανε ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις Λοβέρδου ακολουθούν σχεδιασμό που δεν αφορά τη διαμόρφωση συσχετισμών εντός του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ