ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απολογούμενος ο Μητσοτάκης» - Τι θα πει ο Τσίπρας στη Βουλή

«Απολογούμενος ο Μητσοτάκης» - Τι θα πει ο Τσίπρας στη Βουλή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Διαδοχικές συσκέψεις είχε όλη μέρα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με στενούς συνεργάτες του, προκειμένου να προετοιμάσει την παρέμβασή του στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Στην Κουμουνδούρου είναι εμφανής το τελευταίο διάστημα η αυξημένη αυτοπεποίθηση τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του επιτελείου του. Αυτή η αυξημένη αυτοπεποίθηση αποτελεί αποτέλεσμα της εκτίμησης ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα σημαντικά πλήγματα. Δεν είναι καθαρό αν αυτή η εκτίμηση έχει και κάποιος είδους δημοσκοπική αποτύπωση.

Κατά συνέπεια, το βασικό μέλημα του κ. Τσίπρα είναι από τη μια μεριά να κλιμακώσει την πίεση προς τον κ. Μητσοτάκη που φαίνεται ότι αποδίδει, χωρίς όμως να πέσει στην παγίδα της προσωπικής οξύτητας που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να στήσει ο πρωθυπουργός.

Η πολιτική ευθύνη

Ο πυρήνας της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα θα είναι ότι ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που δεν αποπέμπει τη Λίνα Μενδώνη, φέρει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση Λιγνάδη. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απολογούμενος», είπε στο CNN Greece ανώτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική η διαρροή που έκανε σήμερα η Κουμουνδούρου αναφορικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο:

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε σήμερα όσα λέμε τόσες μέρες. Ότι η κα Μενδώνη τόσο καιρό λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του. Και αφού μάζεψε τους βουλευτές του που ζητούσαν την παραίτησή της, τώρα φρόντισε να στείλει το ίδιο μήνυμα και στους υπουργούς του για να τη στηρίξουν, διαρρέοντάς το μάλιστα και με nonpaper. Τι άλλο πρέπει να κάνει για να επιβεβαιώσει πως η πολιτική ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον κ. Μητσοτάκη;​»

Τι θα προσάψει

Ο κ. Τσίπρας δεν θα προσάψει στον κ. Μητσοτάκη οτιδήποτε για τις προσωπικές σχέσεις του. Ωστόσο, θα τον κατηγορήσει ότι:

-Με τη στάση της η κυβέρνηση δεν διευκόλυνε τα θύματα να καταγγείλουν τις κακοποιήσεις. Ακόμα και όταν κυκλοφορούσαν παντού οι καταγγελίες για τον χώρο του θεάτρου, η Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για «χαοτικές, υπαγορευμένες ή ανέξοδες δηλώσεις προβολής, προσκαλώντας σε δημόσιο λιθοβολισμό».

-Επέδειξε απίστευτη ολιγωρία στη διερεύνηση της υπόθεσης, όταν πια οι καταγγελίες είχαν συγκεκριμενοποιηθεί και μπορούσε να είχε ζητηθεί η επέμβαση του εισαγγελέα. Ο χρόνος που χάθηκε, ενδεχομένως έδωσε την ευκαιρία να συγκαλυφθούν ζωτικά στοιχεία.

Η ποιότητα του πολιτικού λόγου

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του πολιτικού λόγου, ο κ. Τσίπρας θα καταστήσει σαφές αυτή έχει δευτερεύουσα σημασία όταν είμαστε αντιμέτωποι με το άγος των σεξουαλικών κακοποιήσεων και των βιασμών ανηλίκων. Ο πρόεδρος του Τσίπρα θα αποστασιοποιηθεί, σύμφωνα με συμβούλους του, από τον κιτρινισμό και τη λογική της συλλογικής ευθύνης που απαντάται συχνά στο διαδίκτυο. Ωστόσο, θα υπενθυμίσει ότι, όπως λέει στενός συνεργάτης του, «ήταν ο κ. Μητσοτάκης που έφερε τη χυδαιότητα μέσα στη Βουλή, συκοφαντώντας ακόμα και τον νεκρό πατέρα του Αλέξη Τσίπρα.» Ο ίδιος συνεργάτης υπενθύμισε επίσης χυδαία hashtag και post που προήλθαν από τη Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ