ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Συμφωνούμε όλοι στην ανάγκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Συμφωνούμε όλοι στην ανάγκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού
Από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών (John MacDougall/Pool Photo via AP

Όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφωνούν επί της ανάγκης θέσπισης ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού -το οποίο πιθανώς θα είναι διαθέσιμο πριν το καλοκαίρι-, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης ημέρας εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, βάσει των όσων μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η ίδια προσέθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί διάστημα περίπου τριών μηνών ώστε να προετοιμάσει το τεχνικό έδαφος για την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ αποσαφήνισε ότι η ύπαρξη ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος κατέχει ψηφιακό διαβατήριο.

«Η προσδοκία είναι αυτό [το πιστοποιητικό εμβολιασμού] να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Δεν είμαι προγραμματίστρια, άρα δεν μπορώ να το εγγυηθώ, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων. Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες -έχω μιλήσει για τρεις μήνες- και πιστεύω ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Διευκρίνισε, ταυτόχρονα, ότι «όλοι σήμερα επισήμαναν ότι αυτή τη στιγμή, με το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού, δεν αποτελεί ζήτημα [σ.σ. προτεραιότητας]». Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε, τόνισε.

Και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Είπαμε ότι π.χ. τα παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτή τη στιγμή και αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όπως συμβαίνει σήμερα, να ζητηθεί ένα τεστ -αλλά μπορεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί μια επιπρόσθετη πληροφορία» εξήγησε για να προσθέσει ότι είναι σίγουρα σωστό για το μέλλον να έχουμε στη διάθεσή μας το πιστοποιητικό.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση» επανέλαβε.

Αποφάσεις «γρήγορα» ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες «προσήλθαν», μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Σύνοδο Κορυφής, με κύριο αντικείμενο εργασιών τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, καθώς και τις μετακινήσεις.

Κατά την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά με την πρότασή του για τη θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. .

Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Υπέρ της πρότασης του πρωθυπουργού για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού είχε επανατοποθετηθεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή που μόλις πέρασε κορωνοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ», επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το εγχείρημα θα «προσεγγιστεί σε εθνικό επίπεδο».

Μήνυμα Ντράγκι προς φαρμακοβιομηχανίες

Την ίδια στιγμή, στην «επίσημη πρώτη» του Μάριο Ντράγκι -με την ιδιότητα του πρωθυπουργού- ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, έστω και διαδικτυακά, ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε σαφέστερες δεσμεύσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες ως προς την παράδοση των εμβολίων, τονίζοντας επί των καθυστερήσεων ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διερωτήθηκε για ποιο λόγο και η Ευρώπη δεν μπορεί να κρατά για τους πολίτες της τα εμβόλια που παράγονται στην επικράτειά της, όπως συμβαίνει στην Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κάλεσε τους ομολόγους του να λάβουν υπόψη τους και την χρήση εμβολίων που παράγονται εκτός Ευρώπης», όπως μετέδωσε η ιταλική La Stampa.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «ως ηθική υποχρέωση, όλοι συμφωνούν να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, αφού πρώτα εμβολιαστούν οι Ευρωπαίοι» μετέδωσε το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ