ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μενδώνη ενώπιον του Μητσοτάκη: Η στήριξη, τα μηνύματα και τα «καμπανάκια»

Η Μενδώνη ενώπιον του Μητσοτάκη: Η στήριξη, τα μηνύματα και τα «καμπανάκια»
Φωτογραφία αρχείου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην ψηφιακή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, στρέφονται σήμερα όλα τα βλέμματα.

Έστω και με αυτήν την απομακρυσμένη επαφή, τα δημόσια μηνύματα του πρωθυπουργού που αφορούν τόσο στην ίδια την υπουργό Πολιτισμού, όσο και στις δυσώδεις διαστάσεις τις οποίες τροφοδοτεί η –εσκεμμένη όπως καταλογίζεται από την κυβέρνηση- απώλεια του μέτρου στις δημόσιες τοποθετήσεις για την υπόθεση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, διαλαμβάνουν μείζονα χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση μέχρι αυτήν την στιγμή έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους και παρά τις διακριτές διαφοροποιήσεις, ότι στηρίζει τη Λίνα Μενδώνη και τους χειρισμούς της στην υπόθεση Λιγνάδη –μια υπόθεση που συνταράσσει τη δημόσια σφαίρα.

Ο μοναδικός αστερίσκος, μπήκε με ευθύ τρόπο, στα επικοινωνιακά «φάλτσα» που υπέπεσε η υπουργός Πολιτισμού στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή.

Εκεί αναμένεται να χτυπήσει για ακόμη μια φορά το πρωθυπουργικό «καμπανάκι», όχι όμως μόνο προς την πλευρά της κ. Μενδώνη.

Η στήριξη για τον «μπλε φάκελο»

Όπως εκπέμπεται σταθερά και αναμένεται να μεταδοθεί ξανά με ευκρίνεια, οι 19 μήνες της γαλάζιας διακυβέρνησης, αποτελούν μια περίοδο κατά την οποία το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και η Λίνα Μενδώνη έχουν υλοποιήσει ικανοποιητικό έργο μέσα σε μικρό χρονικά διάστημα σε σχέση με το εύρος των παρεμβάσεων.

Μεταξύ άλλων στην Ακρόπολη Αθηνών, με την κατασκευή ανελκυστήρα πλαγιάς, νέου φωτισμού του Ιερού Βράχου και των υποκείμενων Μνημείων, χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και η διαμόρφωση διαδρομών για ΑμΕΑ.

Ακόμη στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, στο οποίο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι μελέτες και τα έργα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος.

Ολοκληρώθηκε δε και η μελέτη βιωσιμότητας του συνολικού έργου αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης του κτήματος.

Υπογραμμίζεται μάλιστα, η έναρξη λειτουργίας τον Φεβρουάριο 2020 μετά από χρόνια παλινωδιών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τα επικείμενα εγκαίνια την την 24η Μαρτίου 2021, της Εθνικής Πινακοθήκης που είχε μετατραπεί σε λιμνάζον εργοτάξιο.

Στη Λίνα Μενδώνη πιστώνεται επίσης και η πρόοδος στον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι από το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζεται η συμβολή του υπουργείου Πολιτισμού στο ξεμπλοκάρισμα και την υλοποίηση μεγάλων έργων, έργων ΕΣΠΑ καθώς επίσης σε Προγραμματικές Συμβάσεις με Δήμους και Περιφέρειες. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται η επιτάχυνση-ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων και αρχαιολογικών εργασιών στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Επίσης το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, Δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης, αντιπλημμυρικά έργα, ΟΣΕ, ΕΛΠΕ, οι Οδικοί Άξονες, το Αεροδρόμιο Καστελίου, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκδιικής, αλλά και το Master Plan για τον ΟΛΠ.

Στην επιτυχημένη στοχοθεσία προστίθενται μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις μέσω της επιτάχυνσης στην ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων και αρχαιολογικών εργασιών σε Kilada Hills – Δήμος Ερμιονίδας, Elounda Hills, Αστέρα Βουλιαγμένης, Αστέρια Γλυφάδας, Αγ. Ιωάννη Νικήτης Χαλκιδικής, Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπη.

Επιπλέον στα έργα ΕΣΠΑ, η ένταξη 119 νέων Πράξεων με συνολικό προϋπολογισμό πλέον των 99 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται πρόκειται για ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 45,9% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου 2015-Ιουνίου 2019.

Ακόμη η υπογραφή περισσοτέρων από 82 Προγραμματικών Συμβάσεων Πολιτιστικής Ανάπτυξης με Δήμους και Περιφέρειες, συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 44 εκατ. ευρώ.

Θετικό πρόσημο μπαίνει και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας με τη διοχέτευση στον κλάδο του Πολιτισμού από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα σχεδόν 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα χαράξει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή από πλευράς της κυβέρνησης στις ακρότητές και τους πλαστούς διχασμούς που εκτροχιάζουν το δημόσιο διάλογο αφορμή τις καταγγελίες που αφορούν στο ελληνικό #metoo.

Η συνέχεια άλλωστε θα δοθεί στη Βουλή στη συζήτηση της Πέμπτης, που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να πραγματοποιηθεί.

Εκεί θα ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα, να λάβουν ξεκάθαρη θέση και το κυριότερο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για τη μετατροπή μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης σε βούρκο.

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Από εκεί και πέρα στην αιχμή της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου θα βρεθεί η πρώτη αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο μετά από τέσσερις δεκαετίες, με την παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων.

Ακόμη θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια δυο νομοθετικών παρεμβάσεων από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Του νομοσχεδίου για την τηλεργασία από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη από τη μια και του νέου πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς από τον υπουργό, Αναπληρωτή Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Τέλος ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, θα κάνει την εισήγηση για τον διάδοχο του Θεόδωρου Μητράκου στη θέση του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα καθήκοντα του έχει προταθεί από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, να αναλάβει η κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ