ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακάρ: Η Ελλάδα δεν συμπεριφέρεται ως καλός γείτονας - Παρενοχλεί το «Τσεσμέ»

Ακάρ: Η Ελλάδα δεν συμπεριφέρεται ως καλός γείτονας - Παρενοχλεί το «Τσεσμέ»
Turkish Defense Ministry via AP, Pool

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν συμπεριφέρεται ως καλός γείτονας και επαναφέροντας τους ισχυρισμούς για παρενόχληση του Τσεσμέ, από ελληνικά μαχητικά.

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη και άξια να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην «γαλάζια Πατρίδα», συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Όπως είπε, «πρέπει να δουν πως από την αύξηση της έντασης και τις προσπάθειες εξοπλισμού, τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο ελληνικός λαός», ενώ αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για παρενόχληση του «Τσεσμέ».

«Όπως ξέρετε ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το πλοίο «Τσεσμέ» το οποίο πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες. Βέβαια η κατάλληλη απάντηση δόθηκε από τους αρμόδιους μας. Για άλλη μια φορά τονίζω πω αυτή η στάση δεν έχει σχέση με τις σχέσεις καλής γειτονίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η Άγκυρα ισχυρίστηκε μέσω διαρροών στον τουρκικό Τύπο ότι τη Δευτέρα τέσσερα ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το ωκεανογραφικό σκάφος του τουρκικού Ναυτικού «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο. Την πληροφορία έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο υπουργός Άμυνα, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Αθήνα για άλλη μια φορά πως «τα προβλήματα της με την Τουρκία προσπαθεί να τα μετατρέψει σε προβλήματα Ε.Ε.- Τουρκίας όπως και ΗΠΑ- Τουρκίας. Αυτό δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό. Δεν έχει καμία πρακτική αξία».

Δένδιας: Η Ελλάδα αντιδρά όπως και όταν πρέπει

Την ίδια ώρα από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας έστελνε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί από τους τακτικισμούς της Άγκυρας

«Η χώρα μας έχει αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα σύνδρομο σκυλιού Παβλόφ. Η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει. Όχι όταν και όπως επιθυμεί η Τουρκία, ειδικά όταν το κάνει για τόσο προφανείς λόγους ακόμα και για μαθητή δημοτικού», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας παράλληλα, την ικανοποίησή του γιατί σε αντίθεση -όπως είπε- με το παρελθόν, το σύνολο του πολιτικού κόσμου ανέγνωσε με τον ίδιο τρόπο τον ευκρινή και προκλητικό τουρκικό σχεδιασμό.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε γνωστό ότι είχε επικοινωνία με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Λιβύη, ενώ το μεσημέρι επρόκειτο να έχει επικοινωνία και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ