ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Καμμένου για Μουζάλα

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Καμμένου για Μουζάλα
EUROKINISSI

Tηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Συμφώνησαν πως τα ενδοκυβερνητικά θέματα που έχουν προκύψει θα συζητηθούν μετά την επιστροφή των δύο αντρών από τα ταξίδια τους, πράγμα που σημαίνει πως για την ώρα γίνεται προσπάθεια η κυβερνητική κρίση να μπει στο "ψυγείο".

 

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καμμένος ταξιδεύει την Πέμπτη για την Αμερική, ενώ ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην κρίσιμη σύνοδο Ε.Ε-Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Oι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων βρίσκονται σε οριακό σημείο, ύστερα από τη χθεσινή δήλωση του Γιάννη Μουζάλα που αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία». Νωρίτερα, πληροφορίες έφερναν τον κύριο Καμμένο ακόμα ένα βήμα πριν από την αποχώρηση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το μεσημέρι ο υπουργός Άμυνας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ύστερα από τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθάρισε πως εμμένει στις θέσεις του: «Ζητώ την παραίτηση Μουζάλα, ο οποίος μπορεί να προέβη σε λεκτικό ατόπημα, αλλά παρ όλα αυτά το θέμα παραμένει για μας πολύ σοβαρό και πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του άμεσα», είπε επί λέξη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «κατανοεί τις θέσεις που εκφράσαμε». Ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι ο Γιάννης Μουζάλας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν έχει την εμπιστοσύνη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Το ιστορικό

Ύστερα από την ενέργεια του Γιάννη Μουζάλα να αναφερθεί στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» η αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου ήταν άμεση καθώς με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ζήτησε την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα. Ο υπουργός Άμυνας επέμεινε και σήμερα το πρωί, καθώς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega εμφανίστηκε απόλυτος ότι στην κυβέρνηση δεν χωράνε και οι ΑΝΕΛ και ο Γ. Μουζάλας. Επιπλέον, υποστήριξε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις προθέσεις του. Όπως είπε ο κ. Καμμένος ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε γνώση του περιστατικού και ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το πρωί αφού πρώτα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

Δείτε εδώ όλο το παρασκήνιο

Το Μαξίμου επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά που άναψε η νέα σύγκρουση Καμμένου – Μουζάλα. Στις 9:30 έγινε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή με τη συμμετοχή κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ μετά το τέλος της, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια ακόμη απόπειρα να εκτονωθεί η κατάσταση και να μην υλοποιηθεί η απειλή παραίτησης του υπουργού Άμυνας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, έχει να αντιμετωπίσει μια απρόσμενη πολιτική κρίση καθώς αν επιλέξει να στηρίξει τον Γιάννη Μουζάλα διακινδυνεύει την κυβερνητική πλειοψηφία. Από την άλλη, αν τελικώς υποκύψει στις πιέσεις Καμμένου θα δώσει το μήνυμα ότι είναι όμηρος των ΑΝΕΛ, κάτι που θα δυσαρεστήσει τους ήδη «σε επιφυλακή» συντρόφους του στην Κουμουνδούρου.

Η αναφορά του Μουζάλα στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» πάντως φαντάζει ως η αφορμή της κρίσης, καθώς ο κ. Καμμένος δείχνει να έχει σοβαρές διαφωνίες με τους χειρισμούς του υπουργείου και της κυβέρνησης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ενώ αιχμές άφησε και για παλιότερες δηλώσεις του κ. Μουζάλα.

Διπλωματικό θρίλερ με τους πρόσφυγες της Ειδομένης

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κλείσει το ζήτημα με την επιστροφή των προσφύγων που μπήκαν το βράδυ της Δευτέρας στην ΠΓΔΜ. Τα Σκόπια υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες έχουν επιστραφεί, κάτι που κατηγορηματικά απορρίπτει η Αθήνα.

Και στο βάθος η αξιολόγηση

Μέσα σε όλα αυτά το Μαξίμου πονοκεφαλιάζει και για το κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών δείχνουν ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Οι θεσμοί εμμένουν στις θέσεις τους ενώ σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν δημοσιονομικά μέτρα 5,25 δισ. ευρώ με το ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση να είναι στο επίκεντρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ