ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς στίγμα στο Αιγαίο το τουρκικό «Τσεσμέ»

Χωρίς στίγμα στο Αιγαίο το τουρκικό «Τσεσμέ»
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Χωρίς στίγμα συνεχίζει να πλέει στο Αιγαίο το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ», το οποίο πραγματοποιεί έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την ιστοσελίδα γεωγραφικού εντοπισμού πλοίων marinetraffic.com, η οποία παρακολουθεί την πορεία πλεούμενων με βάση το στίγμα τους.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν το ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από κάποιο τουρκικό πλοίο –όπως έγινε άλλωστε στην περίπτωση του Oruc Reis.

Screen grab από βίντεο

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά προχώρησε χθες σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα προκλητική Navtex για το Τσεσμέ.

Το διάβημα παραδόθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και ρηματική δακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, καθώς και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Η τουρκική Navtex μπορεί να αφορά διεθνή ύδατα, ωστόσο, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως «άκυρη και παράνομη» καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τόνισε πως η Αθήνα έχει κάνει προτάσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Προσδιόρισε, πάντως, τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ