ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής τα νεότερα για το θέμα Μουζάλα–Καμμένου

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής τα νεότερα για το θέμα Μουζάλα–Καμμένου
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Με ανοιχτό το θέμα Μουζάλα, ή για άλλους το θέμα Καμμένου για την κυβέρνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σήμερα στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό.

Το τοπίο ως προς την παραμονή του Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση παραμένει θολό παρά την σχετική επίμονη αξίωση του μικρού κυβερνητικού εταίρου. Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αργά το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, στην διάρκεια της οποίας οι δύο συμφώνησαν να συζητήσουν και πάλι το επίμαχο θέμα μόλις επιστρέψουν από τα ταξίδια τους, ο μεν πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τις ΗΠΑ.

Κύκλοι του Μαξίμου έλεγαν, με αφορμή διαρροές πως ο Πάνος Καμμένος μαζεύει τα προσωπικά του αντικείμενα από το Πεντάγωνο, πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «ασκεί πιέσεις για την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον κ. Μουζάλα

Στο μεταξύ, υπήρχε ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας στελεχών του Μαξίμου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, σε μία προσπάθεια να κάμψει την σκληρή στάση του και να βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει καμία απόφαση ως προς το θέμα Μουζάλα, διατηρώντας επιφυλάξεις για το εάν στο τέλος θα βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός εκτός κυβέρνησης. Στο Μαξίμου υπάρχουν φωνές που πιστεύουν ότι ο Πάνος Καμμένος «φούσκωσε» το όλο θέμα δίνοντάς του μεγάλες διαστάσεις, επομένως ο ίδιος θα πρέπει να φροντίσει να πέσουν οι τόνοι, ενδεχομένως μέσα και από μία αναδίπλωσή του. Κάτι τέτοιο, λένε αυτές οι φωνές που κινούνται κοντά στον πρωθυπουργό, θα μπορούσε να γίνει και μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), εφόσον η πλειονότητα των μελών της δεν θα συμφωνήσει με την «απειλή» Καμμένου για αποχώρηση του ιδίου και των υπουργών του από την κυβέρνηση.

Εξετάζει τις επιλογές του ο Καμμένος

Αυτό, άλλωστε, είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και στο χθεσινό τετ α τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιώντας πως εάν δεν αποχωρήσει ο Μουζάλας, ο ίδιος θα αναγκαστεί να αποσύρει τους υπουργούς του από το κυβερνητικό σχήμα, με την διαφορά ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Ο Π. Καμμένος στην συνάντηση με τον Τσίπρα επικαλέστηκε, πάντως, τις πιέσεις που δέχεται από τους ψηφοφόρους του ως προς την στάση των ΑΝΕΛ απέναντι σ’ έναν υπουργό που αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία. με ανάρτησή του στο twitter επιμένει στη θέση του για αποπομπή Μουζάλα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δεν φέρεται να δεσμεύτηκε σε κάτι ως προς τις αποφάσεις του και, απλώς, του ζήτησε να κάνει υπομονή, έως ότου τελειώσει η σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι θα συνυπολογίσει και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της διατήρησης του Γιάννη Μουζάλα στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς στην Κουμουνδούρου η πλειονότητα των στελεχών τάσσεται υπέρ του αναπληρωτή υπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ