ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας

Ηλιόπουλος: Να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με παρέμβαση του ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό.

Ο Κουφοντίνας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας στην 47η μέρα απεργίας πείνας και από χτες το βράδυ αρνείται τον ορό ενυδάτωσης.

Ο κ. Ηλιόπουλος έγραψε στο Twitter:

«Σε ένα κράτος δικαίου ο νόμος ισχύει για όλους. Αυτή είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας.»

Παρέμβαση Βούτση

Στο θέμα της απεργίας πείνας αναφέρθηκε και ο Νίκος Βούτσης σε παρέμβασή του στη Βουλή. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε μεταξύ άλλων:

«Και είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ και στο ζήτημα που αναφέρθηκαν και άλλοι συνάδελφοι και στο οποίο κωφεύετε επί μέρες τώρα. Υπάρχουν ανακοινώσεις, παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜΕΡΑ25, του ΚΚΕ για το ζήτημα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Μία υπόθεση η οποία οδηγείται σε δραματική εξέλιξη για τη ζωή του κρατουμένου, καταδικασθέντος για εγκληματικές πράξεις τρομοκρατίας.

Με την διάθεση που εκδηλώνετε δια της σιωπής και της μη λήψης μέτρων για να υπάρξει μια εμβληματική, εκδικητικού τύπου πράξη, στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κρατουμένου

Τι ζητάει; Να εφαρμοστεί ο νόμος της ΝΔ, που εσείς και όχι εμείς, ψηφίσατε. Ο νόμος είναι σαφής, εφόσον αρθεί το καθεστώς στις αγροτικές φυλακές ο κρατούμενος επιστρέφει στη φυλακή από την οποία είχε μεταταχθεί. Αυτό το απλούστατο αίτημα, για το οποίο έχουν ήδη τοποθετηθεί διεθνείς παράγοντες, εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Κώστας Γαβράς και δεκάδες άλλοι. Είναι αδιανόητο αυτό που κάνετε

Και τι απαντήσατε στα ερωτήματα που σας έθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη; Επιφυλαχθήκατε να απαντήσετε. Απαράδεκτο, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ανεξάρτητες αρχές κατά το δοκούν.»

Ο κ. Βούτσης προσέθεσε ότι:

«Το δικαιακό μας σύστημα είναι προοδευτικό. Πριν 2 βδομάδες αφέθηκε ελεύθερος μετά από 7 χρόνια, χωρίς δημόσιες διαμαρτυρίες, καταδικασμένος για 2,1 εκατ τόνους ηρωίνης, για την γνωστή υπόθεση του Noor 1. Αφέθηκε ελεύθερος. Σκεφτείτε πόσους θανάτους έχει επιφέρει η πράξη του καταδικασθέντος. Κι όμως κατά το ισχύον δικαιακό μας σύστημα αφέθηκε ελεύθερος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αίτημα αφορά την εφαρμογή του νόμου. Τίποτε άλλο. Και φυσικά σημειώνω την σύντομη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη. Αν δεν είχε τις αντιλήψεις που έχει, θα ήταν η τελευταία από την οποία θα ζητούσε κανείς μία δήλωση για το θέμα. Και απάντησε ότι ο νόμος ισχύει για όλους τους Έλληνες.»

Η Νεολαία ΜέΡΑ 25

Σε ανακοίνωσή της η Νεολαία του ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι:

«Η Κυβέρνηση ωθεί στα άκρα την υγεία του ΔΚ και τον οδηγεί εσπευσμένα σε θάνατο. Μετά από εκατοντάδες εκκλήσεις διανοούμενων, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και ανθρώπων του πολιτισμού, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής συνεχίζει να επιμένει στην αντιδημοκρατική της απόφαση, να μην εφαρμόσει το νόμο που η Κυβέρνηση ψήφισε “φωτογραφικά” για τον ΔΚ.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν διεκδικεί απολύτως τίποτα παράλογο, και μόνο του αίτημα είναι η τήρηση του νόμου. Δηλαδή, η επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Εάν σε αυτή τη χώρα υπάρχουν ακόμη νόμοι και μπορούμε να βασιζόμαστε στο κράτος δικαίου, τότε ζητάμε άμεσα να γίνουν δεκτά τα αιτήματα του ΔΚ πριν να είναι αργά. Πριν γίνει το μοιραίο. Την ευθύνη θα έχει η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ