ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Λιγνάδη: «Γκάζι» από την κυβέρνηση στις θεσμικές παρεμβάσεις

Υπόθεση Λιγνάδη: «Γκάζι» από την κυβέρνηση στις θεσμικές παρεμβάσεις
© Intime p.a.

Αποφασισμένη να γράψει τον επίλογο στα φαινόμενα κακοποίησης αλλά και ταυτόχρονα να βάλει μια τελεία στον εκτροχιασμό του δημόσιου λόγου είναι η κυβέρνηση.

Απαντήσεις που, όπως μαρτυρά η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιείται, θα δίνονται στα ίσα, αλλά δεν θα υποσκελίσουν τον βασικό στόχο που είναι η απόδοση της δικαιοσύνης.

Στο σκέλος της αποτροπής και της πρόληψης κάθε μορφής κακοποίησης ο σχεδιασμός θα ξεδιπλωθεί σε δυο επίπεδα.

Το νέο πλαίσιο με τους κώδικες δεοντολογίας που θα πλαισιώσει τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί στο χώρο του αθλητισμού, και θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως έκανε γνωστό η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Παράλληλα εντείνεται η επεξεργασία των βημάτων που θα πραγματοποιηθούν σε θεσμικό πεδίο.

Ένα πεδίο το οποίο από την κυβέρνηση αναδεικνύουν ότι επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διερράγη η θωράκισή του.

Όπως λένε χαρακτηριστικά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κουνάει μεν το δάχτυλο, όμως λίγο πριν τις εκλογές του 2019 άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και μείωσε τις ποινές σε όλα τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία».


Ειδικότερα:

1. Στο βιασμό ενώ η ποινή ήταν έως 20 έτη έγινε έως 15 και υπό όρους έως 10
2. Σε όλα τα αδικήματα με θύματα ανηλίκους τα μεγαλύτερα όρια των ποινών μειώθηκαν από 20 έτη σε 15.

3. Σε ορισμένα αδικήματα με θύματα ανηλίκους συμπιέστηκε προς τα κάτω το όριο των βαριών ποινών αφήνοντας -όπως υπογραμμίζεται- ουσιαστικά απροστάτευτους ανήλικους 14 έως 17 ετών

4. Επιπλέον μειώθηκε και η παραγραφή αδικημάτων με θύματα ανήλικα κατά 3 έτη.

Στο θεσμικό πεδίο υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, ότι αμέσως μετά τη συγκρότησή της, η κυβέρνηση προχώρησε σε διορθωτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Παραδείγματος χάριν στις διατάξεις για το βιασμό, και επιπλέον είχε και είχε προαναγγείλει από τότε διορθώσεις και για άλλα αδικήματα.

Σκληρό «ροκ» για Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ

Ενισχύοντας το περίβλημα της θεσμικής ασπίδας που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών την ερχόμενη Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου.

Είναι ξεκάθαρη δε, η μομφή της κυβέρνησης κατά προσωπικά του ίδιου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας», αναφέρθηκε σε σκληρή γλώσσα».

Όπως τονίζεται:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές. Προσπαθούν έτσι να μετατρέψουν ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα Μ.Μ.Ε., τους εργασιακούς χώρους, όπως είναι το ελληνικό #metoo και οι υποθέσεις παιδεραστίας, που αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησής του 2017-2018, σε ελληνικό Qanon».

Κλιμακώνοντας δε την επίθεση τους εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζουν ότι:

«Αυτή τη στιγμή, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης συντονίζει την πιο σκοτεινή και χυδαία επίθεση λασπολογίας που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες και ξεπερνά κάθε φαντασία. Αποτελεί έσχατη έκπτωση, όχι μόνο για τον ίδιο (αυτό είναι δεδομένο), αλλά απειλεί συνολικά τον πολιτικό βίο και θα τεθεί την Πέμπτη στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό».

Συμπληρώνουν μάλιστα ότι:

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί πεδίο για να δοκιμάζουν κάποιοι με κυνισμό τις πιο αρρωστημένες θεωρίες συνωμοσίας, όπως αυτή του QAnon, πάνω στην οποία επιχειρεί να πατήσει ο κ. Τσίπρας κρυπτόμενος πίσω από άλλους, όπως ο αυθεντικός του εκπρόσωπος και αγαπημένος του εκδότης αλλά και οι κουκουλοφόροι του διαδικτύου που λειτουργούν κατ’ εντολή του».

Η διπλή απάντηση στις κατηγορίες για συγκάλυψη

Στις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις περί συγκάλυψης από την κυβέρνηση δεν παραλείπουν να αναφέρουν το «αυτογκόλ» του ίδιου του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλο.

«Η παραίτηση Λιγνάδη έγινε με διαφορά μόλις 5 ωρών από την ημέρα που υπήρξε το δημοσίευμα-καταγγελία χωρίς μάλιστα να τον κατονομάζει. Κι έγινε αποδεκτή την ίδια στιγμή. Πώς γίνεται λοιπόν να υπάρχει συγκάλυψη στη συνέχεια, όταν έχει γίνει δεκτή η παραίτηση από την πρώτη ημέρα;», όπως αναφέρεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η μόνη κραυγαλέα υπόθεση συγκάλυψης που έχει δει το φως είναι αυτή στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, με προσωπική επιστολή του κ. Τσίπρα.

Υπενθυμίζουν μάλιστα το περιεχόμενο της επίμαχης επιστολής, στην οποία ο τότε πρωθυπουργός ανέφερε:

«Τέλος, εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω την συμβολή σου και την παρέμβαση σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Οι ισχυρισμοί για τα προσφυγόπουλα

«Δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι, χωρίς διερεύνηση» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται για τους νέους ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην σύνδεση ΜΚΟ με την υπόθεση Λιγνάδη.

Όπως επισημαίνεται, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κα Ειρήνη Αγαπηδάκη κατέθεσε υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας τη διερεύνηση όσων είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η εκδήλωση της ευρω-ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, αντικρούοντας τα πυρά της Κουμουνδούρου για την υπουργό Πολιτισμού, ζητούνται από την κυβέρνηση, απαντήσεις για την παρουσία του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 11 Δεκεμβρίου του 2019.

Η πρωτοβουλία όπως αναφέρεται, ανήκε στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη.

Ενώ όπως σημειώνεται στην εκδήλωση με τίτλο «Τέχνη, Πολιτική και Κοινωνία: Όταν οι Καλλιτέχνες Αλλάζουν τον Κόσμο. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», συμμετείχαν και άλλες προσωπικότητες, ορισμένες από τις οποίες, όπως τονίζεται, «σήμερα απαιτούν την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη με το επιχείρημα ότι όφειλε να γνωρίζει πριν υπάρξουν καταγγελίες».

Από την Νέα Δημοκρατία μάλιστα θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα:

«Εκείνοι γιατί δεν μίλησαν; Γιατί δεν κατήγγειλαν; Γιατί έβγαζαν φωτογραφίες μαζί του στο Instagram; Γιατί κανένας δεν προέβαλλε ένσταση ή δεν αμφισβήτησε την καλλιτεχνική του επάρκεια;» και καταλήγουν δηκτικά: «Προφανώς για να καλέσουν τον κ. Λιγνάδη στην εκδήλωση θεωρούσαν ότι έχει να πει σημαντικά πράγματα για το θέμα της συζήτησης κι ότι δεν βαρύνεται με κάτι άλλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ