ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η αυτοπεποίθηση επιστρέφει στην Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: Η αυτοπεποίθηση επιστρέφει στην Κουμουνδούρου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Για όσους παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή είναι προφανής.

Η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση επιστρέφουν στο επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεκαεφτά μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» σημεία υποχώρησης της πολιτικής κυριαρχίας Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό, αντιμετωπίζει πια πολύ πιο θετικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Προφανώς (και ασχέτως του τι λέγεται δημοσίως) η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυταπάτες ως προς τον συσχετισμό δύναμης.

Ωστόσο, η εκτίμηση που ενστερνίζεται, είναι ότι το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών όχι μόνο δεν θα δώσει περισσότερο «αέρα» στον κ. Μητσοτάκη, αλλά ενδεχομένως να του επιφυλάξερι δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να υποστηρίζεται και από δημοσκοπικά ευρήματα.

Η φθορά της ΝΔ

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για σημαντική φθορά της ΝΔ το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, παραδέχονται ότι αυτή η φθορά ακόμα δεν έχει μεταφραστεί σε κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ενισχύεται η αίσθηση στην κοινωνία ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε αλλιώς», είπε στο CNN Greece κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου, 5 είναι οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η φθορά της ΝΔ.

1. Το ύφος και το ήθος τη εξουσίας. Από την Ικαρία και την Πάρνηθα έως τους εμβολιασμούς στελεχών της ΝΔ έξω από τη σειρά προτεραιότητας, τα φαινόμενα αλαζονείας της εξουσίας και καθεστωτισμού ενοχλούν ολοένα και περισσότερο τους πολίτες.

2. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κλάδοι όπως η εστίαση, γεννάνε δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική. Ολοένα και περισσότεροι πληττόμενοι από την πανδημία και το lockdown, θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

3. Η στάση της κυβέρνησης στα ζητήματα δημοκρατίας και κρατικού αυταρχισμού προκαλεί την οργή της νεολαίας και των αριστερών πολιτών.

4. Η υπόθεση Λιγνάδη και κυρίως η απόφαση του πρωθυπουργού να στηρίξει τη Λίνα Μενδώνη ζημίωσαν την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Μάλιστα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι όσο η κ. Μενδώνη παραμένει στη θέση της, τόσο θα συνεχίζεται η φθορά της κυβέρνησης.

5. Τέλος, εκτιμάται ότι η παράταση του lockdown σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων, έχει «κουράσει» τους πολίτες, κάτι που θα μεταφραστεί σε πολιτική δυσαρέσκεια.

Το πρόγραμμα

Παράλληλα με την κριτική στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις προγραμματικές προτάσεις του, προκειμένου να πείσει ότι έχει εναλλακτικό σχέδιο εξουσίας. Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί η πρόταση για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ.

Πρόταση στην οποία το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία. Να δούμε βέβαια και τι θα πουν οι πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ