ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το φάντασμα της Μενδώνη πάνω από την κυβέρνηση

Τσίπρας: Το φάντασμα της Μενδώνη πάνω από την κυβέρνηση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στη Βουλή κινήθηκε σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος είναι ότι το μείζον ζήτημα είναι το μείζον ζήτημα είναι η υπόθεση Λιγνάδη και οι καταγγελίες του ελληνικού metoo. Το ζήτημα της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου είναι σημαντικό μεν, δευτερεύον δε. Κατηγόρησε μάλιστα τον πρωθυπουργό ότι το χρησιμοποιεί ως επικοινωνιακό αντιπερισπασμό.

Ο δεύτερος ήταν ότι ο πρωθυπουργός φέρει βαριές πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση Λιγνάδη από τη στιγμή που κρατάει στη θέση της τη Λίνα Μενδώνη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε στην υπουργό Πολιτισμού πράξεις ολιγωρίας και συγκάλυψης στην υπόθεση Λιγνάδη. Έκανε λόγο μάλιστα για σκάνδαλο Λιγνάδη-Μενδώνη.

Ο τρίτος άξονας της ομιλίας Τσίπρα ήταν η αποστασιοποίησή του από όσα ανεύθυνα και άθλια γράφονται στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι αυτός που υποβαθμίζει το δημόσιο διάλογο, υιοθετώντας συκοφαντίες και fake news.

Η ατζέντα

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα, ο κ. Τσίρπας ανέφερε ότι: «Εδώ και ένα περίπου μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Αλλά και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Αυτή είναι η ατζέντα της συζήτησης σήμερα, κύριε Μητσοτάκη, θέλετε δε θέλετε.

Για αυτά συζητάει όλος ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί. Και για αυτά περίμενε σήμερα να ακούσει από σας έστω και μια συγνώμη. Για τις ολιγωρίες, τα λάθη και τις παραλήψεις σας. Να αναλάβετε έστω τη πολιτική ευθύνη. Και να δώσετε εξηγήσεις. Αντί να κάθεται στα έδρανα η κ. Μενδώνη, κάθεται η κ. Αγαπηδάκη. Πού είναι η κ. Μενδώνη;

Αντί αυτού εσείς νομίζετε ότι θα γλιτώσετε αλλάζοντας το πλαίσιο της συζήτησης. Και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση. Μόνο που δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι σήμερα δεν ήρθατε να δώσετε εξηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αντιπολίτευση. Αλλά στον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί. Για το θέμα που τον απασχολεί δεν είναι θέμα των κομμάτων, αλλά θέμα της κοινωνίας. Που πονά και αρρωσταίνει κάθε πολίτη, κάθε μάνα και πατέρα, κάθε οικογένεια, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Μην απευθύνεστε, λοιπόν, και μην απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόσμο που μας παρακολουθεί δώστε απαντήσεις.»

Σκάνδαλο Μενδώνη – Λιγνάδη

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

«Δεν πρόκειται βέβαια, σήμερα εδώ στη Βουλή, να δικάσουμε και πολύ περισσότερο να καταδικάσουμε κανέναν. Η δικαιοσύνη έχει στο θέμα αυτό το λόγο. Όμως ας αναρωτηθούμε όλοι μας, συμπολίτευση και αντιπολίτευση: Υπάρχουν μόνο βαρύτατες ποινικές κατηγορίες στην υπόθεση αυτή; Δεν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες που συγκροτούν πολιτικό σκάνδαλο;

Δεν έγινε μπροστά στα μάτια όλων μας μια άκομψη, χοντροκομμένη, και προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη, ως «ταλαιπωρία ενός σκηνοθέτη για το τίποτε»; Ακόμα χειρότερα, δεν επιχειρήθηκαν να εμφανιστούν οι δημόσιες καταγγελίες και αποκαλύψεις ως παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας;

Αν όμως κάποιο τεκμήριο αθωότητας αμφισβητείται σήμερα πολύ σοβαρά κύριε πρωθυπουργέ, αυτό είναι το τεκμήριο της δικής σας πολιτικής, επαναλαμβάνω ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, αθωότητας. Γιατί όσο και να προσπαθείτε να αλλάξετε τη συζήτηση, μια βαριά σκιά πλανιέται σήμερα μέσα στην αίθουσα της Βουλής. Πίσω σας και πάνω σας, κύριε Μητσοτάκη. Η σκιά της κυρίας Μενδώνη.

Που την προστατεύετε και συνεχίζετε να τη στηρίζετε, παρά την κατακραυγή όλου του κόσμου της τέχνης εναντίον της. Και παρά το γεγονός ότι είναι σοβαρά εκτεθειμένη για τον τρόπο που χειρίστηκε και επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο Λιγνάδη. Ή καλύτερα το σκάνδαλο Μενδώνη-Λιγνάδη.[...]

«Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω», κύριε Μητσοτάκη. Εσείς όμως είστε κάπου αλλού, και δεν ακούτε τη βοή που έρχεται από τον κόσμο της τέχνης, από την κοινωνία, από εκατοντάδες προσωπικότητες του πολιτισμού, ακόμη και από βουλευτές της παράταξής σας.

Δεν ακούτε ή κάνετε πως δεν ακούτε την πάνδημη απαίτηση για αποπομπή της υπουργού σας. Και αποφασίζετε και διατάζετε να παραμείνει στη θέση της. Να στηριχτεί. Να ξεπλυθεί πολιτικά.

Γιατί, όπως λέει το τελευταίο κεφάλαιο της προπαγάνδας σας, δεν έκανε παρά ένα μικρό επικοινωνιακό λάθος! Αναρωτιέμαι λοιπόν μαζί με όλη την κοινή γνώμη: Γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος ; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε ;

Εγώ πάντως δε μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Και αυτό γιατί οι ευθύνες, είτε έτσι είτε αλλιώς, αντικειμενικά ανήκουν στον πρωθυπουργό.»

Τα social media

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε:

«Δεν πρόκειται βέβαια να σας κάνω τη χάρη που πολύ θα περιμένατε σήμερα: Να μη διαχωρίσω απολύτως τη θέση μου απο όσα ανεύθυνα γράφονται στα σόσιαλ μίντια. Κρυφτείτε εσείς, αν θέλετε, πίσω από αυτά.

Eγώ έχω υποστεί προσωπικά αυτού του είδους τις επιθέσεις με χιλιάδες χιλιάδων άθλιες αναρτήσεις τα τελευταία χρόνια. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα, ίσα-ίσα αισθάνομαι υποχρεωμένος, να δηλώσω ότι διαφωνώ αποφασιστικά, κάθετα, κατηγορηματικά, με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολόγιου σας καταλογίζει. Και το κάνω ευθαρσώς παρότι εσείς ποτέ δεν πράξατε κάτι αντίστοιχο όταν στόχος σας ήταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Ποτέ!»

Και προσέθεσε:

«Έχετε, άλλωστε, προσωπική προϊστορία στο θέμα του διαλόγου και του πολιτικού πολιτισμού. Όσο ήσασταν αρχηγός της αντιπολίτευσης είχατε μετατραπεί σε μόνιμος αναμεταδότης εντός της βουλής των επιχειρημάτων των τρολ του διαδικτύου. Από το δικό σας στόμα που τώρα δοξολογεί τη ποιότητα των επιχειρημάτων, δεν βρήκε η απίστευτη συκοφαντία ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις;

Από το δικό σας στόμα, που τώρα αγορεύει για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού μέσα στο κοινοβούλιο, και η απόπειρα ηθικού διασυρμού του νεκρού πατέρα μου- ως δήθεν συνεργάτη της χούντας;

Και έρχεστε τώρα να μας εγκαλέσετε για όσα γνωστοί δημοσιογράφοι, σχολιαστές, ή και απλοί πολίτες, αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα; Εσείς, που όχι απλά ανεχτήκατε, όχι απλά υιοθετήσατε, αλλά βάλατε την υπογραφή σας και αναπαράξατε στις αθλιότητες μέσα στο κοινοβούλιο; Ε, αυτό ξεπερνά πια τα όρια της υποκρισίας. Και εισέρχεται στην επικράτεια της ακρισίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ