ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Συμφωνία με Σαουδική Αραβία για τους Patriot - «Είναι αμυντικό όπλο»

Δένδιας: Συμφωνία με Σαουδική Αραβία για τους Patriot - «Είναι αμυντικό όπλο»
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τη διάθεση πυραύλων Patriot θα υπογράψει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλής του νομοσχεδίου για το νέο οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «πρόκειται για ένα αμυντικό όπλο που θα δώσουμε στη Σαουδική Αραβία».

Επεσήμανε δε, ότι η χώρα μας «δεν ασκεί και δεν άσκησε ποτέ επιθετική πολιτική».

Οι αμερικανικής κατασκευής Patriot είναι από τους πλέον σύγχρονους αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς πυραύλους. Η συμφωνία που προετοιμαζόταν επί μήνες, «έκλεισε» περυσι, τον Ιανουάριο του 2020, στη συνάντηση στην Αθήνα του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει τότε: «Οι διμερείς μας σχέσεις (σ.σ. με τη Σαουδική Αραβία) έχουν αποκτήσει, όπως έχετε παρατηρήσει, μία ιδιαίτερη δυναμική. Και αυτό για την Ελλάδα, για την Ελληνική Δημοκρατία, είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα όχι μόνο στην Αραβική Χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Και κατέληξε, λέγοντας: «Συμφωνήσαμε με τον Σαουδάραβα συνάδελφό μου να μείνουμε σε διαρκή επαφή και, επίσης, να λειτουργούμε από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.»

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου τα κόμματα έθιξαν το ζήτημα της αύξησης του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και ασφαλιστικής κάλυψης των διπλωματών που υπηρετούν σε χώρες εκτός ΕΕ με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει πως το «το υπουργείο Εξωτερικών διαχρονικά αποτέλεσε στόχο περικοπών που απέληξε σε ισχνό προϋπολογισμό».

«Όταν δίνουμε τα χρήματα που δίνουμε για εξοπλισμούς, θεωρώ ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα κονδύλια αυτά μπορεί να δοθεί για την αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών», ανέφερε από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας πως σε κρίσιμες στιγμές «πρώτο πέφτει στη μάχη το υπουργείο Εξωτερικών και μετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ