ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα για τον Κουφοντίνα

Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα για τον Κουφοντίνα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στα ύψη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το πολιτικό θερμόμετρο, με την κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα να έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Οι αλληλοκατηγορίες και τα «πυρά» μεταξύ των κομμάτων έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι επιθέσεις σε γραφεία της Νέας Δημοκρατίας ή υπουργών της.

Το τελευταίο «επεισόδιο» της σφοδρής αυτής κόντρας ξεκίνησε με τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα του Σαββάτου –λίγη ώρα αφότου το νοσοκομείο Λαμίας ανακοίνωσε «σοβαρή επιδείνωση» στην κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας και καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί» τόνισε ο κ. Τσίπρας στην ανάρτησή του στο Facebook.

Και πρόσθεσε: «Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν».

Καταλήγοντας, τόνισε:

«Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Η απάντηση ήρθε αργότερα το βράδυ του Σαββάτου από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δημήτρη Κουφοντίνα υπό το σύνθημα "όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα"».

«Ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ. Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του», προστίθεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δημήτρης Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφυγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Και καταλήγει:

«Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

«Πυρά» και από Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Στο «χορό» της αντιπαράθεσης μπήκαν στη συνέχεια και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε παρέμβασή του για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης τόνισε:

«Στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η Κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς. Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο. Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας. Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας».

Με τη σειρά του, το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Είναι αντίθετο στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Επίσης, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ».

Παράλληλα, τονίζει πως:

«Αυτή η διαχρονική στάση του ΚΚΕ σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί ενέργειες ατομικής τρομοκρατίας, όπως αυτές του Κουφοντίνα, που αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται από το κράτος και τις κυβερνήσεις, για να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, την επαναστατική ιδεολογία και δράση, αλλά και για να θεσπίζουν -στο όνομα της πάταξής τους- “τρομονόμους”, που τελικά στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και της εργατικής – λαϊκής πάλης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, που κάνει λόγο για μια «κυνική κυβέρνηση» που «δεν ακούει τίποτα γιατί κυριαρχείται από το δικό της αυταρχικό σύνδρομο και την απόφαση για εκδίκηση».

Ο συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 Κώστας Μπιτσάνης, σχολιάζοντας την υπόθεση Κουφοντίνα υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση διαπράττει έναν προμελετημένο φόνο εν ψυχρώ».

«Η κοινωνία εξάντλησε τα επιχειρήματα και την απαίτησή της για Κράτος Δικαίου. Το διακύβευμα δεν ήταν οι προϋποθέσεις μετάταξης ενός κρατουμένου αλλά η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας και η βασική αξία της ανθρώπινης ζωής» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Και καταλήγει:

«Μην ελπίζετε σε συνενόχους, συνεργούς, ή συνηγόρους. Είστε μόνοι σας σ' αυτό το έγκλημα κατά του Κράτους Δικαίου και του Πολιτισμού. Η Δημοκρατία πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, κ. Μητσοτάκη, αλλιώς δεν υπάρχει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ