ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «δώρο» τη μη παραίτηση Μενδώνη

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «δώρο» τη μη παραίτηση Μενδώνη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Λίγο μετά τη δήλωση της Αριστοτελίας Πελώνη ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τη Λίνα Μενδώνη, η «ικανοποίηση» ήταν εμφανής στου «πάνω» ορόφους της Κουμουνδούρου.

Στον δημόσιο λόγο του ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο αίτημα της παραίτησης Μενδώνη. Ωστόσο, τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος εκτιμούσαν ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δεν ζητάει την παραίτηση τη κ. Μενδώνη, αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη των κακών χειρισμών στην υπόθεση Λιγνάδη. Επομένως, το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση πολλαπλασιάζεται και το χρεώνεται προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. «Η υπόθεση Λιγνάδη είναι σκάνδαλο Μητσοτάκη», λένε στην Κουμουνδούρου. Διευκρινίζουν δε ότι οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού δεν αφορούν μια τυχόν γνωριμία, αλλά το πώς χειρίστηκε η κυβέρνηση την υπόθεση. Πάντως ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται για το πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να μη βλέπει το προφανές και να τους κάνει τέτοιο πολιτικό «δώρο».

Στην Κουμουνδούρου βλέπουν στην υπόθεση Λιγνάδη ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα. Διαπιστώνουν δε αυξανόμενη φθορά στη δημοτικότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και του πρωθυπουργού προσωπικά.

Η ευθύνη Μητσοτάκη

Της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική η χτεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Επί είκοσι και πλέον ημέρες η χώρα βρίσκεται μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Μπροστά σε ένα μεγάλο έγκλημα, που αφορά βιασμούς ανηλίκων και πιθανότατα κύκλωμα trafficking και παιδεραστίας. Αλλά και σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων.Ο κος Μητσοτάκης φέρει βαρύτατη πολιτική ευθύνη. Και καλό είναι τούτη την ώρα να αφήσει τα επικοινωνιακά κόλπα.»

Σε συνέντευξή του στο Kontra ο Νάσος Ηλιόπουλος εξήγησε τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες:

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δώσει απαντήσεις. Ποιος έδωσε την εντολή διορισμού του κ. Λιγνάδη; Ποιος έδωσε την εντολή συγκάλυψης; Πρέπει να μας δώσει απαντήσεις γιατί από τις 6/2 που υπήρξαν επώνυμες φρικιαστικές καταγγελίες δεν πήγαν την υπόθεση στη δικαιοσύνη, και να μας πει πως θα προχωρήσει γρήγορα η έρευνα για το σύνολο των ερωτημάτων που αφορούν στο παρελθόν του κ. Λιγνάδη.»

Το hashtag

Σε ό,τι αφορά το hashtag #ΝΔ_παιδεραστές, για το οποίο η κυβέρνηση καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου παίρνει σαφείς αποστάσεις. «Δεν κάνουμε πολιτική με τρολ», είπε στο CNN Greece στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, μιλώντας στον Σκάι, καταδίκασε το hashtag. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία όταν συζητιόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, είχε δώσει πολιτική κάλυψη στις χυδαιότητες και τις απειλές κατά της ζωής υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμένεται με ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθεί για το ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή στη συζήτησε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη. Πέρα από αυτό καθαυτό το ζήτημα του πολιτικού ήθους, μέσα από τη συγκεκριμένη υπόθεση ενδέχεται να αναδειχτούν μετατοπίσεις στον επικοινωνιακό χάρτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ