ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Στόχος η Ελλάδα να καταστεί προορισμός του Brain Gain

Καλαφάτης: Στόχος η Ελλάδα να καταστεί προορισμός του Brain Gain
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την κυβερνητική αποφασιστικότητα να παραμείνουν εντός των ελληνικών συνόρων χιλιάδες μορφωμένοι Έλληνες μεταξύ 20-39 ετών που μεταναστεύουν σε χώρες του εξωτερικού, αναζητώντας καλύτερες προοπτικές εργασίας και επαγγελματικής εξέλιξης, διαμήνυσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης.

Μιλώντας στο διαδικτυακό 2ο Φόρουμ Νεολαίας «Η νέα γενιά μπροστά» που διοργανώνεται από την Business Mentality με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), ο κ.Καλαφάτης υπογράμμισε ότι θα διαμορφωθεί ένα πλέγμα κινήτρων προς αυτήν την κατεύθυνση: «Στόχος μας είναι η Ελλάδα από χώρα του Brain Drain να καταστεί προορισμός του Brain Gain. Θέλω να θυμίσω ότι έχει ήδη αποφασιστεί από την Κυβέρνηση η μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια, είτε αν μεταφερθεί η θέση εργασίας στην Ελλάδα, είτε αν οι νέοι μας επιστρέψουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως μισθωτοί ή σε άλλη επαγγελματική απασχόληση».

Όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών: «Να είστε σίγουροι ότι σας ακούμε. Να είστε σίγουροι ότι οι έγνοιες μας ξεκινούν από εσάς. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση, η Παράταξή μας έχουμε στις πρώτες προτεραιότητές μας τα προβλήματα, τις αγωνίες, τις προσδοκίες σας. Αναλάβαμε και θα αναλάβουμε κάθε νόμιμη πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή. Για την εκπαίδευση και την διεύρυνση των ευκαιριών που αναζητάτε. Για την απασχόληση και το άνοιγμα νέων δρόμων ατομικής προκοπής και συλλογικής προόδου. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας όλων».

Ο κ. Καλαφάτης υπενθύμισε τον σχεδιασμό που εξυφαίνεται καθημερινά για την ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την βελτίωση του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλά και στην ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης, κατάρτισης και αμειβόμενης εργασιακής εμπειρίας του ΟΑΕΔ. Επιπλέον ανέφερε:

  • Τα προγράμματα ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων και επαγγελματικής αποκατάστασης ανέργων, κυρίως νέων ώστε ν΄ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
  • Τα προγράμματα στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας ώστε η οικονομία μας να γίνει ανταγωνιστική και να ακολουθήσει ισάξια τη νέα ψηφιακή εποχή.
  • Την παροχή σημαντικών φορολογικών κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις προκειμένου να ενθαρρύνουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
  • Το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη.
  • Την προσέλκυση επενδύσεων που δημιουργούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης εξελίσσεται παράλληλα με την πρωτοφανή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική περιπέτεια και πρόσθεσε: «Είναι γεγονός -και αναγνωρίζεται διεθνώς- ότι η χώρα μας τα πήγε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις ώστε να κρατηθούν όρθιες μετά την κρίση, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».

Όπως είπε έχουν ήδη διατεθεί περίπου 24 δις ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων το 2020 και δρομολογείται πρόσθετη χρηματοδότηση 6 δις για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου: «Ξέρουμε όλοι στα επόμενα έξι - εφτά χρόνια, η χώρα θα αντλήσει από την Ε.Ε, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης πόρους κοντά στα 72 δις ευρώ. Ξέρουμε ότι η Βόρεια Ελλάδα θα έχει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο. Ιδίως, σε δράσεις και επενδύσεις που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

Έκανε ειδική μνεία στη σειρά από εμβληματικά έργα, τα οποία όπως τόνισε: «Βρίσκονται σε τροχιά ταχείας ωρίμανσης και υλοποίησης αλλάζοντας την εικόνα και αυξάνοντας δραστικά τις δυνατότητες ολόκληρης της περιοχής. Η δρομολόγησή τους καλλιεργεί ήδη προσδοκίες που προσελκύουν νέες επενδύσεις και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέες καλύτερες θέσεις εργασίας. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε μια μέρα, ούτε ένα ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη:

«Δουλεύουμε, με αυτή την προοπτική και έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής για ολόκληρη τη χώρα και βεβαίως για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Μια νέα αρχή για όλους τους Έλληνες και πρώτ΄απ΄όλα για τη νέα γενιά. Για τις νέες και τους νέους μας. Για τα παιδιά μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ