ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολαΐδης στο CNN Greece: Η παραίτηση Μενδώνη αίτημα του καλλιτεχνικού κόσμου και της κοινωνίας

Νικολαΐδης στο CNN Greece: Η παραίτηση Μενδώνη αίτημα του καλλιτεχνικού κόσμου και της κοινωνίας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece o ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έκανε λόγο για πλήρη αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι «το ντόμινο των κατεστραμμένων επιχειρήσεων είναι αποτέλεσμα του «ακορντεόν» που βιώνουμε επί έναν χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπήρχε πλάνο, δεν θα φτάναμε εδώ.»

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Λιγνάδη, ο κ. Νικολαΐδης υποστήριξε ότι: «Η παραίτηση της Λίνας Μενδώνη αποτελεί πάγιο αίτημα σύσσωμου του καλλιτεχνικού χώρου και πλέον της κοινωνίας, και η παραμονή της στο Υπουργείο δημιουργεί μόνο ερωτηματικά και σκιές στον τρόπο διαχείρισης ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού θέματος.» Εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για τη Σοφία Μπεκατώρου.

Τέλος, αναφορικά με τη χυδαιότητα στο Internet, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης επισήμανε: «Αποτελεί υποκρισία η απαίτηση της Νέας Δημοκρατίας να αποδοκιμάσει -συγκεκριμένα- ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το hashtag #ΝΔ_παιδεραστές. O ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία σχέση με την διαχείριση και προώθηση του συγκεκριμένου hashtag, σε αντίθεση με τις χυδαιότητες που διακινούσαν και συνεχίζουν να διακινούν στο διαδίκτυο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ένα μικρό απόσπασμα εκ των οποίων είδατε στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέξανδρου Νικολαΐδη στο CNN Greece:

-Ένας χρόνος πανδημία. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός; Τι θα πρέπει να κάνει τώρα η κυβέρνηση;

-Δυστυχώς ο απολογισμός που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ίδιος με αυτόν που κάνει ο ελληνικός λαός: πλήρης αναποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης επί έναν χρόνο.

Συνεχής στοχοποίηση της ατομικής ευθύνης, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται ολιγωρία ενεργειών από μεριάς της κυβέρνησης. Ένας χρόνος άνοιξε-κλείσε η κοινωνία, ελλιπή μέτρα οικονομικής στήριξης με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στον πάτο της Ε.Ε., καμία στόχευση και πλάνο στην ιχνηλάτηση και στην μαζικοποίηση των τεστ, κανένας έλεγχος σε εργασιακούς χώρους, συνωστισμός σε ΜΜΜ, συνωστισμός στις τάξεις τον σχολείων και άνοιγμα του τουρισμού το 2020 χωρίς κανέναν έλεγχο, την στιγμή που είχαμε μηδενίσει τα κρούσματα. Η παροιμιώδης επιπολαιότητα που ενεργεί η κυβέρνηση επί έναν χρόνο, έχει φέρει την κατάσταση στο σημείο που βρισκόμαστε. Οι θέσεις μας σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σταθερές και γνωστές σε αυτό το διάστημα, και εκ διαμέτρου αντίθετες από τις τραγικές καταστάσεις που μόλις περιέγραψα:

Μαζικά οριζόντια συνταγογραφημένα τεστ, ολιγομελή τμήματα στα σχολεία, έλεγχος σε εργασιακούς χώρους, αραίωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μαζικές προσλήψεις στο ισχυρότερο ανάχωμα που διαθέτουμε απέναντι στην πανδημία, τον κλάδο της δημόσιας Υγείας.

Η οικονομία

-Η πανδημία όμως έχει καταστροφική επίδραση και στην οικονομία. Από τη στιγμή που έχουμε τόσο πολλά κρούσματα, τι μπορεί να γίνει με κλάδους όπως η εστίαση οι οποίοι βρίσκονται στο όριο;

-Το προλαμβάνειν ήταν και είναι η λύση, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν αποτελεί προτεραιότητα για αυτή την κυβέρνηση.

Το ντόμινο των κατεστραμμένων επιχειρήσεων που περιγράψατε, είναι αποτέλεσμα του «ακορντεόν» που βιώνουμε επί έναν χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπήρχε πλάνο, δεν θα φτάναμε εδώ.

Τώρα όμως, που είναι πια αργά για να κοιτάμε πίσω, ο μόνος τρόπος ώστε να σωθεί κάτι είναι η διαγραφή ιδιωτικού χρέους και οι γενναίες μη επιστρεπτέες ενισχύσεις. Οι μορφές των δανείων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στην ουσία μεταθέτουν το πρόβλημα λίγους μήνες αργότερα, χωρίς να αποτρέπουν τα μαζικά κλεισίματα επιχειρήσεων.

Το ελληνικό #metoo

-Πάμε τώρα στο ελληνικό #metoo και την υπόθεση Λιγνάδη. Θεωρείτε ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών; Επιμένετε στο αίτημα για παραίτηση της Λίνας Μενδώνη;

-Το πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι δεν τις θεωρούμε εμείς ικανοποιητικές, αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού. Αυτόν πρέπει να πείσει για τις προθέσεις του, όχι την αξιωματική αντιπολίτευση. Η παραίτηση της Λίνας Μενδώνη αποτελεί πάγιο αίτημα σύσσωμου του καλλιτεχνικού χώρου και πλέον της κοινωνίας, και η παραμονή της στο Υπουργείο δημιουργεί μόνο ερωτηματικά και σκιές στον τρόπο διαχείρισης ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού θέματος.

Απ’ ό,τι φάνηκε από την συζήτηση στην Βουλή αλλά και από τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις προηγούμενες ημέρες, η επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή αποτέλεσε προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, εξ’ ου και η κάλυψη στην κα Μενδώνη. Εάν ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη πραγματικά η γιγάντωση του #metoo κινήματος κι όχι η μικροκομματική εκμετάλλευση που έδειξε ότι θέλει να κάνει στη Βουλή, ισχυριζόμενος ότι τα θύματα μίλησαν επειδή ένιωσαν ασφάλεια λόγω της σημερινής κυβέρνησης, οφείλει να απαιτήσει την παραίτηση της Υπουργού, να λογοδοτήσει για την τραγική διαχείριση της κατάστασης και να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον του Ελληνικού λαού.

Η Σοφία Μπεκατώρου

-Εσείς έχετε διαπρέψει στον χώρο του αθλητισμού, οπότε έχετε εμπειρία από πρώτο χέρι. Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκτατώρου φώτισε κάποια μεμονωμένα περιστατικά ή η σεξουαλική κακοποίηση είναι γενικευμένη στον αθλητισμό;

-Για αρχή θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τον θαυμασμό μου για την Σοφία. Οι δυσκολίες της διαχείρισης της ζωής του πρωταθλητισμού είναι τεράστιες, και το γεγονός ότι κατάφερε σε νεαρή ηλικία να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο προσωπικό σοκ και να πετύχει τα πάντα σαν αθλήτρια, με αφήνει άφωνο. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία εκφράζει την ευγνωμοσύνη για το θάρρος της να βγει μπροστά και να ξεκινήσει το metoo κίνημα, καθώς απενεχοποίησε στερεότυπα δεκαετιών και βοήθησε στόματα να ανοίξουν. Προσωπικά δεν υπήρξα ποτέ μάρτυρας ούτε γεγονότος ούτε καταγγελίας τέτοιου συμβάντος, αυτό όμως δεν σημαίνει κι ότι δεν υπήρξαν πιθανά ανάλογα περιστατικά.

Αποτελεί υποχρέωση όλων όσων νιώθουμε τον αθλητισμό σαν σπίτι μας, να προσπαθήσουμε να τον καθαρίσουμε, δίνοντας ευκαιρία και φωνή σε όσους φοβούνται να μιλήσουν τόσα χρόνια.

Το #ΝΔ_παιδεραστές

-Είστε πολύ ενεργός στο Twitter. Ταυτόχρονα, σε συνέντευξή σας καταδικάσατε το #ΝΔ_παιδεραστές. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί τη χυδαιότητα στα social media χωρίς να περιοριστεί η ελευθερία των χρηστών;

-Κατ’ αρχήν θα ήθελα να πω ότι αποτελεί υποκρισία η απαίτηση της Νέας Δημοκρατίας να αποδοκιμάσει -συγκεκριμένα- ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το hashtag. O ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία σχέση με την διαχείριση και προώθηση του συγκεκριμένου hashtag, σε αντίθεση με τις χυδαιότητες που διακινούσαν και συνεχίζουν να διακινούν στο διαδίκτυο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ένα μικρό απόσπασμα εκ των οποίων είδατε στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η διακίνηση των ψευδών δημοσιευμάτων και του φαινομένου της χυδαιότητας ανωνύμων λογαριασμών στο ίντερνετ χρίζουν προσοχής, με σεβασμό όμως στην δημοκρατία και στον ελεύθερο λόγο. Ιδιαίτερα δε, σε μια εποχή που η ελληνική κυβέρνηση προχωράει σε ακραία καταστολή συνταγματικών δικαιωμάτων έκφρασης και αντίθεσης από την ελληνική κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ