ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αντιπαράθεση κορυφής για το ελληνικό #metoo και τον δημόσιο διάλογο

Βουλή: Αντιπαράθεση κορυφής για το ελληνικό #metoo και τον δημόσιο διάλογο
INTIME

Σφοδρή μονομαχία ΜητσοτάκηΤσίπρα στη Βουλή την ώρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης οδηγείτο στο ανακριτικό γραφείο για απολογηθεί για όσα ανατριχιαστικά του καταλογίζουν.

Το εκρηκτικό κλίμα των προηγούμενων ημερών που πυροδότησαν και οι χυδαίες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο «μεταφέρθηκε» στην Ολομέλεια της Βουλής με τον πρωθυπουργό αφενός να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για σχόλια στελεχών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφετέρου να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση. Στήριξε μεν τη Λίνα Μενδώνη, αν και αναγνώρισε αστοχίες και επικοινωνιακά φάουλ.

Τόσο πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησαν αποπομπές και διαγραφές. Ο μεν πρωθυπουργός του Παύλου Πολάκη για την πρόσφατη ανάρτησή του ενάντια στην κ. Αγαπηδάκη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ της Λίνας Μενδώνη, που ήταν απούσα όλη τη διάρκεια της πεντάωρης συζήτησης από τα υπουργικά έδρανα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σκάνδαλο Μενδώνη - Λιγνάδη, με πολιτικές διαστάσεις και με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι πολιτικά εκτεθειμένος και πολιτικά ακάλυπτος, όσο δεν αποπέμπει την υπουργό Πολιτισμού. Ο κ. Τσίπρας άφησε υπαινιγμούς ότι ο πρωθυπουργός τη διατηρεί στη θέση της για να μην αποκαλύψει ποιος τοποθέτησε τον Δημήτρη Λιγνάδη στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Μίλησε για ενδεχομένως «ένοχο μυστικό» που συνδέει τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού, γεγονός που απέρριψε κατηγορηματικά ο κ. Μητσοτάκης. «Αφήνετε υπονοούμενα και θολούρα. Ποιο είναι το ένοχο μυστικό που δεν μου επιτρέπει να αποπέμψω την κ Μενδώνη;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένοντας στα περί αποκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη και όχι συγκάλυψης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε καθαρές κουβέντες και καταδίκη του hashtag «ΝΔ-παιδεραστές» που υιοθετήθηκε από φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας διαχώρισε πλήρως τη θέση του από τις χυδαίες αναρτήσεις. Μίλησε για ασυδοσία του πληκτρολογίου, απέφυγε ωστόσο, να αποδοκιμάσει ονομαστικά τον Παύλο Πολάκη και απάντησε με αναφορά σε παλαιότερες αναρτήσεις της Ειρήνης Αγαπηδάκη που τον χαρακτήριζε «εγκληματικά ανήθικο». Σε μερική κάλυψη της εθνικής συντονίστριας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, προχώρησε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας μεν λόγο για ύφος που ξενίζει και είναι ακραίο, επεσήμανε ωστόσο, ότι το διάστημα εκείνο η κ. Αγαπηδάκη δεν είχε δημόσιο αξίωμα εν αντιθέσει με τον κ. Πολάκη. Κάνοντας ρελάνς ρελάνς αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του Γιάννη Ραγκούση ενάντια στο Αλέξη Τσίπρα.

«Εγώ ζήτησα από τον κ. Λαζαρίδη που έκανε μια δήλωση βαθιά προσβλητική για τους ομοφυλόφιλους, του ζήτησα να ανακαλέσει και το έκανε, εσείς θα ζητήσετε το ίδιο από τον Παύλο Πολάκη;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός που σχολίασε πως Τσίπρας-Πολάκης -Βαξεβάνης είναι το ίδιο πράγμα. Σχολίασε δε, πως δεν υπάρχουν μη επανδρωμένα πληκτρολόγια που γράφουν μόνα τους, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που πληκτρολογούν.

«Σας ρωτώ ανοιχτά, κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές; Υιοθετείτε τον βούρκο; ΝΔ-παιδεραστές… Με ποιο θράσος κάνει αναρτήσεις ο κ. Πολάκης για τα ασυνόδευτα ανήλικα; Σας καλώ να απαντήσετε όχι ως πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως ο πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πατέρα τριών παιδιών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που με αφορμή φωτογραφία στο Διαδίκτυο μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη, είπε ότι παρούσα ήταν και η υπουργός του Λυδία Κονιόρδου. Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης είχε προσκληθεί σε εκδήλωση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες. «Εσείς δεν αναπαράξατε μέσα στο Κοινοβούλιο τις αθλιότητες του Διαδικτύου για το νεκρό πατέρα μου; Ότι συνεργάστηκε με την χούντα κι ότι αντάλλαξα τη Μακεδονία για τις συντάξεις», αντέτεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συζήτηση ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση, όπως είπε, του νομικού οπλοστασίου για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και να αποτραπούν παρόμοιες πράξεις στο μέλλον. Μεταξύ, αυτών είναι η αυστηροποίηση του ΠΚ για αδικήματα που αφορούν στη γενετήσια αξιοπρέπεια. Η παραγραφή για κακοποίηση ανηλίκων αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, ενώ δημιουργείται διαδικτυακή πύλη το metoo.gov.gr και μητρώο για όσους δουλεύουν με παιδιά σε δομές.

Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση καταλόγισαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να καπελώσει το κίνημα metoo και χαρακτήρισε «φούσκα» τη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μίλησε για χυδαία κόντρα των δύο κομμάτων που στέκονται μακριά από τα προβλήματα της κοινωνίας.

«Δείχνουμε τα τέρατα, αλλά κρύβουμε την κοινωνία που γεννά και συντηρεί τέτοια τέρατα», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καταλογίζοντας πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση, που σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις θέλοντας να κρύψει τις ευθύνες της.

Ισόβια και ορχεκτομή στους παιδεραστές πρότεινε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι κάποιος θέλει τη συγκάλυψη της ιστορίας . Ζήτησε δε, συγγνώμη για τις αβλεψίες του πολιτικού συστήματος.

Εγκαλούμενο και όχι εγκαλών σε θέματα δημοσίου διαλόγου και δημοκρατίας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Γ. Βαρουφάκης κάνοντας λόγο για κοκορομαχία που στήνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που παρότι λένε ότι δεν τη θέλουν επενδύουν σε αυτή. Έκανε δε λόγω για κυβέρνηση που πληγώνει τη δημοκρατία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ