ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης για την Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης για την Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ
EUROKINISSI

Στις Βρυξέλλες πρόκειται να μεταβεί σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην Σύνοδο όπου το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι το προσφυγικό και η προωθούμενη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, θα παραμείνει πιστός στην εθνική στρατηγική όπως αυτή ορίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ΝΔ ζητά και από τον πρωθυπουργό να παραστεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ παραμένοντας στο πλαίσιο της ίδιας εντολής.

Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος «η θέση της Νέας Δημοκρατίας, για μια εθνική γραμμή στο προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι σταθερή» και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε ότι το προσφυγικό έχει λάβει εθνικές διαστάσεις.

Τόσο στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσο και στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο των εργασιακών, ο κ. Μητσοτάκης «θα μεταφέρει την απολύτως απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, μια κατάσταση, που είναι ντροπή για την Ευρώπη, ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο και ντροπή για την Ελλάδα. Μια κατάσταση, αποτέλεσμα μιας αναποτελεσματικής, ακατάλληλης και ανίκανης κυβέρνησης». Παράλληλα, θα επισημάνει ότι είναι απαραίτητη η βοήθεια προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί χωρίς απόφαση διαιωνίζεται για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη, η σημερινή απαράδεκτη, τραγική κατάσταση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό. Χωρίς απόφαση, η Ελλάδα θα παραμείνει με κλειστά σύνορα στο Βορρά και ανοιχτές τις εισροές μεταναστών και προσφύγων από την Ανατολή.

Θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας με την Τουρκία, με την διευκρίνηση όμως ότι η συνεργασία με την Ε.Ε. δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στη χρήση απειλών, ούτε στη χρήση τελεσιγράφων. Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του θα προσφέρει την πλήρη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Δεν μπορεί να μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ζητήματα άσχετα με το ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού», λένε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εκφράσει το σοβαρό προβληματισμό του για την εικόνα και την πορεία που παρουσιάζει, αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη, μια Ευρώπη με τραυματισμένη συνοχή, αμήχανη και ανίκανη, να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στο μεγάλο προσφυγικό ζήτημα. Στο πλαίσιο των προβληματισμών του θα τονίσει, επίσης, την ανησυχία που προκαλεί σε όλους η άνοδος της επιρροής ακραίων και απροκάλυπτα αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ε.Ε.

Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του θα εκφράσει τις θέσεις αυτές και στην Σύνοδο των αρχηγών των λαϊκών κομμάτων και δεν θα διστάσει να ασκήσει κριτική και στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για την στάση που κράτα από την αρχή της προσφυγικής κρίσης μέχρι και τώρα. Στο ίδιο πλαίσιο, τόσο όσον αφορά τις δεσμεύσεις της Ελλάδας όσο και σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό, κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και στην πρώτη του συμμετοχή στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συμπίπτοντας μάλιστα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ