ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημέρωση Κοντοζαμάνη στη Βουλή για εμβολιασμό ευπαθών ομάδων

Ενημέρωση Κοντοζαμάνη στη Βουλή για εμβολιασμό ευπαθών ομάδων
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και σοβαρό κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως «η προχωρημένη ηλικία τείνει να συσχετίζεται με τα υποκείμενα νοσήματα» και πως η πορεία εμβολιασμού γίνεται μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, την εισήγηση για την υλοποίηση του εμβολιασμού δεν την κάνει η κυβέρνηση αλλά γνωμοδοτεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Πρόσθεσε ακόμη, ότι από τα διεθνή δεδομένα προκύπτει ότι ο παράγοντας της ηλικίας είναι ισχυρός επιβαρυντικός και έτσι έγινε προτεραιοποίηση για τα άτομα μεγάλης ηλικίας.

Δεν απέκλεισε μάλιστα, το ενδεχόμενο τα ευπαθή άτομα να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό, σημειώνοντας πάντως, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα. «Τα εμβόλια έρχονται σταδιακά. Θα έχουμε εμβόλιο για το σύνολο του πληθυσμού και όπου χρειαστεί, όπως συμπολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν θα στέλνουμε με κινητές ομάδες το εμβόλιο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη που έχουν προτάξει οριζόντια ηλικιακά κριτήρια και δεν υπάρχει διαβάθμιση για τις ευπαθείς ομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ